Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért bűnös az ember? Miért...

Miért bűnös az ember? Miért van hajlama a bűnre?

Figyelt kérdés

szept. 5. 13:01
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Mindkettő kedves 10-es. Tehát "korlátaink függvényében vizsgál minket" ugyanakkor (nem pedig "vagy") el is vár bizonyos dolgokat. Azért ez nem olyan bonyolult és nem is szokatlan. A gyerekedtől (hogy a korábbi példánál maradjunk) korától és képességeitől függően elvárod, hogy pl pakolja el a játékait. UGYANAKKOR nem vagy ésszerűtlen és a "korlátainak függvényében" fogod elfogadni a végeredményt. ha egy kétéves az a gyerek, elég, ha egy kosárba beledobálja neked a szanaszét heverő kisautókat. ha már ötéves, akkor elvárhatod, hogy a polcra sorban feltegye stb.

Azt próbálom megmutatni, hogy a tökéletlenségünket és korlátaindat nem használhatjuk mentségként és nem takarózhatunk ezzel a végtelenségig, nem törődve semmivel. Igyekeznünk kell önmagunkból kihozni a legjobbat. Istentől kaptunk az életünkhöz egy útmutatót, a Bibliát. Olyan magas szintű erkölcsi mérce, amit hiánytalanul nem tudunk betartani, de ez nem jelenti azt, hogy ne is próbáljuk meg megtenni, amit tudunk. És természetesen Isten is pontosan tudja, mire vagyunk képesek, annál nem is vár el többet - azt viszont elvárja, amit meg tudunk tenni, sőt azt is, hogy minden nap kicsit jobb legyél a tegnapi önmagadnál.

szept. 16. 15:23
 12/16 anonim ***** válasza:

A probléma, hogy amit leírtál, előzőekben, hogy azt elvárja az bizonyos esetekben olyan mintha azt várnád el, hogy a gyereked (kortól függetlenül most) képes legyen arra, hogy felugorjon a holdra.

Amit próbálok elmagyarázni az lényegében, hogy a jelenlegi helyzetünk nem sokban tér el attól mintha te megbüntetnéd a kenyérpirítódat mert a bele rakott kenyeret megpirította ahogyan azt kell.

Az, hogy ez mentség lenne bármire is nem tudom honnan vetted. Maradj a témánál és ne keverj ide ilyen légből kapott dolgokat.

szept. 16. 15:36
 13/16 anonim ***** válasza:

11-es vagyok újra, és nem értem, miért gondolod, hogy nem tartozna a témához amit írok és "légbőlkapott-nak" titulálod. Azért írtam, mert sok embernél látom ,és itt is sokszor olvasható, hogy a tökéletlenséget, vagy a "korlátaikat" igenis mentségként használják és Istenre mutogatnak, hogy Ő hibázott, amikor ilyennek teremtett (ami nyilván eleve nem igaz).

Ennek az egész levelezésnek az elején a kérdés erről szól, hogy "miért bűnös az ember, miért van hajlama a bűnre" , szóval van aki addig csűri-csavarja, míg a tökéletlenséget, vagy "öröklött bűnt" mentségként használja és úgy érvel, hogy igazából nem is tehet erről az ember, tegyük fel a kezünket és sodortassunk az árral-vagyis a bűnös hajlamainkkal, lesz,ami lesz.

tehát ezt így kapcsoltam a válaszomba...

Viszont amit írsz, hogy olyan irreális Istenm elvárása tőlünk, mintha mi a gyerektől azt várnánk, hogy ugorjon a Holdra. vagy ezt:

"Amit próbálok elmagyarázni az lényegében, hogy a jelenlegi helyzetünk nem sokban tér el attól mintha te megbüntetnéd a kenyérpirítódat mert a bele rakott kenyeret megpirította ahogyan azt kell."

Ezzel nem tudok egyetérteni . Ha te így érzed, nem igazán ismered Istent, nem olvastad el figyelmesen a Bibliát. Amit írsz, az egy ésszerűtlen istent feltételez, aki megbüntet amiért az vagy, aki...

De ez nem igaz, erről írtam az előző hozzászólásaimban is.

szept. 19. 14:06
 14/16 anonim ***** válasza:

Az, hogy te úgy értelmezed ezt, hogy mentségként használják még nem jelenti, hogy mentségként használják. Én is találkoztam már nem egyszer ilyennel és rendszerint a válaszolók nem hívők voltak ennél fogva értelmetlen lenne az, hogy mentegessék magukat.

Sokkal inkább volt az egész az elképzelés hibájának a magyarázata mint mentegetés.

"addig csűri-csavarja, míg a tökéletlenséget, vagy "öröklött bűnt" mentségként használja"

Nem valami tökéletlenséget vagy öröklött bűnt hanem az ember döntés, akarat korlátai szerepeltek az érvelésemben és nem mentségként pusztán annyit írtam, hogy ezek fényében értelmetlen megítélnie egy teremtő istenségnek bárkit is. Ha feltétlen akar akkor lehet persze csak az a kenyérpirító esetével ér fel amit feljebb írtam.

Ez pedig nem a Biblia ismeret hiánya miatt írom hanem mert a Biblia ismerethez hozzá vettem azt ahogyan a világ vagy pontosabban az emberek működnek.

"Amit írsz, az egy ésszerűtlen istent feltételez, aki megbüntet amiért az vagy, aki...

De ez nem igaz, erről írtam az előző hozzászólásaimban is."

Nem feltételezek észszerűtlen istent. Pont azt magyaráztam és indokoltam, hogy miért lenne isten észszerűtlen ha meg ítélné az embereket.

Arról pedig írtál, hogy Isten az embert a korlátainak függvényében ítéli meg amihez hozzá tetted, hogy a korlátoktól függetlenül elvár dolgokat.

Ez azonban ott problémás, hogy sok ember az említett korlátok miatt lesz például ateista. Na már most akkor Isten egyszerre elvárja tőle, hogy " közben ne felejtkezzbel Róla, a Teremtődről" de közben nem is várja el hiszen ateista a korlátok miatt.

De már ott hibádzik az elképzelés, hogy pontosan mi alapján is, ítéli meg az embert ha figyelembe veszi az ember akaratát és döntéseit korlátozó hatásokat?

szept. 19. 16:14
 15/16 anonim ***** válasza:

Szia ismét! A 2 Péter 3 :9 szerint Isten: "... türelmes hozzátok, mert nem szeretné, hogy bárki is elpusztuljon, hanem azt szeretné, hogy mindenki megbánásra jusson" Szóval Isten szeretné, ha minél töb ember kedvező ítéletben részesülhetne, ezért türelmesen lehetőséget ad mindenkinek, hogy ismerje meg Őt és a törvényeit, elvárásait, szándékát, amit a Bibliában leíratott Ha ezeknek megfelelsz, tudod alkalmazni az életedben, akkor az ítélet kedvező lesz számodra. Ha nem érdekel, elutasítod, nem fogadod el ezeket, akkor az ítélet kedvezőtlen lesz.

Aminek alapján tehát Isten ítélni fog, az a Bibliában leírt követelményei.

Nézd: "Az pedig az örök élet, hogy megismerjenek Téged, az egyedüli igaz Istent, és akit elküldtél, a Jézus Krisztust" János 17:3

Egy alapos, mály Bibliaismeret mutatja meg mindenkinek, hol áll, min kell változtatnia stb.

Jézus azt is mondta, hogy a "vég idején" az ítéletet megelőzőleg közvetlenül az emberek nagyrészt nem törődnek majd Istennel, olyanok lesznek ,mint Noé napjaiban" esznek, isznak, házasodnak és nem vesznek észre semmit" Máté 24:37-39

Ha már Noé napjairól beszélünk, ez is segítség lehet nekünk ma élőknek. Noé idejáben a vízözön volt az "ítéletvégrehajtás" eszköze. Mi volt az ítélet alapja? Az engedelmesség Istennek. Aki figyelt, engedelmeskedett és bemenekült a bárkába, az megmenekült. Aki kint maradt (bármilyen oknál fogva is), az elszenvedte a büntetést. Nem volr mindenki megátalkodott gonosztevő azok közül sem, akik nem mentek be a bárkába. Volt, aki csak bizonytalan volt azt illetően, hogy tényleg lesz-e bármi katasztrófa és ha igen biztos most lesz-e. De lényegében mindegy, mert nem tette meg a szükséges lépést.

Most is az "engedelmesség Istennek " a megítéltetésünk alapja.

szept. 22. 14:42
 16/16 anonim ***** válasza:

Úgy érzem nem érted amit írok.

Két részben válaszolnék még erre aztán ha ezek után sem megy át akkor le is zárnám. Nem látom azt, hogy megértenéd amit írok.

Szóval korábban írtad, hogy Isten figyelembe veszi az embereket korlátozó hatásokat és azoknak a függvényében ítéli meg az embert.

Most pedig azt írod, hogy:

"Ha ezeknek megfelelsz, tudod alkalmazni az életedben, akkor az ítélet kedvező lesz számodra. Ha nem érdekel, elutasítod, nem fogadod el ezeket, akkor az ítélet kedvezőtlen lesz."

Na már most sokan például az ateisták közül nem tudnak választani, olyanok amilyenek. Nem azért ateisták mert egy nap úgy döntöttek, hogy hát ez jó mókának tűnik. A velük született tulajdonságok, stb. őket erre determinálja. Innentől ha ezért Isten megbünteti őket mint ahogyan most írod akkor a kenyér pirító esete áll fenn és ellentmondasz a korábbi kijelentésednek miszerint Isten az ítéletnél figyelembe veszi a döntéseinket korlátozó hatásokat.

szept. 22. 16:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!