Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért kellett a Szanhedrin...

Bölcsek köve kérdése:

Miért kellett a Szanhedrin tagjainak asztrológiát és mágiát is tanulni?

Figyelt kérdés

A Szanhedrin azt követően jött létre, miután Ezsdrás i.e. 445-re ( [link] ) megalkotta a Tórát és ezzel lefektette a monoteista JHVH-kultusz alapjait. A Tóra tiltja hívő tömegei számára az asztrológiával és mágiával kapcsolatos tevekenységet, mégis a Szanhedrin tagjai számára ezen ismeretek elő voltak írva.

20 évvel ezelőtt, 2004 októberében, közel 1600 év elteltével ismét megalakult a Szanhedrin ( [link] ) többek között annak érdekében, hogy az 1999.08.11-én ( [link] ) világra jött ószövetségi Messiásnak, Immánuelnek ( [link] ) a fellépését előkészítse.

Vajon kell-e a mostani Szanhedrin tagjainak ismét asztrológiát és mágiát tanulni?

máj. 8. 19:27
1 2 3
 11/27 A kérdező kommentje:

"Na most ezen a roppant egyszerű koncepción mi a frászt nem értesz meg?"

Egyetlen kérdés nem merült fel a mágiával kapcsolatosan az 5. bejegyzés óta...

Ellenben miért kellett valójában áltudományos asztrológiát is tanulni a Szanhedrin tagjainak?

Erre még szerintem nem érkezett kielégítő válasz.

máj. 9. 09:44
 12/27 anonim ***** válasza:
82%

"Ellenben miért kellett valójában áltudományos asztrológiát is tanulni a Szanhedrin tagjainak?"

Hogy fel tudják ismerni.

Ha áltudománynak gondolták, ha nem, attól még nem nézték jó szemmel.

Mikulás sem létezik, mégis írsz neki levelet.

máj. 9. 11:15
 13/27 A kérdező kommentje:

"Hogy fel tudják ismerni."

Te tanultál asztrológiát? Ha nem, azért fel tudod-e ismerni?

máj. 9. 13:41
 14/27 anonim ***** válasza:
82%
Kerdezo, en a magadfajtakat tanulmanyozom ezen az oldalon, hogy fel tudjam ismerni, kit erdemes messzirol elkerulni a valo eletben... 😊
máj. 9. 13:45
 15/27 A kérdező kommentje:

Válasz a 14. bejegyzésre:

A többség hasonló hozzád, de azért elvétve vannak olyanok is, akik keresők...

máj. 9. 14:13
 16/27 anonim ***** válasza:
Az asztrológia és asztronómia akkoriban még nem vált teljesen külön, írtam, hogy miért kellett tanulniuk. Példákat is írtam, hogy biztos megértsd.
máj. 9. 15:20
 17/27 anonim ***** válasza:
82%

Ha nulla ismeretem lenen az asztrológiáról, akkor honnan tudnám mi az?

Ezt csak azért mondod, mert ma pl. az információ világában élünk és mindenkinek van minimális fogalma a témáról.

Plusz mi a mágia?

Meg milyen rituálék?

Ezekről pl. nem tudok semmit.

Amiről nem tudok semmit azt hogy ismerjem meg, hogy ez az?

Amikor a fogalommal sem vagyok tisztában.

máj. 9. 17:32
 18/27 A kérdező kommentje:

"Ha nulla ismeretem lenen az asztrológiáról, akkor honnan tudnám mi az?

Ezt csak azért mondod, mert ma pl. az információ világában élünk és mindenkinek van minimális fogalma a témáról."

Azokban az időkben az asztrológia "tudománynak" számított, tehát egy tanult ember, aki a Szanhedrin tagja lett, annak kellett fogalma legyen szerintem arról még ilyen irányú tanulmányok nélkül is, hogy mi az.

Az antik asztrológia, ami egyértelműen misztikus gyökerekből táplálkozott, a római császárság alatt érte el virágkorát, tehát Jézus korában még tekintélye volt a csillagfejtésnek annak ellenére, hogy napjainkban ezt már áltudománynak tartják. Azokban az évszázadokban asztrológiával foglalkozott többek között Szamoszi Püthagorasz, Platón, Arisztotelész, Marcus Manilius, Claudius Ptolemaios, etc..

Meg kell jegyezzem, hogy a napjainkban alkalmazott asztrológiai spekulációk nem hasonlítanak az akkori időkben használatos asztrológiához. A német származású Erich Bischoff (1865 - 1936) orientalista és valláskutató a "Kabbala alkotórészei" című könyvét azzal kezdi, hogy a kabbala ősrégi időkben, i.e. 3 - 2. évezredben Babilonban keletkezett, amit az ószövetségi beavatottak a szellemi műhelyeikben átformáltak a monoteista vallásuk számára. A Magyar Zsidó Lexikon tudósít arról, hogy a kabbala titkos ismereteit az ókori chásszideusok birtokolták, majd az ezekből lett esszénusok is:

"Mégis a titkos tanokkal való foglalkozás, melynek jegyében a Kabbala megszületett s amely az egész Tórának csak keveseknek érthető misztikus jelleget adott, már az ókori zsidóságnál, főképpen a chásszideusoknál meglehetett. Ezért az igen régi, de apokrif Jézus Szirach már óv a titkos tanokkal való foglalkozástól (3.22., v. ö. Chaggiga 13 a és Gen. Rabb. 8.). Josephus szerint az esszénusok őrizték a titkos tant (De bell. Jud. 2.8), de Philo (De Vita Contemplavita 3.), úgyszintén a modern K.-kutatók közül A. Jellinek, Plessner, Hilgenfeld, Eichhorn, Gaster és Kohler és még sok más tudós is, szintén őket tartják a K. megalapozóinak. Hogy a titkos tanokat azok őrzői titkolják, azt már Ezra is állítja (14.45-46, v. ö. Szóta 15.3)." (439-440. old.)

A leghíresebb esszénus Keresztelő János volt, aki az újszövetségi magyarázatok szerint Jézust megkeresztelte a Jordán folyónál, mégpedig i.sz. 22.07.02-án ( [link] ).

máj. 9. 18:33
 19/27 anonim ***** válasza:
82%

"Azokban az időkben az asztrológia "tudománynak" számított, tehát egy tanult ember, aki a Szanhedrin tagja lett, annak kellett fogalma legyen szerintem arról még ilyen irányú tanulmányok nélkül is, hogy mi az."

Az asztrológia egy része számított tudománynak, másik része meg nem. Például a csillagjóslás nem hogy tudománynak nem számított, de még könnyen halálra is ítélték okkultizmus miatt az illetőt.

máj. 9. 18:46
 20/27 A kérdező kommentje:

"Például a csillagjóslás nem hogy tudománynak nem számított, de még könnyen halálra is ítélték okkultizmus miatt az illetőt."

Csillagjóslás... A Szt. Jakab-féle ősevangélium szerint a jeruzsálemi Templom papjai előre megjósolták az 1 éves Mária szüleinek, hogy ő fogja világra hozni a Megváltót, ami meg is történt Mária 14 éves korában. Tudtommal nem ítélték őket halálra...

Bővebben erröl itt: https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__..

máj. 9. 19:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!