A zsidó vallás miért nem terjedt el úgy világszinten, mint a kereszténység és az iszlám?
A zsidó vallásban nincs térítés. A "betérés" elvileg nem létezik, pontosabban nagyon macerás. Én összesen két estről hallottam.
Aztán a zsidó üldözések és pogromok se motíváltak másokat a betérésre.
Mert a zsidó vallás egy etnikai vallás, amit szinte mindig a zsidó nemzetiségű emberek vallanak. Ez olyan, mint a görögöknek az ókori hellén vallás, az egyiptomiaknak az ókori egyiptomi vallás, az indiaiaknak a hinduizmus vagy a japánoknak a sintó. A hinduizmus sem terjedt el, csak azért tartjuk világvallásnak, mivel rengeteg indiai él a Földön, akiknek a nagy része hindu, így nyilván ezzel együtt sok hindu is van. A zsidó vallás egy nagyon régen kialakult vallás, aminek az első előzményei, gyökerei a bronzkori Közel-Keleten vannak. Eredetileg is úgy jött létre, hogy először a héber népeknek, majd a megszerveződő izraelitáknak nyújtson egy (közös) hitrendszert. Az ókorban minden népnek megvolt a maga vallása, ami a kultúrájuk része volt, többek között ez is egy jellemző volt, ami miatt önálló népként tudtak magukra tekinteni a különböző népek. Ekkor még nem léteztek nemzetiségtől nem függő vallások, mint a kereszténység, az iszlám vagy a buddhizmus. Mindenki azt a vallást követte, amit a nemzetisége is, hiszen "Az atyáink és anyáink is ezen istenségekben hittek és ezen szertartásokat végezték!". Nem nagyon volt áttérés, hanem azt a vallást követte a legtöbb ember, amibe beleszületett. Annak a népnek a vallását, aminek a tagja volt. A zsidó vallás is alapvetően a zsidó nép és Isten kapcsolatára épít. A zsidó vallás még ennek a korszaknak a terméke. Etnikumtól nem függő vallások csak a hellenisztikus és római korban kezdtek el megjelenni, de azok sem voltak még teljesen olyanok, mint a mai nem-etnikai vallások. A zsidók abban voltak különlegesek, hogy ők nem hódoltak be a nem-etnikai vallásoknak, a térségben tipikusan a kereszténységnek és az iszlámnak - ellenben például a görögökkel, egyiptomiakkal stb. -, hanem megmaradtak az ősi, autentikus vallásuknál.
Emellett a korai izraeliták már a megjelenésüktől fogva próbálták elkerülni a keveredést másokkal, hogy fenn tudjanak maradni (nem véletlenül annyira konzervatív nemzet), először még kis törzsszövetségből álló népként. Aztán a nagyon szigorú monoteizmus megjelenése után ez még jobban fokozódott.
Éppen ezen okok miatt a zsidó vallás egyáltalán nem térítő vallás, nem tartja fontosnak, hogy másoknak is hirdesse a tant/az igét stb. az üdvözségük/megvilágosodásuk érdekében, ellenben mondjuk a keresztény, muszlim és buddhista vallásokkal. Sőt, nemcsak hogy nem térítő, hanem épp ellenkezőleg: próbálnak mindent megtenni annak érdekében, hogy minél kevesebben térjenek be. Ha te zsidó akarsz lenni, akkor nem az van, mint a kereszténységnél, hogy bemész egy plébániára, beszélsz a pappal, kitűzitek a dátumot, megkeresztelnek és pap/lelkész/pópa üdvözöl a közösségben. A másik két nem etnikai vallásnál is hasonló a dolog, csak persze nyilván nem kereszteléssel. A zsidóknál először elmész a rabbihoz, akinek ha jól tudom legalább háromszor meg kell próbálnia lebeszélnie a dologról. Ha te mindvégig kitartasz és a rabbi beadja a derekát, akkor kezdheted meg a betérési folyamatot, ami szintén nem könnyű. Meg kell tanulnod héberül, Tórát és amblock Tanakh-ot kell tanulnod, zsidó teológiát, etikát és filozófiát kell tanulnod, kevés történelemmel együtt stb. És csak a legvégén van a betérés, ami férfiaknál kicsit fájdalmasabb...
Alapvetően ezek a fő okok, de persze erre még rátesz egy lapáttal a rengeteg szabály és kötöttség, valamint az antiszemitizmus. De ezek mind kicsi okok. A nem etnikai vallások is sok kötöttséggel járnak, valamint zsidóellenességről kimondottan csak a zsidók államának elbukása óta beszélhetünk.
Alapvetően,a zsidók nem töltötték be az elhívásuk feladatát és az Isten által rájuk bízott ismereteket elzárták az emberiség elől. Végtelen nehézzé teték az Isten útja követését.
Többek között a 10 törvényből csináltak 213-at,melyekből néhány tucatot betartanak.
A válasz pofonegyszerű:
A zsidók a történelmük alakulása folytán mindig is ZÁRT KÖZÖSSÉGEKBEN éltek.
#4-hez hasonlóan én is azt mondom, hogy az akkori zsidók, bár Isten kiválasztott népe voltak, bűnt követtek el, amikor Jézust elutasították és a keresztre küldték.
A kiválasztott nép elvesztette gondviselési pozícióját és a küldetésük a keresztényekre szállt.
Ezért attól az időtől a keresztények lettek a középponti vallás, hogy fogadják a Messiást. Ebben az új történelmi szakaszban a zsidóság kollektívan inkább periférikus szerepet fog betölteni a többi vallással együtt.
Ezenkívül vezekelniük is kellet a korábbi hibájukért. Mindez persze a visszájára is fordulhat. Az elsőkből lehetnek utolsók, de aztán az utolsókból még elsők is.
Betért zsidó vagyok.
A zsidóságba betérni sosem volt valami vonzó dolog. Száműzetések, pogromok, gettók, mészárlások, újabb üldözések évszázadokon át, újra és újra. Mire a zsidóság a 19. század végére - 20. század elejére éppen hogy megélte az emancipációs időszakot (és ezt sem mindenhol természetesen), már jött a holokauszt. Kérdem én, mikor lett volna olyan jó dolog betérni zsidónak? A római-zsidó háborúk alatt? A babilóniai fogság alatt? Az egyiptomi rabszolgaság alatt? A szír-görög szellemiségű uralom alatt? A spanyol inkvizíció alatt? Az orosz cári birodalom alatt, ahol antiszemita cárról antiszemita cárra szállt az uralom (igen, kivéve Sándort)?
A zsidóság megőrizte az évszázadokon át a saját, "törzsies" felfogását, és bár napjainkra nyitottabb a világra, ettől függetlenül határozottan NEM célja a térítés, nem célja, hogy minél többen zsidók legyenek.
Zsidó származású vagyok, ám távolabbról mint a nagyszüleim. Nos, és 6-7 éve már megfogott egy érzés, hogy nekem itt a helyem. Ez az érzés egyszerűen nem akart elmúlni, csak erősödött. A giyur alatti tanulást, zsinagógalátogatást, és a még több tanulást sosem nyűgnek, tehernek, feladatnak fogtam fel, nem éreztem úgy, hogy nekem ez többletteher megtanulni - úgy éreztem, hogy mintha mindig is hozzám tartozott volna ez a tudás.
Most érzem úgy, hogy lelkileg és "szívileg" helyemen vagyok:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!