Ha mi evangélikusok nem hiszünk a szentekben, akkor miért mondjuk azt az Apostoli hitvallásban?
"Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat,
a szentek közösségét"
Vagy rosszul értelmeztem eddig?
Úgy tudom a katolikusok és evangélikusok egyeztettek a hit kérdéseiben.
Nagyon sok evangélikus Szűz Mária hivő, a katolikusok szerint Szent.
A Buda környéki sváb evangélikusok körében nagyon erős Szűz Mária tisztelet volt régen.
Amúgy a szent tisztát jelent. Miért ne lehessen tiszta embereket tisztelni?
A "szent" kifejezés bibliai értelemben,az "Isten számára elkülönítet"-tet jelent.
Ezért találunk szent sátrat s annak szent edényeit,szent napot és természetesen szent embereket,pl. a "korintusi szenteket"akiket Pál apostol nem a tökéletesség példáiként említ meg.
Jézus szerint azok az Ő testvérei,szülei,akik Isten akarata szerint élnek,tehát elkülönítették(megszentelték) magukat.
Melyik a katolikus(egyetemes) anyaszent egyház(eklézsia)?...Azon emberek közössége,akik Jézust követve Isten akarata szerint élnek,felekezeti tagságuktól függetlenül. Attól egyetemes,hogy ugyanazt az isteni kinyilatkoztatást-a Bibliát- tartják életük m
A szentek közösségének megvallása nem véletlenül került a Egyház megvallása után, mivel a szentek közössége maga az egyház, ahol Krisztus a fő, és mi pedig ennek a testnek a tagjai vagyunk.
Egyrészt van egy olyan jelentése, hogy közösség a hitben, közösség azok között, akik az apostoli hitet vallják és akiket összeköt az egy keresztség.
Másrészt hisszük, hogy azokkal, akik előttünk távoztak el a földi életből, velük is egy egyházat alkotunk, ez a lelki közösség, ami a keresztség és a hot révén összeköt túlmutat az idő és a tér keretein. Ezt szerintem a protestáns egyházak is vallják. Mi katolikusok erre alapozva imádkozunk a halottakért és hiszünk abban, hogy az üdvözült lelkek szüntelenül közbenjárnak értünk Istennél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!