Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ezt hogyan kell értelmezni?...

Ezt hogyan kell értelmezni? Mit jelent eltévelyedni az igazságtól?

Figyelt kérdés

"Testvéreim, ha valamelyikőtök eltévelyedik az igazságtól, és megtéríti valaki, tudja meg, hogy aki megtérített egy bűnöst a tévelység útjáról, megmenti annak a lelkét a haláltól, és sok bűnt elfedez."

Jakab5:19-20

Mivel azt írja, hogy eltévelyedik az igazságtól, így felteszem, hogy megtért hívőkre érti ezt Jakab, olyanokra, akik már megismerték az igazságot és újászülettek Krisztusban, hiszen aki nem ismeri az igazságot annak eléggé nehéz lehet attól eltávolodni.

És itt most nyilván nem azt értem az igazság ismerete alatt, hogy az illető életében egyszer-kétszer hallott már Krisztusról, illetve néhány történetet, tanítást hallott már az Evangéliumból.

Szóval tulajdonképpen mit jelent eltévelyedni az igazságtól?

Felmerült bennem az is, hogy párhuzamot vonjak az itt írtak, illetve a Zsidók6:4-6 között, ám amíg itt Jakab egy olyan dologról beszél, amiből meglehet térni, addig Pál egy olyan elesésről ír, amiből az ember már képtelen megújulni és újra hitre jutni, szóval ez az elképzelésem minden bizonnyal téves.

Hogyan kell tehát értelmezni ezt a részt a Bibliából?

2022. júl. 12. 22:57
 1/6 anonim ***** válasza:
Hát én nem vagyok teológus, egyszerű emberként én ezt eddig úgy értelmeztem, hogy azokra gondol, akik feladták a vallásos életüket, vagy ehhez közel lerültek, de korábban azok voltak. Eltávolodtak = eltévelyedtek. Esetleg olyanok is lehetnek, akik azt hiszik az igaz úton vannak, de közben meg téves tanításokat követnek. Kíváncsi vagyok mások miket fognak írni, engem is érdekel.
2022. júl. 12. 23:12
 2/6 A kérdező kommentje:

1-es

Szia.

Köszi a választ. Én is kíváncsi vagyok, hogy másik mit fognak írni és remélem, hogy valóban fognak is írni, viszont a te állításoddal nem igazán tudok egyetérteni. Bár nyilván én sem vagyok teológus és nem értek annyira a dolgokhoz, csak a saját tapasztalataimra, illetve a csekély tudásomra tudok alapozni, de én nem hinném, hogy aki szándékosan feladja a korábbi(ahogyan te írtad) vallásos életét az a továbbiakban sok jót remélhet. A Zsidók6:4-6-ban azt hiszem pont ilyesmiről van szó, ám abból a helyzetből már nem lehet kilábalni, ahogy azt Pál írja.

Véleményem szerint ez, amiről Jakab ír, feltehetően valami enyhébb dolog lehet, ha fogalmazhatok így, hiszen ebből még van esély megtérésre, ahogy azt le is van írva.

Viszont amit másodiknak írtál az már egy jobb elképzelés, azaz hogy könnyen meglehet, hogy az illető igaznak vélt úton jár, ami valójában mégsem az, és elképzelhető, hogy az ilyen esetekre, helyzetekre is vonatkozhat ez a részlet Jakab leveléből.

Bár ezek csak az én gondolataim, éppen ezért tettem fel a kérdést, mert szeretnék válaszokat kapni, reménykedve abban, hogy azok a bizonyos válaszok hasznosak is lesznek.

(Ezzel persze nem arra akartam utalni, hogy a tiéd nem hasznos..)

2022. júl. 12. 23:25
 3/6 anonim ***** válasza:

Jézus magáról mondja, hogy én vagyok az Igazság.

Szóval valószínűleg, aki már nem figyeli Jézus mit mutat, merre vezeti, nem hallgat az Úr hangjára: eltévelyedik...

Ő visszavár mindig, hogy Vele szüntelen kapcsolatban legyünk

[link]

2022. júl. 13. 06:24
 4/6 anonim ***** válasza:

Szia!

Ha az 1 Ján 5:15-16-ot megérted, akkor ezt is érteni fogod. A halálos bűn, amiről János itt beszél, nem a Szent Szellem káromlás, mint ahogyan sokan magyarázzák. Az két külön dolog. A Szent Szellem káromlásra nincs bűnbocsánat, a halálos bűnre viszont van. Tulajdonképpen minden bűn halálos, úgyhogy kicsit furcsa is ez a kifejezés, amit János használt. De figyeld meg, hogy mit is ért János halálos bűn alatt, vagyis mitől lesz egy bűn halálos. Az igazságtalanságot nevezi halálos bűnnek, és azt mondja erre, hogy az ilyen hívőért nem érdemes imádkozni! Viszont annak a hívőnek is életet kell kapnia, aki nem halálos bűnnel vétketik. Tehát ő is a halálban van. Viszont érte elég imádkozni, és Isten helyre tudja őt tenni. Mi a különbség közte, és aközött, akiért nem is érdemes imádkozni? Az, hogy ő be fogja látni, hogy vétkezett, és meg fog térni belőle. A másik viszont vak, és nem is látja. Ilyen hívőkről olvashatunk a levél elején. Azt mondják, hogy közösségük van Jézussal, de közben sötétségben járnak. Róluk szólnak azok a versek, hogy "hogy ha azt mondjuk, hogy nem vétkeztünk, hazuggá tesszük Őt, és az Ő Igéje nincsen mibennünk"! Az első részben János felváltva beszél róluk, és az igazságban járókról! Ez az egyik legjobban félreértett rész a Bibliaban, és arra használják, hogy igazolják, hogy mindig kell, hogy legyen bennünk bűn. De totál nem ezt tanította János. Az újjászületett hívőről János azt tanítja, hogy nem vétkezik. Ez nem azt jelenti, hogy nem képes vétkezni, hanem azt, hogy ez az ő alap természete, hogy nem vétkezik, ez a normális állapota, hogy tisztán megőrzi magát. Sajnos nem ezt szokták tanítani - mert sok tanító sosem élte még át azt, hogy mi a valódi újjászületés, így nem nagyon tudnak miről beszélni.

Eltévelyedni az igazságtól gyakorlatilag a bűnbe esést jelenti. Figyeld meg egyébként Jakab leveléből idézett rész szővegkörnyezetét. Az a kiinduló eset, hogy ha valaki beteg közülünk, hívja magához a gyülekezet presbitereit, és imádkozzanak érte. Ha vétketett az illető, akkor megbocsáttatik neki, és az Úr felsegíti őt. A betegsége lehet (csak egy lehetőség, nem mindig ez a helyzet!), hogy a bűnei emiatt van. Aztán beszél a bűnvallásról, a beteg testvérekért való imádságról, és az igaz ember imájának erejéről Illés egyszerű ember példáját felhozva mintának. Ezt követi az általad idézett vers az eltévelyedett hívőről!

2022. júl. 13. 08:58
 5/6 anonim ***** válasza:
#4 ez szörnyü amit irsz. akor elkárhozunk??? :(
2022. júl. 13. 10:15
 6/6 A kérdező kommentje:

5-ös

Kérlek fejtsd ki mi a gond a 4-es válaszoló által írt dolgokkal és mondd el azt is hogyan jutottál arra a következtetésre, hogy elkárhozunk.

2022. júl. 13. 15:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!