Adott, akadályoztató körülmények között feladhatja-e az utolsó kenetet, aki nem pap?
" Ha egy beteg, aki fölvette a szentséget, visszanyeri egészségét, újra fölveheti a szentséget, ha ismét súlyosan megbetegszik. Ugyanazon betegségben is meg lehet ismételni, ha rosszabbodik az állapot. Ajánlott fölvenni a betegek kenetét komoly sebészi beavatkozás elõtt. Ugyanez a helyzet az idõseknél, akiknek az állapota egyre törékenyebbé válik." (KEK 1515)
Csak pap szolgátathatja ki ezt a szentséget.
Nem, a hatályos egyházjog szerint csak pap szolgáltathatja ki.
"1003. kánon - 1. §. A betegek kenetét érvényesen szolgáltatja ki minden pap, de csakis a pap."
Olyat el tudok képzelni, hogy mondjuk valami nagy, tömeges katalizma esetén a pápa ezt átmenetileg feloldja és engedélyt ad bizonyos feltételekkel bíró egyéb személyeknek is.
"Olvastam, hogy akadályoztatás esetén, akár nem egyházi személy, mondjuk , az apa is megkeresztelheti az újszülöttet. Igaz ez?"
Igen, és nem csak az apa és nem csak újszülött esetén. Halálveszélyben bármely életkorú embert bárki megkeresztelhet. Ha felnőtt a haldokló, akkor jeleznie kell a keresztség szándékát és bárki keresztelhet, még nem vallásos vagy egész más vallású is lehet. Csak vízzel kell történnie és érvényesen kell elhangoznia a keresztelési mondatnak: X (név), én téged megkeresztellek az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében.
"Ne nyugtalankodjék a ti szívetek: higgyetek Istenben, és higgyetek énbennem. Az én Atyámnak házában sok lakóhely van, ha pedig nem volna, megmondtam volna néktek. Elmegyek, hogy helyet készítsek néktek. És ha majd elmegyek, és helyet készítek néktek, ismét eljövök, és magamhoz veszlek titeket, hogy ahol én vagyok, ti is ott legyetek. Tudjátok, hogy hová megyek, és az utat is tudjátok.“ Mondta neki Tamás: „Uram, nem tudjuk, hová mégy, mi módon tudhatjuk akkor az utat?“ Mondta neki Jézus: „Én vagyok az út, az igazság és az élet, senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam." (János 14: 1-6)
Jézus szavai ezek János szerint. Nem csak az apostolokhoz szól itt Krisztus, hanem mindenkihez. Aki tehát hisz istenben és hisz Jézusban az ismeri az utat az Atyához. Így tehát tulajdonképpen papra sincsen szükség ahhoz, hogy valaki megkapja az utolsó kenetet.
Az egyház alapvető hibát vétett a tanításban. Tanítanak ugyan, de ugyanakkor a lényegét veszik el a tanításnak. Mert az egyház nem a papok egyháza, hanem Isten egy háza. A papok pedig csupán a tanítás őrzői, nem többek senki ember fiánál, aki hitét Jézusba veti és Istenbe veti. nem csak a papokon van szentlélek, hanem minden emberre kiárad. még a bűnösökre is kiárad a szent lélek és onnantól kezdve már nem bűnösök, hiszen bűneiket Jézus vállalta magára.
Nem az a bűn ezek után, ha valaki hívőként úgy adja fel az utolsó kenetet, hogy nem pap. Sőt az sem bűn, ha a hívőnek egy ateista adja fel az utolsó kenetet vagy egy ateistának adja fel a hívő az utolsó kenetet. A bűn ugyanaz, mint ami Jézus idejében is volt. Az, hogy az emberek azt hiszik, hogy más emberek révén nyerhetnek megigazulást, pedig az csak Jézus, isten révén kaphatják meg. Bűn, ha akármelyik egyház képviselőjéről úgy gondoljuk, hogy rendkívüli Isteni jogkörrel rendelkezik a bűnök megbocsátására. Ugyanis minden ember rendelkezik a bűnök megbocsátásának képességével. Aki pedig hisz Jézusban és az Istenben, azon rajta van a Szent lélek is. A tanítást és az igazsághoz vezető utat őrzek az egyházak és a papok. A bibliát őrzik. Ennyiben különböznek más emberektől. ez a munkájuk lényege: Az igazság őrzése, hogy el ne veszhessen és annak tanítása, hogy aki a tanítást halgatja eljuthasson az igazságra. Senkit sem vihet be egy pap Isten országába, hanem csupán az utat mutathatja és az embernek saját magának kell az utat megtennie.
Így hát úgy vélem teljes mértékben feladható az utolsó kenet. Sőt még egy ateista is feladhatja, ha azt a hívőnek az üdvösségét szolgálja. Ugyanígy a hívő is feladhatja az ateistának, ha az a hívő és mindenki más üdvösségét szolgálja.
Megadhatjuk ateista embertársainknak azt, amire életükben vágytak. A halálban ugyanis ők is látni fognak és hinni is. De boldogabbak azok, akik úgy hisznek, hogy nem látnak. De ne csak nézzétek, hanem lássátok is:
Isten mindenhol ott van! Ő adja fel az utolsó kenetet. Jézus sem tett egy csodát sem, hiszen minden csodát az Atya tette meg.
istennek pedig minden joga meg van arra, hogy ott és úgy adja fel mindenkinek az utolsó kenetet, ahogyan Ő akarja. van, akinek pap által és van, akinek ember által. isten ott is ott van, ahol ember nincsen.
Csak pap adhatja fel a betegek kenetét Biblia szerint is (utolsó kenet nincs), Jakab levelében olvashatjuk, hogy az Egyház elöljáróját kell hívni ehhez, aki imádkozik a beteg felett és megkeni olajjal.
A keresztség az más, ott nincs ilyen megkötés, de már csak a szükséges anyakönyvezés miatt is pap, diakónus, lelkész szokott keresztelni. Viszont szükség helyzetben bárki keresztelhet, ha azt megfelelő szándékkal és a Krisztus által elrendelt formulával teszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!