Szerintem el kéne törölni a cölibátust?
Az egyik fontos ok a cölibátusra az a gyónási titok.
Ha egy papnak van gyereke, akkor fenn áll annak a veszélye, hogy megfenyegetik a papot azzal, hogy ha nem árulja el a gyónási titkot, akkor megölik a gyerekét.
#2 a görögkatolikus papok nősülhetnek, gyerekük is van egyiknek 10 akit ismerek. Ők is gyónnak akkor hogyvan ez ?
Aki megakar nősülni menjen vagy görögkatolikus papnak vagy reformatus lelkésznek es kesz.
Több hivatás nem lenne, ha eltörölnék, de én egyéb előnyét sem látom.
Amúgy csak az alsópapság esetében lehetne erről beszélgetni, mivel püspökök a keleti és a nyugati egyházban is az apostolok kora óta nőtlenek.
Diakónus lehet a latin egyházban is nős férfi a II. vatikáni zsinat óta: de nem rohan a férfiak tömege, hogy az akarna lenni. Ahogy a görögkatolikusoknál sincs olyan sok pap, pedig nem kell lemondaniuk a családról.
Na de az még nem derült ki kérdező, hogy szerinted el kell-e törölni, csak feltetted a kérdést.
Amúgy szerintem nem, vagy csak bizonyos esetekben lehetne enyhíteni.
Kereshetünk érveket pro és kontra,de egyetlen biztos megoldás a Biblia.
A keresztény közösségek vezetői,lelkészei "legyenek egyfeleségűek" s nem nőtlenek.
1Tim. 3,2
"Szükséges tehát, hogy a püspök legyen feddhetetlen, egyfeleségű férfi; megfontolt, józan, tisztességes, vendégszerető, tanításra alkalmas;"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!