Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Nem tudom jól értelmezem-e a...

Nem tudom jól értelmezem-e a Bibliát. Arra értette, hogy a szerelem valójában szeretet, vagy hogy a szerelem nem is létezik, vagy hogy a szerelem csak testi vágy? , mert ez a beleesős stb.sor félreérthető. Nem tudom értelmezni.

Figyelt kérdés

2024. ápr. 19. 13:33
1 2
 11/17 KZitus ***** válasza:
...a férfi és nő közötti erős vonzalmat, a "szerelmet" Isten plántálta a férfiba és a nőbe amikor megteremtette őket. Ez egy természetes nagyon erős szeret-vonzalom-ragaszkodás.
2024. ápr. 19. 15:43
 12/17 A kérdező kommentje:
#7 Szerintem nincs olyan, hogy melyik az erősebb, de ki tudja. Viszont szerintem a szerelemben is van szeretet, de más fajta, és mind a kettő jelen van. De inkább ott a szerelem erősebb, mert bár a szeretet is van az adott pár házastárs között, nem csak szerelem. De ez az érzés teljesen más érzés, mint a sima szeretet. Nem csak a testi vágyra, hanem az agyban zajló folyamatokra is vonatkozik, ami a sima és egyfajta szeretetnél nem megy végbe.
2024. ápr. 19. 15:53
 13/17 A kérdező kommentje:
#7 Úgy értem, teljesen más érzés, mint amit egy családtag vagy egy barát iránt érzünk.
2024. ápr. 19. 15:56
 14/17 anonim ***** válasza:

Annyi az egy különbség, hogy a szerelmedet meg is akarod d.gni. A szeretteidet nem.

De olvasd el az énekek énekét. Az azért elég szépen szemlélteti a szerelmet is. Az is a Bibliában található.

Itt egy kis kedvcsináló:

https://www.youtube.com/watch?v=J1cXvlwGh8w

2024. ápr. 19. 23:07
 15/17 IstenGyermeke1 ***** válasza:

Kedves kérdező!

A Szentírást végtelenféleképp lehet értelmezni. De mindössze EGY Igazság van, a többi max. annak a részigazságait tartalmazza (elég csak megnézni a millió gyülekezetet, mind mást vall, sokszor egy másik gyülinek teljesen ellentmondó dolgokat is, mind a Biblia alapján). És én katolikusként azt mondom, hogy van Szenthagyományunk, mely Krisztustól, s az apostoloktól ered, s mi eszerint értelmezzük a Szentírást. Továbbá van egy Egyházunk, mely Krisztus földi képviselete (bár gyarló emberekből áll), s tanításait a Szentlélek vigyázza.

Először is felhívnám a figyelmedet egy dologra: “Isten a szeretet.” (1Jn 4,8) S ezáltal a szeretet önmagában egy teljesen jó dolog, hiszen Tőle származik. De az nem mindegy, hogy mi hogyan éljük meg, milyen cselekedetekre inspirál ez minket.

A szeretet NEM érzés. Tudsz úgy is szeretni valakit önzetlenül, krisztusi módon, hogy a legnagyobb ellenséged. Érzésekkel jár, igen, de nem az érzés. A szeretet valóban egy döntés.

Mint korábban írták, a szeretetnek több fajtája van, a görög nyelvben 8 szó van rá, az Újszövetségben ebből hetet találunk meg (a μανία nem feltétlenül pozitív értelmű). Erre alapozva katolikus hittanon hetedikben vagy nyolcadikban tanítják a “szeretet lépcsőfokait.” Ez nem egy tökéletes rendszer, de azért van egy üzenete; a lépcsőfokok nevei nem teljesen fedik rgymás görög jelentésükkel. A lépcsőfokok egyszerre egymás mellett is megférnek.

Van a sexus (ez latin szó, de így tanítják). Ez testi vonzalmat jelent. És mégpedig szeretetet, nem a teljes állatiasságot. Itt az illető alapvetően kapni akar, de mégis szeret.

A következő az ερος (ejtsd: erósz). Itt valamely tulajdonság váltja ki a szeretetet. Ez valamilyen szinten csodálat, de mégis szeretet.

A φιλοια (ejtsd: filia), a kölcsönös, feltételes szeretetről szól. “Szeretlek, ha te is szeretsz.” Sokszor ez a baráti kapcsolatok vagy a párkapcsolatok kezdetének szeretete. Ez nemesítheti meg a sexust.

Az utolsó fokozat az αγάπη (ejtsd: ágápé). Ez a tökéletes szeretetről szól. “Szeretlek, mert szeretlek.” Az Isten is így szeret bennünket, nekünk is így kéne szeretnünk Őt és egymást.

Remélem, ez a része segít egy kicsit osztályozni a szeretetet, s annak megfelelően megélni.

A szerelemről írtál. Nekem első alkalommal úgy tűnt, hogy ez egy érzés, nem lehet ellene mit tenni, ha nem szeret viszont megszívtad. S én ennek minden következményét — a keresztény, szeretetközpontú világnézetem miatt — jónak gondoltam. És olyan fájdalmas volt elválni attól a személytől, pedig ő nem is szeretett viszont, hogy azt én senkinek sem kívánom. Ezért mondom, hogy a szerelem döntés. Józan fejjel vizsgáld a körülményeket, mert a szeretet alapesetben jó, csak a TE cselekedeteid, melyeket az inspirál, nem biztos, hogy jók; mert kárt okozhatnak benned, s a társadban is! S ebben a helyzetben egyvalakire van szükséged: Istenre. Ő tudja mi a jó.

2024. ápr. 20. 08:11
 16/17 A kérdező kommentje:
#9 Nem teljesen ez a különbség, ez is, de nem csak ez, mert teljesen más érzés. Mert ha úgy vesszük, ez igenis egy érzés a sima szeretetnél. Tudunk dönteni, de általában abban nem, hogy kibe leszünk szerelmesek, hiszen sok olyan ember van, aki nem olyan emberbe lesz szerelmes, aki azt megérdemli. Azaz rossz emberbe. Erre mondják, hogy a szívnek nem lehet parancsolni.
2024. ápr. 20. 10:11
 17/17 A kérdező kommentje:
#10 A szeretetnél lehet dönteni, de általában a szerelemnél nem. Azaz, hogy kibe leszünk szerelmesek, hiszen sok olyan ember van, aki nem olyan emberbe lesz szerelmes, aki azt megérdemli. Azaz rossz emberbe. Erre mondják, hogy a szívnek nem lehet parancsolni. Ez egy érzés, nem csak egy döntés.
2024. ápr. 20. 10:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!