A katolikus vallás mit tanit az angyalokról, szabad hozzájuk beszélni, lehet tőlük is "kérni"?
Nem. Imádkozni lehet, de nincs sok értelme, mert pont olyan szolgák, mint te.
Istentől kell kérni mindent, még Jézus is ezt mondta.
Az hasonlóképpen működik, mint amikor valamilyen emberrel beszélsz, tőle kérsz valamit.
Halotthoz is lehet imádkozni, annak is csak ennyi értelme van.
A kereszténységben nincsenek hierarchiák, meg szolgálati rangsorok. Isten alá van rendelve mindenki, közvetlenül. Te is.
Jön már az eretnekség…
Mit tanít Egyházunk az angyalokról?
“ Hitigazság, hogy szellemi, test nélküli lények, akiket a Szentírás általában angyaloknak nevez, léteznek. Ezt a Szentírás éppoly világosan bizonyítja, mint az egybehangzó Szenthagyomány.
Szent Ágoston róluk mondja: "Az `angyal' (...) hivatalt, nem természetet jelöl. Ha a természete után érdeklõdöl, akkor szellem; ha a hivatala után, akkor angyal: mivolta szerint szellem, tevékenysége szerint angyal." [168] Az angyalok egész létük szerint Isten szolgái és hírnökei. Mivel "állandóan látják az én Atyám arcát, aki a mennyben van" (Mt 18,10), õk azok "akik teljesítik szavát, mihelyt meghallják beszédének hangját" (Zsolt 103,20).
Mint tisztán szellemi teremtményeknek, értelmük és akaratuk van; személyes [169] és halhatatlan [170] teremtmények. Tökéletességük fölülmúlja minden látható teremtményét. Ennek bizonysága dicsõségük ragyogása. [171]” (KEK 328-330, megjegyzéseket lásd: [link] , a 349-ig tart az angyalokról szóló rész).
A közbenjárásukat igen, lehet kérni. Pontosan, mint a szentek esetében.
“Tudjátok meg hát, hogy amikor imádkoztatok, te meg Sára, kéréseteket az Úr fölséges színe elé vittem és felolvastam. Éppen úgy azt is, hogy eltemetted a halottakat.” (Tób 12, 12)
IstenGyermeke, nem te vagy a legélesebb kés a fiókban...
ezt mondtam én is, hogy lehet a közbenjárását kérni bárkinek, a szomszéd Mari néninek is.
DE az angyal nem a főnököd. A szava pont annyit ér, mint a tiéd.
Az #1,#3,#6 biblikus választ adott,akármilyen vallású is!
Imádkozni,CSAK Istenhez szabad!
Egyedül Krisztus a mi közbenjárónk,akit a Szentlélek által kérhetünk!
A Bibliában több példát találhatunk,amikor Isten emberei leborultak-imádkozó pózba helyezkedtek-az angyalok előtt,akik azonnal megfedték az embereket,hogy ilyet ne merészeljenek többé. Mi se tegyük ezt akkor se,ha azt -a Biblia világos utasítása ellenére- bizonyos vallások arra bátorítanának! Súlyos bűnt követnénk el!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!