Aki taoizmusban járatos, mit jelent a wu wei?
inkabb aki kinai nyelvben jaratos
Vagy épp nem cselekvés?
nem cselekves magyarul
taoizmusnak van egy alapmuve azt mar elolvastad? Mert abbol igazabol valamanyire kozelitened kene a megerteseben
egy masik wikipedia oldal
taoizmus nem olyan elterjedt mint a buddhizmus, olyan tanitokkal szemelyesen is talalkozhatsz de taoista tanitoval kevesbe
viszont szemelyesen jobban el tudja mondani
talaltam ezt pl.
amugy eleje mondhatod ugy is
"hogy belenyugvás a világ rendjébe"
vege viszont mar kevesbe
"az azzal harmóniában lévő cselekvés"
itt amit most linkeltem van egy lenyegi tan hogy erofeszites nelkul kell cselekedned
ha harmoniara torekszel az lehet erofeszites is valamikor
ha azt az idealizalt harmoniat letre akarod hozni
de ha elvontan ertetted elso szakaszra hogy "belenyugvassal" kerultel harmoniaba az is mas
idealizaltan az legtobbszor nem lesz harmonia
legerthetobb peldan ha megvernek valakit vagy teged az miert harmonikus? Foleg tegyuk fel tenyleg ok nelkul
mondjuk jo lenne tudni dao alapjan hogy viszonyulnak ehhez
mivel elvileg az onvedelemtol nem tartoszkodnak
lehet e nem cselekve megvedeni mast/magadat
amivel a "cselekvoknek" (tamadoknak) sem artottal nem zavartad meg a vizfelszint
Én Robert Greene The 33 strategies of war című könyvében találkoztam ezzel a kifejezéssel, igaz ő ott Wei wu-nak írja, és mint Mao-Ce Tung háborús stratégiáját magyarázza vele a kínai polgarháborúban.
"...involves the belief that by reacting and fighting against circumstances, by constantly stuggling in life, you actually move backward, creating more turbulance in your path and difficulties for yourself. Sometimes it is best to lie low, to do nothing but lét the Winter pass..."
7! Félreerted! Azt mondta, hogy azt a szellemiseget, amit Mao képviselt határozta meg a Wu wei, nem azt, hogy az egy stratégia volt.
Tehát az, ahogy hozzáállt a haborúhoz volt a wu wei által inspirálva. Így már jobban átmegy mire célzott?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!