Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi a véleményed a Shintóról?

Mi a véleményed a Shintóról?

Figyelt kérdés

jún. 8. 18:56
 1/4 Közveszélyes Kontár ***** válasza:
73%

"A sintó vallás az ősi japán mitológiában gyökerezik, nincs alapítója, sem írott kinyilatkoztatása, sem dogmatikája."

ez gond vele hogy igazan csak mitologiakbol ismerhetjuk

ugy mint gorog/romai hitet pl. vagy egyiptomit

ha nincs egy egyseges szentirata mint mas hiteknek

amugy szep

jún. 8. 20:29
 2/4 anonim ***** válasza:
64%
Szerintem jó lehet, engem is érdekelt ez azokban az időkben (kb. 90-es évek második felében). Akkorban még nem teljesen tértem magamhoz teljesen a rendszerváltás okozta sokkból - nehezen viseltem, hogy föl kellett adni valamiféle természetes ősi kommunizmus megteremtését, kreatív megújítását, ráadásul a 90-es évek során szétzakadó magyar társadalomban a cigányok tradicionálisabb fajta közösségei is felbomlottak a mindent elárasztó szegénységben, akikhez egyébként voltak kapcsolataim. A dolgokat az is súlyosbította, hogy ekkoriban teljesedtek ki egyébként gyerekkorom óta meglévő kisebb elmebetegségeim is. Ezekben az időkben sok témába belevágtam, emellett meg végül aztán egészen a mezőgazdaság feltalálása előtti életet élő népekig is jutttam: Amazonas-medencei őserdők indiánjai (Gerardo Reichel-Dolmatoff: Rainforest shamans. A budai Selyemgombolyítóban az ÖkológiaI Központ könyvtárában), meg Szibéria, pontosabban Csukcsföld eszkimói (Menovscsikov és Rubcova szovjet néprajzi gyűjtései az ElTE egyetemi könyvtárban, meg a Gorkij idegenyelvű és az Akadémiai és a Széchenyi könyvtárban). Mivel sikerült aztán végül terjedelmes orosz, majd amerikai anyagot találnom, ebből a sok dologból mára végül az eszkimó nyelv és mitoszvilág valami kezdeti megismerése maradt meg mára.
jún. 9. 06:18
 3/4 anonim ***** válasza:
64%

A kérdésre szorosabban felelve: a szovjet távol-kelet népei közül a csukcsok, eszkimók, tunguzok, nyivhek és az ajnuk kerültek rövid időre érdeklődésem körébe, ezek közül az ajnukkal kicsit többet foglalkoztam, ráadásul népi hiedelemviláguknak a sintóhoz esetleg valami érintőleges közük, pontosabban inkább enyhe hasonlóságuk van (,,kami'' vs ,,kamui'' lények). Az ainukról abban az időben nagyaobb budapesti könyvtárakban el tudtam érni néhány nagyobb cikket és monográfiát, ezek hagyományos részletes neéprajzi, mitológiai tárgyalás mellett valamiféle népi-ökológiai keretbe is próbálták beágyazni a dolgot (természetfelfogás sajátosságai).

A sintóról igy ennek megfelelően csak nagyon mellékesen olvastam egy-két kivonatot, hiszen inkább az ajnuk voltak akkor a főbb érdeklődésem. A sintót akkoriban valószinűleg szintén egy mélyen népi, természeti, ősi eredetű, de a modern hatásoknak jobban kitett hiedelemrendszenek gondoltam. Ennek megfelelően ebbe az irányba végül nem is mentem tovább, sőt, egy idő múlva az ajnukról is visszatértem a számomra akkor végső soron jobban hozzáférhető eszkimó anyagokhoz (velük a mai napig napi szinten foglalkozom).

jún. 9. 06:34
 4/4 anonim ***** válasza:

Rövid összehasonlításképpen:

Ainu kamui:

[link]

Japán/shinto kami:

[link]

azt nem tudom, hogy ma hogyan állnak a kutatások, mennyiben őrizhet az ajnu hiedelemvilág olyan ősi elemeket, amiből talán valaha a sinto is kiindulhatott, minenesetre ma a sinto szervesen hozzánőtt a szervezettebb japán vallási világhoz, mig az ajnu hiedelemvilág megmaradt a kisebb léptékű történelem előtti természeti népek kisközösségi szintjén.

jún. 9. 06:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!