Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az bun, hogy irigy vagyok...

Az bun, hogy irigy vagyok azokra, akiknek van parjuk, és főleg azokra, akik meg hazasok is?

Figyelt kérdés
aug. 1. 11:55
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
89%
Önmagában nem, de bűnné válhat, ha hagyod, hogy rossz cselekedetekre sarkalljon, például haragra, gyűlöletre, gonosz szándékra, bűnös kívánságra. Ha irigy vagy valakire, gondolj arra, hogy Isten téged is tökéletesen boldoggá tud tenni, ha ráhagyatkozol! Ez nem mindig olyan egyszerűen megy, hogy egyszeriben lesz egy párod. Lehet, hogy ebben az életszakaszodban még rosszabb lenne.
aug. 1. 12:09
 2/20 anonim ***** válasza:
11%
Mivel a vallás kategóriába tetted, tudnod kellene, hogy benne van a 10 parancsolatban.
aug. 1. 12:10
 3/20 anonim ***** válasza:
16%
A hét főbűn mai nevükön: büszkeség, kapzsiság, harag, irigység, bujaság, falánkság és lustaság, amelyek ellentétesek a hét mennyei erénnyel.
aug. 1. 12:11
 4/20 anonim ***** válasza:
17%
Dehogy bűn! Nem lopsz, nem ölsz embert, nem csalsz. Irigynek lenni hogy lenne már bűn? Nem büntetendő cselekedet a btk szerint, úgyhogy nyugi! Azok szerint bűn ez, akik vallási mesekönyvek alapján élik az életüket. Őket meg ki kell röhögni. Ennyi!
aug. 1. 12:20
 5/20 anonim ***** válasza:
Többféle irigység létezik. Ha meglátsz egy boldog embert, és azt kívánod, bárcsak te is olyan boldog lennél, mint ő, az teljesen rendben van. De ha ugyanebben a helyzetben azt kívánod, bárcsak ne lenne ennyire boldog az illető, akkor ott valami gond van. A "bűn" szóval túlságosan könnyen dobálózunk szerintem, én inkább azt mondanám, hogy ebben az utóbbi esetben inkább arról van szó, hogy van benned valamilyen trauma vagy frusztráció, amin meg kellene próbálnod valami egészségesebb módon dolgozni.
aug. 1. 12:56
 6/20 anonim ***** válasza:
100%
Én a magam sorsában arra jötte rá, hogy a az irigységgel magamnak ártok legtöbbet, mert a másik utálatára fókuszálok közben, a helyett, hogy arra törekednék, hogy nekem is olyan jó legyen, mint akit irigylek. A lehetőségekhez képest legalább is. Az meg persze egy további kérdés, hogy ahogy a mondás szól: "csak csomagban irigykedjünk". Tehát ha valakit irigyelsz, vesd össze az egész életét a tiéddel, hogy ha az egész életedet kellene elcserélni az övére, nem csak az irigyelt részét, akkor is kellene-e?
aug. 1. 13:07
 7/20 anonim ***** válasza:
100%
Az irigység önmagában nem bűn, de lehet nagyon súlyos bűnök forrása.
aug. 1. 14:22
 8/20 anonim ***** válasza:

Azért vagy rájuk irigy, mert azt hiszed, attól függ a boldogság, hogy valaki egyedül él-e vagy másvalakivel, hogy egyedülálló-e vagy házas. Pedig nagyon nem.

Nézz körül jobban és vedd észre, milyen sokan milyen végtelenül boldogtalanok, pedig van valakijük, sok esetben össze is házasodtak. Lehet, hogy azóta már elváltak, de még mindig amiatt boldogtalanok, hogy korábban házasok voltak...

Mások meg milyen boldogan élnek, pedig egyedül élnek!

Minden életállapotnak megvan a jó meg a rossz oldala is, az örömei mellett a nehézségei is. Ha nem tudod meglátni a jót abban, ami neked adatott, sosem leszel boldog, és ha nem leszel boldog, kinek fogsz kelleni?

Tegyél tehát azért, hogy legyen valakid, ha azt szeretnéd, hogy legyen: elsősorban találd meg a boldogságot most, amíg egyedül vagy, hogy majd ne mankónak kelljen egy társ, és ne púp legyél majd a hátán, hanem a megtalált boldogságodat oszthasd meg vele!

aug. 1. 14:39
 9/20 anonim ***** válasza:
39%

Mivel sikerült a 2. válaszadót lepontozni, és nagyjából mindenki egyetért abban, hogy ez nem bűn, hadd idézzem a tizedik parancsolatot (2Móz 20:17):

"Ne kívánd a te felebarátodnak házát. Ne kívánd a te felebarátodnak feleségét, se szolgáját, se szolgálóleányát, se ökrét, se szamarát, és semmit, ami a te felebarátodé."

Ebben sehol nincsen benne, hogy ez csak akkor bűn, "ha hagyod, hogy rossz cselekedetekre sarkalljon". Más bármijét kívánni bűn, oda van írva, feketén-fehéren.

Ha valaki úgy gondolja, hogy a tízparancsolatból az egyiket figyelmen kívül lehet hagyni, mert kényelmetlen, attól kíváncsian várom annak megerősítését, hogy nem bűn más isteneket követni, csak akkor, ha hagyom, hogy ez rossz cselekedetekre sarkalljon.

aug. 1. 14:53
 10/20 anonim ***** válasza:
62%

9# az persze kérdés, hogy a kívánd az milyen szó fordítása, és annak a szónak az akkori értelme az volt-e, amit ma itt gondolunk...

én arra tippelnék, hogy eleink talán mégsem a gondolkodást akarták ennyire kontrollálni, hanem a bűnre vivő gondolatokat akarták visszanyesni. De lehet, hogy ennyire rettenetesek voltak, hogy a gondolat is bír bűn lenni...

aug. 1. 16:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!