Isten szokott büntetve okítani?
Meghallgatja imádat, segít, de közben rávilágít a bűnödre mit tettél más ellen annak tudtán kívül, és annak sokszorosát intézi, hogy vissza kapd attól a személytől.
És most még rosszabb a helyzet.
De lehet egy tiszta induló lap.
Vagy ugródeszka a végső döntéshez.
Tehát lehet ez még nem is a vége, hanem a célhoz vezető út egy állomása?
Tudom kusza amit írtam, de az egész lényem ilyen kuszaságban van most. A lényeg a fő kérdés meg az eleje. A többi már csak gondolati csapongás.
Párkapcsolat rendbehozataláról lenne szó.
Dávid esetét hoznám fel példának.
Dávidnak volt nem egy felesége, még is más egyetlen feleségével tört házasságot. Az asszony terhes lett. Ennek következtében a Férjet "elkellet" tennie láb alól, hogy ne derüljön ki a bűne, amiért egyébként halál járt volna. A bűnét tehát gyilkossággal tetézte.
Isten megbocsátott neki nem kellett meghalnia, viszont egy büntetés mindenképpen járt. Magának Dávidnak kellett 3 büntetés közül egyet választania.
Isten nevelő célzattal büntet. Nem a bűneink szerint bánik velünk. Pedig megérdemelnénk.
(Zsoltárok 103:10) 10 Nem bűneink szerint bánik velünk, és nem fizet meg nekünk a vétkeinkért, mint ahogy azt megérdemelnénk.
Mik közül választhatott?
És mit választott?
A büntetésnek akkor van értelme ha van oktató vagy elrettentő szándéka. Különben csak bosszú lenne.
Azonban a Bibliában több helyen sincsen oktató szándéka a büntetésnek. Noé esetén például az elhunytaknak nem volt lehetőségük tanulni.
Ha pedig úgy büntetsz, hogy annál jóval kevesebb is elég lenne az oktatás céljának eléréséhez az már pusztán szadizmus. Nem az oktatás miatt büntet hanem a saját akarata, vágyai miatt szadizmusból büntet.
Isten pedig ahhoz, hogy okítsa az embereket sokkal csekélyebb büntetések is elegendőek lennének és oktathatna akár a probléma előtt is.
De Istennek az sem eset volna nehezére, hogy jobb embereket teremtsen. Ha a gyerek azt teszi amire nevelte a szülő akkor elég indokolatlan, hogy ezért megbünteti hiszen ő okozta azt a viselkedést. Mint Isten esetén a rosszra való hajlamok, stb.
Ó, NEM!
A számtalan háború, éhínség, természeti katasztrófa, mind, mind a "sátán keze munkája" és a "bűnös emberé"! Isten ezekről semmit nem tehet, csakis a jó származik tőle. 😝
Ja, ha pedig ezekkel "oktat", megint az ember a hibás, mért nem tanul belőle...
3
A Noé esete az már nem büntetés, hanem ítélet végrehajtás. Isten lezárta az emberiségnek ezt a korszakát, ami tarthatatlan volt.
Már megbocsáss, de nehogy már Isten könyörögjön azért, hogy Te élhess.
Nem köztelező élni. az életed Tőle függ és azoktól az egységesen mindenkire vonatkozó erkölcsi alapelvektől, ami az emberi társadalmat békássé, boldoggá teszi.
Nem fogja engedni örökké ennek megbontását.
Egyébként pedig Isten minden körülményt figyelembe vesz, ezért van az, hogy ugyan azt a bűnt nem ugyanazzal bünteti.
5
Nem is kéne engednie egy fél percig sem rendbontás mert nem is lenne ha jobb embereket teremtett volna mint arra részben ki is tértem az utolsó bekezdésemben.
6
Jó embereket teremtett.
az ember döntött úgy, hogy Isten nélkül is jó életet tud élni.
Tessék itt a bizonyíték, nem tetszik?
Ha meg nem engedte volna meg, akkor az lenne a probléma, hogy nem lehet szabad döntési jogod.
"Van sapka az a baj, ha nincs akkor az"
Kedves Kérdező:
Véletlen összekevertem a beszámolót, ebben az esetben nem Ő választhatott a büntetések között.
De a következők történtek:
12:10 ... sohasem távozik el a kard a házadtól, mert megvetettél engem azzal, hogy feleségül vetted a hettita Uriás feleségét.« 11 Ezt mondja Jehova: »Saját házadból hozok bajt rád. Szemed láttára veszem el feleségeidet, és adom őket más férfinak, és ő fényes nappal fekszik le a feleségeiddel. 12 Te titokban cselekedtél, de én egész Izrael előtt, fényes nappal teszem ezt.«”
(2Sámuel 12:13, 14) 13 Dávid ekkor így szólt Nátánhoz: „Vétkeztem Jehova ellen.” Nátán ezt válaszolta Dávidnak: „Jehova is megbocsátja bűnödet. Nem halsz meg. 14 De mivel ebben a dologban rendkívül tiszteletlenül bántál Jehovával, a fiúnak, aki most született neked, meg kell halnia.”
Dávidnak a családjában folyamatos békétlenségek voltak, az egyik fia el is akarta a Trónt bitorolni.
6
Az emberek biológiájában benne van rengeteg vágy ami rosszra sarkal, aztán ott van még a neveltetés és a környezett okozta problémák ami miatt rosszat tehet egy ember és még rengeteg minden amit szerencsétlen ember nem képes befolyásolni de még mind mind egy-egy kisebb vagy nagyobb lökés a bűn felé.
Az emberek jelentős része nem választotta az Isten nélküli életet. Megnézel egy csecsemőt ő nem választott Isten nélküli életet hanem abba kényszerült bele Isten döntése miatt. Mert Isten döntött úgy, hogy kettő vétke miatt elhagyja mindet.
Tessék itt a bizonyíték, nem tetszik?
Nem írtam sehol sem olyat, hogy ne legyen szabad akarata az embernek. A szabad akarat magában nem eredményez rosszat ahhoz mindig kell még valami pluszba ami nélkül a szabad akarat meg lenne csak okod nem lenne a rosszat választani. Szabad akaratából választaná mindenki a jót.
Persze ez neki biztosan unalmas.
"Jó a sapka csak a kutya gumit nem kellett volna beleraknia"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!