Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A TAMÁS evangélium miért nem...

A TAMÁS evangélium miért nem része a Bibliának?

Figyelt kérdés
Üdv bele olvastam, nekem nagyon érdekesnek tünik, miért nem része a Bibliának?
2023. nov. 13. 17:42
1 2 3 4
 11/38 anonim ***** válasza:
18%

A kacsintás mit jelent ebben az esetben? Huncutságot, hogy te is tudod meg én is tudom?

Csak mert ha én Jézus lennék tuti nem az inkvizíciós, keresztesháborús, leprás, tudományellenes, gyerekmolesztáló egyházat alapítottam volna.

2023. nov. 14. 19:21
 12/38 anonim ***** válasza:
21%
Na megnézted?
2023. nov. 14. 20:28
 13/38 A kérdező kommentje:
10 es ez engem is érdekelne.
2023. nov. 15. 10:29
 14/38 Drakula_VAGY_Ahmed ***** válasza:
70%
Melyik?
2023. nov. 17. 21:09
 15/38 anonim ***** válasza:
77%

Tamás evangéliuma is tartalmazhat igazságokat.

Sőt, egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy az alapja valódi.

Vegyük az állítólagos szerzőt. hitetlen tamást a többi "hiteles" evangélium szerint.

Tehát a hitelesnek mondott evangélium szerint Tamás nem hitte el, hogy Jézus feltámadt, csak akkor volt hajlandó elhinni, ha látja, hallja Jézust és kezét a sebeibe teszi.

Nézzük csak, kik mondják?: Hiszem, ha látom.

Ateista Tamás. Így is hívhatnánk.

Ha én ateista vagyok és ateistákat kellene tanítanom, akkor nyilván kihagynám az egész keresztre feszítést és feltámadást a történetből, mert tudnám, hogy ateistaként én sem hittem volna el, ha valaki ilyenekkel fáraszt.

Én ezért találom hitelesnek Tamás evangéliumát. Kivette a bölcsességeket, amik számára hasznosak voltak és amit nem értett, arról inkább nem is beszélt. Tamás evangéliuma pedig igaz, mivel a jelentős tartalma benne van más evangéliumokban. Ugyanakkor tartalmaz olyan elemeket, melyek másban nem fordulnak elő. Aki pedig megismerte Krisztust, akár a másik négy evangélium alapján az látja, hogy a Tamás evangélium néhány új eleme nagyon is valószínű, hogy Jézustól eredő bölcsesség.

Én régebben olvastam. Sem akkor, sem pediug most nem látom, hogy hiteltelen lenne. Sőt, még hitelesebbnek látom mai szemmel, mint 3 évvel ezelőtt. Az oka, amiért nem jelent meg az a csodák kihagyása.

Én úgy vélem ezért nem jelenhetett meg a Biblia evangéliumai között. Mert nem beszél a csodákról.

Meg kell értenünk, hogy Tamás hiszem, ha látom figura volt és arról beszélt, amit meg is értett, aminek lényegi tartalmát értette.

Viszont a lényeg az, hogy nem a saját szavait hangoztatja, hanem Jézus szavait igyekszik leírni. A bölcsességre hegyezi ki a figyelmet.

Érdekes. Én úgy tekintek rá, mint egy biztos forrás.

A legutolsó mondata pedig elég nagyot üt annak a fényében, hogy néhány éve a katolikus egyház Mária Magdolnát az apostolok apostolává nevezte ki.

Én úgy vélem, Jézus minden féle embertípusból választotta a tanítványokat, hogy a lehető legjobb módon, lehetőleg mindenkinek eljuttassa az üzenetét. Tamással úgy gondolom az volt a célja, hogy a hiszem, ha látom figurákkal ismertesse a tanítást.

Az én nézőpontomból ezek az érvek azok, melyek miatt nem része a Bibliának.

2023. nov. 17. 23:24
 16/38 IstenGyermeke1 ***** válasza:
50%

Jézus Egyháza a Katolikus Egyház

Tamás evangéliumát nem olvastam, csak részleteket belőle. Már az az egy tanítás is bőven elég, hogy apokrif legyen, hogy a mennybe jutáshoz le kell fizetni egy angyalt.

2023. nov. 18. 07:27
 17/38 A kérdező kommentje:
15 elgondolkodtató amit irtál.
2023. nov. 18. 10:32
 18/38 anonim ***** válasza:
51%

Az Krisztus egyháza,amelyik követi Jézus tanítását szóban,tettekben erkölcsi rendszerében.

Krisztus egyháza NEM egy vallási szervezet,hanem azok annak részei,akik követik Jézust. Így sok vallásfelekezet tagjai alkotják,de szervezetté sosem alakulnak át.(Mivel mindnyájan emberek,mindnyájan követnek el hibákat és hisznek el téves elképzeléseket,de őket Isten Lelke vezérli.)

2023. dec. 14. 17:28
 19/38 A kérdező kommentje:
köszi
2023. dec. 14. 17:33
 20/38 anonim ***** válasza:
71%
A kanonizálás folyamatában nem sikerült bizonyítani,hogy szemtanú írta.
2023. dec. 14. 17:44
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!