Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az ember Isten képmása, vagy...

Az ember Isten képmása, vagy a csimpánz képmása? De akkor kinek a képmása a csimpánzé?

Figyelt kérdés
aug. 13. 16:05
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
66%

Az idézet pontosan így szól:

"Akkor ezt mondta Isten: Alkossunk embert a képmásunkra, hozzánk hasonlóvá: uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, az állatokon, az egész földön és mindenen, ami a földön csúszik-mászik."

[link]

Itt a "képmás" nem fizikai képmást jelent, hanem lelkit, hisz "Az Isten Lélek" (János 4:24: [link] ).

aug. 13. 16:32
 2/21 Thunderfairy ***** válasza:
23%
Semmi bizonyíték nincs isten létezésére. Az visszont bizonyitot tény hogy genetikailag 96%-ba egyezik a csimpánz és az ember.
aug. 13. 17:02
 3/21 A kérdező kommentje:
Isten neve nagybetű! Te sem örülnél ha úgyírnám le a nevedet, hogy tomi, vagy thunder.
aug. 13. 17:04
 4/21 anonim ***** válasza:
8%

Akkor mit teremtett Isten, amikor írja a szöveg, hogy megformálta Ádámot? Egy majmot formált a földből, és abból lett Ádám? Vagy te hogyan képzeled ezt el?

aug. 13. 18:26
 5/21 anonim ***** válasza:
58%

#4: A Biblia egy archaikus vallási mű, nem természettudományos lexikon, így nem tartalmaz pontos leírást az ember létrehozásának folyamatára.

Nem a "hogyan"-ra keresi a választ, hanem a "miért"-re.

aug. 13. 19:27
 6/21 anonim ***** válasza:
23%

3

Az isten szó önmagában nem egy név. Az isten egy cím, vagy egy rang. Kb. annyi mintha azt mondanád, ember. Ez sem írandó nagy kezdőbetűvel, hisz nem tulajdonnév. A különböző istenek nevei viszont valóban tulajdonnevek, ilyenek az Allah, a Jehova, a Zeusz stb.

aug. 13. 21:24
 7/21 anonim ***** válasza:
64%

Az ember Istenhez hasonló.

DE nem kinézetre, hanem bizonyos képességekkel és hatalommal.

Az állatok nem kaptak hatalmat az emberek felett, az ember viszont igen.

Ahogy a Föld felett sem, és egymás felett sem.

Az ember lett felruházva azzal, hogy a föld, a növény és az állatvilág gondját viselje, és "uralkodjon", vagy is szeretettel táplálja, gondozza.

Ugyanakkor az ember, még három másik tulajdonságot is kapott, amivel az állatok nem rendelkeznek.

Az pedig, hogy a majmok némelyike felépítésében hasonlít az emberhez, még állat marad, a saját ösztöneivel.

aug. 13. 22:06
 8/21 anonim ***** válasza:
25%

Én ezt értem, de amikor azt írja a Biblia, hogy a vizes földből, sárból megformálta Isten az ember testét, majd életet fújt az orrába, azt nem tudom másképp értelmezni, mintsem úgy, hogy Isten a sárból formált egy emberi testet, és életet lehelt az orrába. Ezért kérdezem, hogy ha szerinted a Biblia összeegyeztethető az evolúcióval, akkor mit formált Isten sárból? Majmot vagy embert?

aug. 14. 08:38
 9/21 anonim ***** válasza:
40%

#8: " de amikor azt írja a Biblia, hogy a vizes földből, sárból megformálta Isten az ember testét,"

Ezt pontosan hol írja a Biblia? Milyen igehelyen?

"azt nem tudom másképp értelmezni, mintsem úgy, hogy Isten a sárból formált egy emberi testet"

Még egyszer, mert nem fogod fel: a Biblia egy archaikus vallási mű. Nem természettudományos lexikon. A benne szereplő dolgokat ekként kell kezelni - nem a "hogyan" a lényeg, hanem a "miért".

"a Biblia összeegyeztethető az evolúcióval, akkor mit formált Isten sárból? Majmot vagy embert?"

Igen, összeegyeztethető, ugyanis az evolúció a "hogyan"-ra - hogyan lett a "porból" végül ember - keresi a választ, a Biblia meg a "miért"-re, a "mi által"-ra - vagyis hogy az egésznek oka és célja kell hogy legyen. Két különböző kérdéskör.

aug. 14. 11:11
 10/21 anonim ***** válasza:
25%

Azonban pára szállott vala fel a földről, és megnedvesíté a föld egész színét. És formálta vala az Úr Isten az embert a földnek porából, és lehellett vala az ő orrába életnek leheletét. Így lőn az ember élő lélekké. (1Móz 2:7-8)

"Még egyszer, mert nem fogod fel"

De, felfogom, le is írtam neked, hogy én ezzel tisztába vagyok, a kérdésem egyáltalán nem erre vonatkozik. Én azt kérdezem, hogy te a fentebb beidézett igerészt (miszerint Isten a földből megformálta az embert és életet lehelt a megformált anyagba) hogyan értelmezed az evolúció fényében. Ha abban hiszel, hogy az ember a majomból fejlődött ki (vagy legalábbis közös őse van a majommal), akkor mit jelent az, hogy Isten csinált sárból egy emberi testet és életre keltette. Hogyan kell ezt értelmezni az evolúció fényében? Erre válaszolj, kérlek.

"a Biblia egy archaikus vallási mű. Nem természettudományos lexikon."

Semmi ilyesmit nem feltételeztem. A te értelmezésedre vagyok kíváncsi. Hogyan oldod fel azt az ellentmondást, hogy a darwinizmus szerint az ember egy állatból fejlődött ki, míg a Biblia azt mondja, hogy az ember nem egy másik lényből fejlődött ki, hanem Isten formálta meg a föld porából.

"A benne szereplő dolgokat ekként kell kezelni - nem a "hogyan" a lényeg, hanem a "miért"."

Ez egy semmitmondó, üres lózung, ne haragudj.

"Igen, összeegyeztethető"

Na, én arra lennék kíváncsi, hogy miként tudod összeegyeztetni.

"ugyanis az evolúció a "hogyan"-ra - hogyan lett a "porból" végül ember - keresi a választ"

Az evolúció szerint az ember nem a porból lett.

"a Biblia meg a "miért"-re"

Egy csomó mindennek le van írva a "hogyan"-ja a Bibliában. Miért íratna bele Isten olyat, ami nem is fontos?

"Két különböző kérdéskör."

És a Biblia mindkettőt említi, mindkettőt leírja, tehát mindkettő fontos.

aug. 14. 12:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!