Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha ateista vagy, számodra mi...

Ha ateista vagy, számodra mi jelentene bizonyítékot, hogy valamely vallás, nézet mögött valóságos tartalom van?

Figyelt kérdés

márc. 7. 07:15
1 2 3 4 5
 21/42 anonim ***** válasza:
100%

Mivel az ábrahámita vallásokat ismerem többé-kevésbé, így azokról tudok nyilatkozni.

A bizonyítás egyszerű: ha az istenük egy valóságos személy, akkor jelenjen meg. Vagy küldjön le egy angyalt egy tudományos konferenciára, ahol a tudósok majd kikérdezik. El fog dőlni, hogy tényleg mennyei követről van-e szó.

márc. 7. 13:05
 22/42 A kérdező kommentje:

Való igaz, hogy nagyon sokan személyt gondolnak az Isten szó mögé, de ahogy egy állásajánlat is szembejöhet velem lábak nélkül, ugyanígy Isten se feltétlenül lény (és ne vitázzunk kérem szépen).

Buddhának is három teste van és nem személy egyik se. Az, aki Buddhává lett, csupán a Buddha megtestesülése volt.

Továbbra is bármely nézet mögötti valós tartalom bizonyítása a kérdés :)

(Természetesen már voltak kiváló válaszok :)

márc. 7. 13:14
 23/42 anonim ***** válasza:
53%

Előbb azt kell tisztázni mi az a valóságos tartalom. Egy katolikusnak elég egy Lourdes, Fatima, Zeitoun stb. Mária -jelenések, melyet valóságos tartalomnak él meg vagy hallomásból elfogad, de egy buddhista számára mást jelent a valóság.

Le kell szögezni, ha egy ateista eljut odáig hogy ezeket behatóan megismerje, átélje vagy kutassák, csak akkor tudna válaszolni a kédésedre! Addig kb. Mindenre azt mondja, hogy mesevilág. Ennyi.

márc. 7. 13:16
 24/42 anonim ***** válasza:

Na, a buddhizmusról pont ezért nem nyilatkoztam, mert azt nem ismerem. Ezért nem is tudom, hogyan lehetne bizonyítani. #21 voltam.

márc. 7. 13:21
 25/42 A kérdező kommentje:

Ha Isten létező, akkor mi az Isten? Ha a megvilágosodás megvalósítható, akkor mi pontosan a megvilágosodás? Ha az ujjászületések vége elérhető, akkor mi pontosan az ujjászületés?

A kijelentések mögötti logikusan (és nem az írások által elmondottakra hivatkozva) felépíthető tartalom, esetlegesen kézzelfogható, szemmel látható dolog, jelenség már valós tartalom - sztem. Csak ezzel már félig meg is válaszoltam a saját kérdésemet.

márc. 7. 13:26
 26/42 anonim ***** válasza:
100%

Az a probléma kérdező, hogy sokan (köztük én sem) ismernek túl sok vallást, leginkább azt amiben felnőttek talán 1-2 másikat amihez közük volt még valamilyen módon. Tisztelet a kivételnek.

A másik fő probléma pedig, hogy vallásonként eltérő lehet, hogy mi lenne a bizonyíték rá. Arról nem is beszélve, hogy ha például nekem megjelenne Isten és csodákat tenne akkor még mindig nem lehetne kizárni annak az esélyét, hogy valamilyen trükköt vagy befolyásolást alkalmaznak.

Ha isten egyébként nem egy személy akkor miben különbözteti meg valamilyen természeti erőtől? Ha pedig semmi akkor miért használnánk rá az isten szót?

márc. 7. 14:00
 27/42 anonim ***** válasza:
64%

Kizárólag saját tapasztalat.

Én ateista voltam, aztán elkezdtem érdeklődni a kereszténység iránt. Kerestem, kutattam, rengeteg kérdésem volt. Már nagyon sok minden összeállt, de még mindig hiányzott valami. Amikor személyes kapcsolatba kerültem Istennel, akkor tudott igazán meggyőzni. Utána a folyamat elkezdett stagnálni, és megint kezdtem kételkedni. Végül olyan csodák történtek velem, hogy már többé nem kételkedem.

Előtte hiába hallottam mások megtapasztalásait. Érdekesnek tartottam, de voltak kételyeim. Szerintem nagyon sok (ha nem minden) hitetlen így van ezzel. Amíg saját maga nem tapasztalja meg Isten hatalmas erejét és kegyelmét, addig nem fog hinni benne. Viszont általában ez nem magától következik be. Kell hozzá nyitottság.

márc. 7. 22:31
 28/42 A kérdező kommentje:

A nyitottsággal teljes mértékben egyetértek. Az igazzal szembeni alázat nélkül szemellenzős az ember. A bölcs ember különleges alázattal bír.

Annak idején (sőt talán még most is) egy átlagember nem nagyon érthette meg az elvont és a hétköznapitól merőben eltérő dolgokat, szóval kellett valamilyen szó amivel valamit kifejeztek. Ennek a szónak a jelentését a többség nem értette pontosan, tehát automatikusan elindult a fantázia. Így született meg a mai általános jelentése az Isten szónak. A köztudatban él valami jelentés, de az közel se biztos, hogy helyes.

A saját verziómat nem adom elő, mert még nem hiteles. Ha megadatik, akkor hitelessé fog válni. Meggyőzni meg senkit se akarok olyanról, amiben én se vagyok 100%-ra biztos.

márc. 7. 23:25
 29/42 anonim ***** válasza:
50%
27es szívből gratulálok, légy áldott örökre!
márc. 7. 23:55
 30/42 anonim ***** válasza:
73%

28

Ezzel (27-esnek szóló rész) az a probléma, hogy rendszerint amikor elmesélik az emberek azokat a hatalmas nagy csodákat amik velük történtek akkor ki szokott derülni, hogy az egész mögött egy hatalmas vágyvezéreltség áll ami miatt figyelmen kívül hagyják az egyéb lehetőségeket, tényeket, stb.

Ez pedig egyáltalán nem nyitottság az igazság felé, pusztán szemellenzősség azért, hogy azt láthassad amit akarsz. Azért is lehet ugyan így meggyőződön akármelyik istenség létezéséről, de még az ezotériában is nagy szerepe van ennek.

Ha pedig egy bizonyítási módszerrel belehet bizonyítani valamit és annak az ellenkezőjét és konkrétan mindent és azoknak az ellenkezőjét is akkor az a módszer hibás, bizonyítási szempontból haszontalan.

Ami pedig a 26. válaszra adott reakciódat illeti, már régen túl léptünk ezen és a kérdésedben az ateistákat céloztad meg akiknek egy jó részének semmilyen problémája nincs azzal, hogy a világ bármiféle intelligens tervező nélkül jöjjön létre. Ennek az opciónak a bizonyítása vagy cáfolata pedig a tudományra vár továbbra is.

Sőt a kérdésre a válasz is szerintem a tudományos módszertanban rejlik. A tudományos eredményeket nem szokták elutasítani az ateisták sem.

márc. 8. 08:43
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!