"A sintó vallás az ősi japán mitológiában gyökerezik, nincs alapítója, sem írott kinyilatkoztatása, sem dogmatikája."
ez gond vele hogy igazan csak mitologiakbol ismerhetjuk
ugy mint gorog/romai hitet pl. vagy egyiptomit
ha nincs egy egyseges szentirata mint mas hiteknek
amugy szep
A kérdésre szorosabban felelve: a szovjet távol-kelet népei közül a csukcsok, eszkimók, tunguzok, nyivhek és az ajnuk kerültek rövid időre érdeklődésem körébe, ezek közül az ajnukkal kicsit többet foglalkoztam, ráadásul népi hiedelemviláguknak a sintóhoz esetleg valami érintőleges közük, pontosabban inkább enyhe hasonlóságuk van (,,kami'' vs ,,kamui'' lények). Az ainukról abban az időben nagyaobb budapesti könyvtárakban el tudtam érni néhány nagyobb cikket és monográfiát, ezek hagyományos részletes neéprajzi, mitológiai tárgyalás mellett valamiféle népi-ökológiai keretbe is próbálták beágyazni a dolgot (természetfelfogás sajátosságai).
A sintóról igy ennek megfelelően csak nagyon mellékesen olvastam egy-két kivonatot, hiszen inkább az ajnuk voltak akkor a főbb érdeklődésem. A sintót akkoriban valószinűleg szintén egy mélyen népi, természeti, ősi eredetű, de a modern hatásoknak jobban kitett hiedelemrendszenek gondoltam. Ennek megfelelően ebbe az irányba végül nem is mentem tovább, sőt, egy idő múlva az ajnukról is visszatértem a számomra akkor végső soron jobban hozzáférhető eszkimó anyagokhoz (velük a mai napig napi szinten foglalkozom).
Rövid összehasonlításképpen:
Ainu kamui:
Japán/shinto kami:
azt nem tudom, hogy ma hogyan állnak a kutatások, mennyiben őrizhet az ajnu hiedelemvilág olyan ősi elemeket, amiből talán valaha a sinto is kiindulhatott, minenesetre ma a sinto szervesen hozzánőtt a szervezettebb japán vallási világhoz, mig az ajnu hiedelemvilág megmaradt a kisebb léptékű történelem előtti természeti népek kisközösségi szintjén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!