Miért kellett a Szanhedrin tagjainak asztrológiát és mágiát is tanulni?
A Szanhedrin azt követően jött létre, miután Ezsdrás i.e. 445-re ( [link] ) megalkotta a Tórát és ezzel lefektette a monoteista JHVH-kultusz alapjait. A Tóra tiltja hívő tömegei számára az asztrológiával és mágiával kapcsolatos tevekenységet, mégis a Szanhedrin tagjai számára ezen ismeretek elő voltak írva.
20 évvel ezelőtt, 2004 októberében, közel 1600 év elteltével ismét megalakult a Szanhedrin ( [link] ) többek között annak érdekében, hogy az 1999.08.11-én ( [link] ) világra jött ószövetségi Messiásnak, Immánuelnek ( [link] ) a fellépését előkészítse.
Vajon kell-e a mostani Szanhedrin tagjainak ismét asztrológiát és mágiát tanulni?
"Na most ezen a roppant egyszerű koncepción mi a frászt nem értesz meg?"
Egyetlen kérdés nem merült fel a mágiával kapcsolatosan az 5. bejegyzés óta...
Ellenben miért kellett valójában áltudományos asztrológiát is tanulni a Szanhedrin tagjainak?
Erre még szerintem nem érkezett kielégítő válasz.
"Ellenben miért kellett valójában áltudományos asztrológiát is tanulni a Szanhedrin tagjainak?"
Hogy fel tudják ismerni.
Ha áltudománynak gondolták, ha nem, attól még nem nézték jó szemmel.
Mikulás sem létezik, mégis írsz neki levelet.
"Hogy fel tudják ismerni."
Te tanultál asztrológiát? Ha nem, azért fel tudod-e ismerni?
Válasz a 14. bejegyzésre:
A többség hasonló hozzád, de azért elvétve vannak olyanok is, akik keresők...
Ha nulla ismeretem lenen az asztrológiáról, akkor honnan tudnám mi az?
Ezt csak azért mondod, mert ma pl. az információ világában élünk és mindenkinek van minimális fogalma a témáról.
Plusz mi a mágia?
Meg milyen rituálék?
Ezekről pl. nem tudok semmit.
Amiről nem tudok semmit azt hogy ismerjem meg, hogy ez az?
Amikor a fogalommal sem vagyok tisztában.
"Ha nulla ismeretem lenen az asztrológiáról, akkor honnan tudnám mi az?
Ezt csak azért mondod, mert ma pl. az információ világában élünk és mindenkinek van minimális fogalma a témáról."
Azokban az időkben az asztrológia "tudománynak" számított, tehát egy tanult ember, aki a Szanhedrin tagja lett, annak kellett fogalma legyen szerintem arról még ilyen irányú tanulmányok nélkül is, hogy mi az.
Az antik asztrológia, ami egyértelműen misztikus gyökerekből táplálkozott, a római császárság alatt érte el virágkorát, tehát Jézus korában még tekintélye volt a csillagfejtésnek annak ellenére, hogy napjainkban ezt már áltudománynak tartják. Azokban az évszázadokban asztrológiával foglalkozott többek között Szamoszi Püthagorasz, Platón, Arisztotelész, Marcus Manilius, Claudius Ptolemaios, etc..
Meg kell jegyezzem, hogy a napjainkban alkalmazott asztrológiai spekulációk nem hasonlítanak az akkori időkben használatos asztrológiához. A német származású Erich Bischoff (1865 - 1936) orientalista és valláskutató a "Kabbala alkotórészei" című könyvét azzal kezdi, hogy a kabbala ősrégi időkben, i.e. 3 - 2. évezredben Babilonban keletkezett, amit az ószövetségi beavatottak a szellemi műhelyeikben átformáltak a monoteista vallásuk számára. A Magyar Zsidó Lexikon tudósít arról, hogy a kabbala titkos ismereteit az ókori chásszideusok birtokolták, majd az ezekből lett esszénusok is:
"Mégis a titkos tanokkal való foglalkozás, melynek jegyében a Kabbala megszületett s amely az egész Tórának csak keveseknek érthető misztikus jelleget adott, már az ókori zsidóságnál, főképpen a chásszideusoknál meglehetett. Ezért az igen régi, de apokrif Jézus Szirach már óv a titkos tanokkal való foglalkozástól (3.22., v. ö. Chaggiga 13 a és Gen. Rabb. 8.). Josephus szerint az esszénusok őrizték a titkos tant (De bell. Jud. 2.8), de Philo (De Vita Contemplavita 3.), úgyszintén a modern K.-kutatók közül A. Jellinek, Plessner, Hilgenfeld, Eichhorn, Gaster és Kohler és még sok más tudós is, szintén őket tartják a K. megalapozóinak. Hogy a titkos tanokat azok őrzői titkolják, azt már Ezra is állítja (14.45-46, v. ö. Szóta 15.3)." (439-440. old.)
A leghíresebb esszénus Keresztelő János volt, aki az újszövetségi magyarázatok szerint Jézust megkeresztelte a Jordán folyónál, mégpedig i.sz. 22.07.02-án ( [link] ).
"Azokban az időkben az asztrológia "tudománynak" számított, tehát egy tanult ember, aki a Szanhedrin tagja lett, annak kellett fogalma legyen szerintem arról még ilyen irányú tanulmányok nélkül is, hogy mi az."
Az asztrológia egy része számított tudománynak, másik része meg nem. Például a csillagjóslás nem hogy tudománynak nem számított, de még könnyen halálra is ítélték okkultizmus miatt az illetőt.
"Például a csillagjóslás nem hogy tudománynak nem számított, de még könnyen halálra is ítélték okkultizmus miatt az illetőt."
Csillagjóslás... A Szt. Jakab-féle ősevangélium szerint a jeruzsálemi Templom papjai előre megjósolták az 1 éves Mária szüleinek, hogy ő fogja világra hozni a Megváltót, ami meg is történt Mária 14 éves korában. Tudtommal nem ítélték őket halálra...
Bővebben erröl itt: https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!