Hogyan leszünk tudatosak a mennyországban, miközben azt tanítja a Biblia, hogy a halottak mélyen alszanak a seolba TUDATTALANUL?
De nem azért, mert olyan ostobaságot hisznek, hogy "alszanak", hanem más különféle okok miatt. De se Luthertől, se Kálvintól nem olvastam erre utalót.
A protestánsok szerint a holtak kvázi “felfüggesztve” vannak a feltámadásig, majd akkor az utolsó ítéletkor ítéltetnek meg.
Én persze katolikusként azt mondom, hogy a halottak különítéletben részesülnek, ahol a halálos bűn állapotában megholtak saját tetteik következményeképp (és nem Isten büntetése miatt) elkárhoznak; akik teljesen tiszták, egyből mennek Isten országába; akik nem elég tiszták, a Purgatóriumban szenvedés által megtisztulnak, utána láthatják Urunkat színről színre.
"nem Isten büntetése miatt elkárhoznak"
Ezt kifejthetnéd, hogy szerinted hogyan történik.
Ahhoz, hogy elkárhozzon, az istennek valamit csinálni kell, magától nem fog.
A mennyország annyi, mint Krisztussal egységben lenni az örökkévalóságig. Istenen kívül semmi nincs, tehát, ha Őt elutasítod, a semmit választod, ez a kárhozat.
IstenGyermeke: de ettől még az istennek aktívan tennie kell érte, hogy elpusztulj, mert magadtól a lelked halhatatlan!
Tehát ő fog elpusztítani, és nem más!
Egyes protestánsok szerint, talán így helyesebb. S ez főleg a millerita szektákra igaz.
Viszont a refik már a kezdetektől ezt mondják a II. Helvét hitvallásban:
“Elítélünk mindenkit, aki akár kigúnyolja, vagy körmönfont vitákkal kétségbe vonja a lélek halhatatlanságát, akár azt állítja, hogy a lélek alszik, vagy része Istennek.”
Az evangélikusok szinten nem hisznek a halálalvás eretnek tanában.
Azt nem mondtam, hogy nem állítják, hogy a lélek nem halhatatlan. Csak egy kvázi “hibernált” állapotba kerül az utolsó ítéletig a halál után.
Ha figyelmesebben elolvasod az idézetet, akkor erre is benne van a válasz. Kálvin azokat is elítéli, aki szerint a lélek "alszik" halál után.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!