Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jogosan kételkedem a bibliai...

Jogosan kételkedem a bibliai Isten jóságában? Mit gondoltok?

Figyelt kérdés

Isten számtalan gonosz tettet hajtott végre, pl. az özönvíz, az egyiptomi tíz csapás, jerikó falainak ledöntése stb... Ezen felül hímsoviniszta is (pl. Lilith története).

Nem magában Isten létezésében kételkedem, de a jóságát megkérdőjelezem. Ezért is nem a valláskritikába írtam, hanem ide.

2024. ápr. 1. 01:32
1 2 3
 11/28 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

#10 pedig ugy kene lennie forditva

Istennek mesebeli dzsinek kellene lenie aki lesi ember kivansagait

szolgaja lenne az embernek csak

2024. ápr. 1. 10:10
 12/28 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Én is Nőuralmat akarok!

/Krisztián (36) független vidéki férfi/

XD

2024. ápr. 1. 10:16
 13/28 anonim ***** válasza:

"Vajon miért hiszed ezt el? Isten nem büntet duplán, ezt az emberek magyarázták bele, némely Biblia versbe. Nem is csoda, hogy igazságtalannak érzik Isten vezetését, uralmát."

Tehát azt állítod, hogy azokat akiket Isten vízbe fojtott a Biblia szerint Noé idejében azok az emberek a fulladásos halálbüntetés után mentek a mennyországba?

"Káinnal megtette. Beszélt vele, hogy ne ölje meg a testvérét."

Tudnád idézni ezt a részt? Egy kicsit megkopott ezen a részen a Biblia ismeretem ezek szerint.

Ezenfelül szerinted Isten ha leakarja beszélni Káint a gyilkosságról akkor nem képes rá? Isten pontosan tudja, hogy mi zavarja Káint és pontosan tudja, hogy mit kell neki mondania, hogy a tévedéséből feleszméljen.

"Sajnos még mindig nem értitek meg, hogy a személye és a törvényei lettek volna nevetség tárgya, miközben a megígért szabad akarat is sérült volna."

Ezt is leírtam. A szabad akarat a példáimban nem sérült meg és az amit írsz Istent olyan ostobának állítja be, hogy a végtelen tudású Istent a saját maga által hozott törvények korlátozzák mert nem tudta előre, hogy azok ellen akarna majd tenni? Mennyire kéne már ehhez ostobának lenni?

"Ha valamit megakadályozok, akkor minek a törvény?"

Iránymutatásnak ahogyan a szülő is elmondja a gyereknek, hogy ne nyúljon a vasalóhoz de ha a gyerek mégis megakarja tenni mert ostoba még akkor a szülő megakadályozza. Ugyan ilyen módon Isten is elmondhatja, hogy mit tegyünk és mit ne tegyünk de a szeretete miatt oltalmazná az ostoba gyermekeit amíg nem lesznek elég értelmesek ahhoz, hogy saját maguktól "se nyúljanak a vasalóhoz".

"Ha pedig megakadályozom, nem adtam szabad döntési jogot, szabad akaratot."

Már írtam a gyilkosos példában is egyébként, hogy a szabad döntési jog miért nem sérül meg. Olvasd el.

"Ezért ha rosszul döntök, és a törvény szerint jogos büntetést kapok, csak és kizárólag magamat hibáztathatom. Tisztában vagyok mindennel, a következményekkel, hogyan mondhatom Istenről, hogy hibázott?"

Ilyen módon megindokoltad, hogy a gyilkosnak miért kéne bűnhődnie (ami értelmesebb lenne úgy, hogy ha tanulna belőle és később jobb ember lenne) de azt nem, hogy az áldozatnak miért kell szenvednie, miért volt lényegtelen az ő akarata.

"Ismét ügyesen figyelmen kívül van hagyva Isten személye.

Vajon miért gondolják némelyek, hogy az emberek körül forog a világ?

Tipikus önző emberi gondolkodás. "Csak Én vagyok a fontos""

Szalmabáb érvelés és egyébként nem azért mert az emberek körül forog a világ hanem pont Isten személye miatt amit te próbálsz megint figyelmen kívül hagyni.

"Azzal, hogy mindent megold, azzal csak azt idézné elő, hogy az ember kijátszhatja az irgalmát, szeretetét, és bármikor következmények nélkül lehet gonoszkodni."

Itt már nem is tudom miről beszélsz. Teljesen próbálod elcsavarni azokat amiket írtam.

Eleve ha Isten például egy gyilkosság előtt még oda menne a gyilkoshoz és elbeszélgetne vele, hogy ne tegye és jobb, értelmesebb emberé váljon azzal, hogy játszaná ki az ember Isten irgalmát és szeretetét, hogy gonoszkodhasson? Így pont, hogy nem tenne gonoszságot és javulna az ember és kevesebb bűnös lenne mert az emberek a bűn elkövetése és szenvedés helyet inkább fejlődnének.

Szerintem egy év sem kellene hozzá ilyen módon, hogy elég bölcsek legyenek az emberek ahhoz, hogy a következő generációkat is elég bölcsen neveljék fel ahhoz, hogy közbe avatkozás nélkül se legyen bűn.

Nem csak a közbe avatkozás a lényeg, hanem az ember fejlesztése is.

Ez pedig nem jelentené ezt:

"Tudod ez azt jelentené, hogy az ember képtelen szabadon jó döntéseket hozni."

"Jézus betöltötte a törvényt, egyet sem szegett meg.

Ne mond, hogy mi képtelenek vagyunk erre...."

Elnézésedet kérem nem tudtam, hogy Jézusnak hiszed magadat. Jézus jóval az átlag emberek felett állt így teljesen más helyzetben volt. Mintha azt mondanád, hogy a több milliárdot érő sport autó könnyedén felgyorsul és megy pár másodperc alatt 200-al is tehát a lerobbant trabanttal miért ne tudnánk megcsinálni ugyan azt.

2024. ápr. 1. 10:25
 14/28 anonim ***** válasza:

"Istennek mesebeli dzsinek kellene lenie aki lesi ember kivansagait

szolgaja lenne az embernek csak"

Én a 8-ban és a 10-ben nem ezt vázoltam. Bár azt látom, hogy nagyon nem akarjátok megérteni azt amit leírtam. A 10es válaszoló is próbálta kiforgatni és olyanokat belemagyarázni ami nem következhetne belőle.

Miért fáj nektek ennyire ez az elképzelés ami miatt kényszeresen cáfolni próbáljátok?

2024. ápr. 1. 10:27
 15/28 anonim ***** válasza:
0%

11

Már ne haragudj, de ha Te létrehozol valamit, nehogy már az alkotásod határozza meg neked, hogy mit hogyan tegyél.

A Teremtés nem állhat a teremtője felett.

Az alázatnak a szikrája sincs meg benned, és magáért az életért is hálátlan vagy.

Nem tudom mit szolnál, ha az általad készített termék ugráltatna és parancsokat osztogatna neked kénye kedve szerint....

2024. ápr. 1. 10:31
 16/28 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

#15 pedig igy kellett voln, Isten itt hibazott eloszor

amugy mai vilagban rengeteg termek ugraltatja keszitojet is! es nem csak a tulajdonosokat

2024. ápr. 1. 10:53
 17/28 anonim ***** válasza:

Egyébként a Genezisben, Isten nem egymás feletti uralkodással bízta meg a két nemet, hanem a Föld többi élőlényein. 1 Móz. 1,26-27

A bűnbeesés után kezdtek a férfiak uralkodni a nőkön. 1 Móz. 3,16

Mondjuk az egy érdekes kérdés, én is szoktam gondolkodni rajta, hogy az e minden világok legjobbika, amiben egyik élőlény prédája a másiknak, és versenyzés, küszködés van az életben maradásért. A gyengét kivetik, prédává válik. Mi mást várunk el az emberi viselkedésben? Minél szellemibb talán az ember annál kevésbé viselkedik állat módjára.

Ez a probléma nemcsak nekem tűnt fel, Albert Schweitzer is írt róla Az élet tiszteletének etikája vagy valami hasonló című esszében, illetve a keresztyénség és a világvallások c. esszében.

2024. ápr. 1. 14:23
 18/28 anonim ***** válasza:
0%

További kérdés, hogy ha Isten jó, hogy tudja nézni azt a rengeteg szörnyűséget amit az emberek művelnek. Olvastam pár könyvet (néztem dokumentumfilmeket), és megártott, hogy elolvastam őket.

De muszáj hinni abban, hogy Isten jó, mi más lehetőség van? Mi más oldhatná fel ezt a sok szörnyűséget, mint hogy nem tart örökké, és véget fog vetni egyszer neki.

2024. ápr. 1. 14:32
 19/28 A kérdező kommentje:
Isten miért nem engedi a nőnek, hogy egyenlő legyen? A Sátán elismeri a nők egyenlőségét.
2024. ápr. 1. 14:34
 20/28 anonim ***** válasza:
0%
Miért ne engedné? Jézus nem tanított semmi ilyesmit!
2024. ápr. 1. 14:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!