Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Aki taoizmusban járatos, mit...

Aki taoizmusban járatos, mit jelent a wu wei?

Figyelt kérdés
Találkoztam ezzel a kifejezéssel, hogy wu wei, utána is néztem, de röviden nehezen tudnám összefoglalni -ne linkeljétek be a Wikipédia onnan jövök, én úgy értem olyasmi, hogy belenyugvás a világ rendjébe, az azzal harmóniában lévő cselekvés? Vagy épp nem cselekvés? Valaki elmagyarazna, aki járatos ebben? Köszönöm.

2024. máj. 19. 20:42
1 2
 1/12 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

inkabb aki kinai nyelvben jaratos

Vagy épp nem cselekvés?

nem cselekves magyarul

taoizmusnak van egy alapmuve azt mar elolvastad? Mert abbol igazabol valamanyire kozelitened kene a megerteseben

egy masik wikipedia oldal

[link]

taoizmus nem olyan elterjedt mint a buddhizmus, olyan tanitokkal szemelyesen is talalkozhatsz de taoista tanitoval kevesbe

viszont szemelyesen jobban el tudja mondani

2024. máj. 19. 20:54
 2/12 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

[link]

talaltam ezt pl.

amugy eleje mondhatod ugy is

"hogy belenyugvás a világ rendjébe"

vege viszont mar kevesbe

"az azzal harmóniában lévő cselekvés"

itt amit most linkeltem van egy lenyegi tan hogy erofeszites nelkul kell cselekedned

ha harmoniara torekszel az lehet erofeszites is valamikor

ha azt az idealizalt harmoniat letre akarod hozni

de ha elvontan ertetted elso szakaszra hogy "belenyugvassal" kerultel harmoniaba az is mas

idealizaltan az legtobbszor nem lesz harmonia

legerthetobb peldan ha megvernek valakit vagy teged az miert harmonikus? Foleg tegyuk fel tenyleg ok nelkul

mondjuk jo lenne tudni dao alapjan hogy viszonyulnak ehhez

mivel elvileg az onvedelemtol nem tartoszkodnak

lehet e nem cselekve megvedeni mast/magadat

amivel a "cselekvoknek" (tamadoknak) sem artottal nem zavartad meg a vizfelszint

2024. máj. 19. 21:05
 3/12 anonim ***** válasza:

[link]

Itt az 5. pontban ír errol de szerintem az egesz nagyon jo.

2024. máj. 20. 09:39
 4/12 anonim ***** válasza:
Szoval a wu wei a nem cselekves, nem surges, tehat pont az ellenkezoje annak amit a mai ember csinal (es nem csak a mai mert ez mar regota tart), hogy surog forog, porog egyfolytaban, allandoan elfoglalt, stb. Hamvas Bela szerintem jokat irt a temaban.
2024. máj. 20. 09:42
 5/12 A kérdező kommentje:

Én Robert Greene The 33 strategies of war című könyvében találkoztam ezzel a kifejezéssel, igaz ő ott Wei wu-nak írja, és mint Mao-Ce Tung háborús stratégiáját magyarázza vele a kínai polgarháborúban.

"...involves the belief that by reacting and fighting against circumstances, by constantly stuggling in life, you actually move backward, creating more turbulance in your path and difficulties for yourself. Sometimes it is best to lie low, to do nothing but lét the Winter pass..."

2024. máj. 20. 12:13
 6/12 A kérdező kommentje:
4! Ez azóta tart mióta kialakult a civilizáció!
2024. máj. 20. 12:14
 7/12 anonim ***** válasza:
Az h haborus strategia es a Wu Wei teljesen ellenetmondanak egymasnak. Aki ezt a kettot egy mondatba kepes tenni, az nem tudja mirol beszel. Olyan mintha egy k.vat hoznank osszefuggesbe a szuzesseggel.
2024. máj. 20. 18:23
 8/12 A kérdező kommentje:

7! Félreerted! Azt mondta, hogy azt a szellemiseget, amit Mao képviselt határozta meg a Wu wei, nem azt, hogy az egy stratégia volt.

Tehát az, ahogy hozzáállt a haborúhoz volt a wu wei által inspirálva. Így már jobban átmegy mire célzott?

2024. máj. 23. 17:24
 9/12 anonim ***** válasza:
Igen, atjott es tovabbra is ugyanaz a velemenyem. Egyertelmuen te vagy az akinek nem megy at h mi az a wu wei.
2024. máj. 23. 21:42
 10/12 A kérdező kommentje:
9! A te vitad nem velem van, hanem Róbert Greene-nel!
2024. máj. 24. 14:26
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!