Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Több ige található arra...

Több ige található arra vonatkozóan, hogy Jézus a kiválasztottakért halt meg? Na erre varjatok gombot katolikusok.például maga Isten jelentik ki, hogy "Könyörülök, akin könyörülök, és irgalmazok, akinek irgalmazok." Isten szuverén döntése a megmentés

Figyelt kérdés
máj. 29. 07:05
 1/9 A kérdező kommentje:

János evangéliuma 10:14-15 - "Én vagyok a jó pásztor, és ismerem az enyéimet, és az enyéim ismernek engem, ahogyan engem is ismeri az én Atyám, és én is ismerem az Atyát, és az én életemet adsz azért a nyájért."

Efézusbeliekhez írt levél 1:4-5 - "Mert ő választott minket őbenne, még mielőtt a világ alapította volna, hogy legyünk a szentek és szeplőtelenek ő előtte szeretetben. Előre rendelvén életünkben minket Jézus Krisztus által, ő maga által, Isten akaratából,"

Rómaiakhoz írt levél 9:11 - "Még ugyanakkora semmit tevén, se jóért se rosszért, hogy megmaradjék Isten választása, a ki elbeszélésének készülményét szolgálatára nem a tetteknek, hanem annak, a ki hívja;"

Zsidókhoz írt levél 9:15 - "És az új szövetség közbenjárójává lett, hogy az első test aláírtás alatt maradt vagyon megtérítettessék az ígéret általok, a kik a vele való

máj. 29. 07:09
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Mi a kérdés pontosan? :))

Amúgy a megváltás egyetemes, ha ez a kérdés.

"Amint tehát egynek vétke minden emberre kárhozatot hozott, ugyanúgy egynek üdvösséget szerző tette minden emberre kiárasztotta az életet adó megigazulást." Róm 5, 18, de javaslom az egész fejezet elolvasását)

Természetesen a megváltás kegyelmét az ember el tudja utasítani, tehát nem automatikusan üdvözül mindenki.

máj. 29. 09:42
 3/9 anonim ***** válasza:
47%
Mi a kérdés? Hogy kik a "kiválasztottak"? Az "eleve elrendelés" a kérdés?
máj. 29. 12:29
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

"Na erre varjatok gombot katolikusok."

Varrtak, ezeket a kérdéseket a katolikusok már közel 2000 éve megvitatták.

máj. 29. 13:38
 5/9 anonim ***** válasza:
15%
Már úgy érted, a negyedik században? 😉
máj. 29. 13:50
 6/9 anonim ***** válasza:
82%

Úgy értettem, ahogy írtam, tanulj meg kicsit jobban számolni ;)

máj. 29. 14:27
 7/9 Potyondi Gergely ***** válasza:
19%

Vannak Igék, amik az eleve elrendelés ellen szólnak, és vannak olyanok is, amik az eleve elrendelés mellett szólnak.

A mai időkben fontosabb a Biblia hitelességének védelmével törődni, mint azzal, hogy vitázzunk azokkal a keresztényekkel, akik máshogy értelmezik a Bibliát.

máj. 29. 14:29
 8/9 Potyondi Gergely ***** válasza:
19%

Kijavítanám az előző hozzászólásomat:

Vannak Igék, amiket úgy értelmeznek, hogy nincs eleve elrendelés, és vannak Igék, amiket úgy értelmeznek, hogy van eleve elrendelés.

máj. 29. 15:06
 9/9 IstenGyermeke1 ***** válasza:
62%

Ha egy kicsit gondolkodunk is, és nem csak nagyítóval nézzük a Biblia minden betűjét, elég egyértelmű lesz, hogy NINCS PREDESZTINÁCIÓ.

De nézzük csak meg indirekt módon. Tételezzük fel, hogy van.

Ha Isten eleve elrendeli, hogy én mit teszek, akkor nincs szabad akaratom. Ha nincs szabad akaratom, nem tudok választani. Tehát ha vétkezem, akkor én nem tudok ellene mit tenni, mert el volt rendelve, képtelen vagyok a választásra. Mivel én csak a rosszat tudtam választani, az erkölcsi felelősség nem engem terhel, hanem az Istent. Tehát akkor az Isten vétkezik rajtam keresztül. És itt meg is állhatnánk, mert már most ellentmond a Szentírásnak, de tovább megyek: ha engem nem terhel felelősség, akkor nem kerülhetek pokolra, mert bűntelen vagyok. Ebben az esetben nem szükséges a megváltás, tehát az egész Újszövetség hazugság. Vagy pedig Isten igazságtalan és Ő engem jogtalanul büntet, esetleg nincs is pokol.

Nézzük meg más nézőpontból is. Eleve el van rendelve, hogy üdvözülök-e, ezen én semmilyen módon nem tudok változtatni. Ha viszont nem tudok rajta változtatni, bármit is csinálok, akkor meg minek járjak templomba, minek tartsam meg a tízparancsot stb.? Hiszen attól függetlenül, mit csinálok dől el az üdvösségem. És ez esetben megint kuka a teljes Biblia, mert mit próbálják meg nekem megszabni, hogy mit csináljak, ha úgyis mindegy.

“Na erre kössél csomót,” kedves kérdező.

De ezt szerintem már 2000 éve is átgondolták az egyházatyák; csak ugye a protestantizmus alapja a Biblia nézegetése nagyítóval (és ami nem tetszik kihagyjuk ill. kitaláljuk, hogy metaforikusan értendő) a gondolkodás helyett. Nem sola Scriptura az ilyen, hanem sola saját bibliaértelmezésem/értelmezési hagyományunk.

jún. 1. 21:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!