Ha egy pap cölibátust fogad, attól még férfiakkal szexelhet?
Tabuk nélkül - A cölibátusról: https://www.youtube.com/watch?v=GX2KPJp_bXk&t=48s
A videóban Bese Gergő dunavecsei plébános szerepel, aki melegpartikon vett részt, illetve tartós intim kapcsolatot ápolt más férfiakkal.
Nem.
Mindent meg lehet gyónni, de ha így állunk hozzá az a Szentlélek elleni bűn. A szentgyónáshoz, tudod, meg is kell bánni a bűnöket…
A férfiak közötti szex nem minősül nemi viszonynak, tehát igen, azonos neműekkel megteheti.
Bese esetében szerintem átgondolatlanul történt a felfüggesztés, hiszen döntésképes felnőtt férfiakkal létesített anális/orális kapcsolatot, és nem fiatalkorúakkal, mint paptársai, ami becsülendő dolog.
Nem: az egyház tanítása szerint az mindenkire vonatkozik, hogy szexelni csak házasságban lehet, házasság meg csak férfi és no kozott johet létre.
A pap annyiban más, hogy o házasságot sem kothet, tehát csak szexmentesen élhet.
Szentlélek elleni bűnök — melyek alapjukban rendítik meg az istenes életet, a javulás lehetőségeit teszik kétségessé:
1. Isten irgalmában vakmerően bizakodni
2. Kétségbe esni Isten kegyelme felől
3. Megismert igazság ellen tusakodni
4. Isten kegyelmét másoktól irigyelni
5. Üdvös figyelmeztetések ellenére a bűnökben megátalkodni
6. A bűnöket mindhalálig meg nem bánni
Ezek közül az első számú fontos most nekünk.
Tudom, hogy Isten mindig megbocsát nekem. És ez így is van, így is jó; mert végtelenül szeret engem. Viszont ha úgy állok hozzá a bűn elkövetéséhez, hogy számítok rá, hogy az Úr megbocsátja, “majd meggyónom;” akkor bizony az Ő irgalmasságában bizakodom vakmerően.
És bizony egy-két dolog ilyenkor kimarad:
Primo, a szentgyónáshoz bűnbánattartás is szükséges. S ha nem tudok tökéletes (vagy éppen tökéletlen) bánatot felindítani magamban, bizony nem lesz érvényes a gyónásom.
Secundo, az előbb írtak miatt én ezt a bűnbocsánat szentségének a megszentségtelenítésének érzem. Ezért elképzelhető — nem mondok biztosat —, hogy szentségtörés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!