Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha egy pap cölibátust fogad,...

Ha egy pap cölibátust fogad, attól még férfiakkal szexelhet?

Figyelt kérdés

Tabuk nélkül - A cölibátusról: https://www.youtube.com/watch?v=GX2KPJp_bXk&t=48s

A videóban Bese Gergő dunavecsei plébános szerepel, aki melegpartikon vett részt, illetve tartós intim kapcsolatot ápolt más férfiakkal.

szept. 6. 22:46
A kérdező szavazást indított:
Igen.
Nem.
Nem. De mindent meg lehet gyónni.
13 szavazat
 1/8 IstenGyermeke1 ***** válasza:
100%

Nem.

Mindent meg lehet gyónni, de ha így állunk hozzá az a Szentlélek elleni bűn. A szentgyónáshoz, tudod, meg is kell bánni a bűnöket…

szept. 6. 22:48
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
A cölibátus azt jelenti, hogy senkivel nem folytatsz nemi viszonyt, teljesen mindegy, hogy a másik nő vagy férfi. Bese pedig eddig is hiteltelen katolikus pap volt.
szept. 6. 23:03
 3/8 anonim ***** válasza:
Első válaszolótol kérdezem ami esetleg a kerdezonek is hasznos lehet hogy miért Szentlélek elleni bűn?
szept. 6. 23:30
 4/8 anonim ***** válasza:
3%

A férfiak közötti szex nem minősül nemi viszonynak, tehát igen, azonos neműekkel megteheti.

Bese esetében szerintem átgondolatlanul történt a felfüggesztés, hiszen döntésképes felnőtt férfiakkal létesített anális/orális kapcsolatot, és nem fiatalkorúakkal, mint paptársai, ami becsülendő dolog.

szept. 7. 01:07
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Nem: az egyház tanítása szerint az mindenkire vonatkozik, hogy szexelni csak házasságban lehet, házasság meg csak férfi és no kozott johet létre.

A pap annyiban más, hogy o házasságot sem kothet, tehát csak szexmentesen élhet.

szept. 7. 03:26
 6/8 IstenGyermeke1 ***** válasza:

Szentlélek elleni bűnök — melyek alapjukban rendítik meg az istenes életet, a javulás lehetőségeit teszik kétségessé:

1. Isten irgalmában vakmerően bizakodni

2. Kétségbe esni Isten kegyelme felől

3. Megismert igazság ellen tusakodni

4. Isten kegyelmét másoktól irigyelni

5. Üdvös figyelmeztetések ellenére a bűnökben megátalkodni

6. A bűnöket mindhalálig meg nem bánni

Ezek közül az első számú fontos most nekünk.

Tudom, hogy Isten mindig megbocsát nekem. És ez így is van, így is jó; mert végtelenül szeret engem. Viszont ha úgy állok hozzá a bűn elkövetéséhez, hogy számítok rá, hogy az Úr megbocsátja, “majd meggyónom;” akkor bizony az Ő irgalmasságában bizakodom vakmerően.

És bizony egy-két dolog ilyenkor kimarad:

Primo, a szentgyónáshoz bűnbánattartás is szükséges. S ha nem tudok tökéletes (vagy éppen tökéletlen) bánatot felindítani magamban, bizony nem lesz érvényes a gyónásom.

Secundo, az előbb írtak miatt én ezt a bűnbocsánat szentségének a megszentségtelenítésének érzem. Ezért elképzelhető — nem mondok biztosat —, hogy szentségtörés.

szept. 7. 08:20
 7/8 anonim ***** válasza:
Igen, főleg ha 30 évvel fiatalabb tőlük.
szept. 7. 13:35
 8/8 anonim ***** válasza:
0%
Mivel Mo.-n a vallás tv.-en kívüliséget ád, így igen.
szept. 8. 10:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!