Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az antiteisták nagy része...

Az antiteisták nagy része mégis milyen alapon várja el, hogy tartsák tiszteletben, hogy nem hisz?

Figyelt kérdés

Nagypénteken megnéztem a Magyar Ateista Mémgyár oldalát, történetesen a követők szokásához híven rúgtak egyet a hívőkbe. Az egyik direkt kiírja provokálás céljából, hogy "Mai étlap: sertéshús sonkával. Küldöm minden valláskárosultnak!", meg hasonlók. Vízkeresztkor is felmentem. Akkor azon gúnyolódtak, hogy a nagy folyóinkat megszentelték a görög katolikusok. Nemrégiben láttam olyan kérdéseket ezen az oldalon, ahol olyan emberek irkálták, hogy templomi esküvőt akarnak, akik azt is odaírták, hogy szerintük hülyeség a hit, hánynak az egésztől, de nagyon romcsiiii az ilyen szertartás, meg amúgy is azt "így szokás". A másiknak meg az a gondja, hogy a VALLÁSI iskolákban miért van kinn a falon a kereszt, menóra stb., meg hogy minek van választható hitoktatás...

B@sszus! Nekik mitől lesz kevesebb vagy rosszabb attól, hogy ezek az emberek gyakorolják maguknak a vallásukat? Nem kell nézni, ha nem tetszik. Én se járok kocsmába, mert egyszerűen undorodom az alkoholtól. Már attól a csípős, kicsit édeskés, kesernyés ízétől is. Ettől függetlenül nem tiltanám be. Mit zavarja az őket, hogy lehet választani hitoktatást az iskolákban, egyetemeken, ha én szeretném? Végül is ez is egy tantárgy, itt is tanulunk, választható, tehát nem értem milyen ellenvetés lehetne ez ellen. Szintén: miért lesz neki kevesebb, mert a görög katolikusok megszentelték a Tiszát? Ne tartsa akkor a vízkeresztet, ne menjen oda a megadott időpontra és ne nézze interneten se! Ennyi. Minek kell provokálni? Én sem megyek oda a muszlim barátaimhoz (alig ha nem ilyen személyiséggel nem is lenne túl sok barátom) valami cupákos sertéshússal ramadán alatt délben. Ha már élvezi az egy nap pihenés, akkor ne rúgjon bele abba, akinek ez jelent is valamit! Aztán ott van a másik kategória, akik egy külön viccnek számítanak: templomi esküvőt akarnak, holott utoljára tizedikben láttak templomot belülről, azt is a művészettörténet tankönyvben. Mindkét féltől teljesen távol van az egész. De a "kultúra", meg a "romcsiiii feeling" mégis ilyet akarnak. Ez sok vallásban szentség. Erre fel van háborodva, hogy milyen jogon akarja tőle bárki ezt megtagadni, meg hogy lesz@rja, hogy másoknak ez többet is jelent. Hogy tisztázzam: a templom természetesen nyitva áll előttük, ugyanakkor vannak dolgok, amelyek "csak a tagoknak állnak a rendelkezésére", ha szabad így fogalmaznom. Az ortodox keresztényeknél erre utal az is, amikor a pópa azt mondja, hogy "Ajtókat, ajtókat" a szentáldozás előtt. A házasság esetén ez nyilván hamis eskü, hazugság és álszentség. Másoknak ez nagyon sokat jelent és sokaknak ez nagyon fontos. Nem értem miért kell pusztán az instás képek miatt ezen emberekbe rúgni egyet.

Kulcskérdés: ezek az emberek milyen alapon várják el, hogy tartsák tiszteletben mások, hogy ők nem hisznek, vagy sok esetben nem is csak nem hisznek, hanem tudni vélik, hogy nincs semmi természetfeletti? Én tisztelem az ő véleményét ennek ellenére is, de mégis ő milyen alapon várja el ezt? Én pusztán a kulturáltságom miatt adom meg neki a tiszteletet, meg azért, mert nem hiszek "az ahogy velem bánnak, azt én egy az egyben visszaadom" elvnek, sokkal inkább a felebaráti szeretetnek, de cseppet se lenne kötelességem így tenni.

2023. nov. 1. 01:22
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
77%

Egy csomó kérdést láttam már itt ateistáktól. "hogyan képes még bárki ilyen hülyeségekben hinni a 21. században... " vagy "miért nem tiltják be a vallásokat..."

A Jehova tanúi be szoktak néha (baromi ritkán) kopogni emberekhez, hogy megpróbálják őket téríteni, vagy legalább beszélni velük a hitükről. Emiatt miért kell minden más vallásos, hívő embert azzal vádolni, hogy rá akarja tukmálni másokra a hitét?

2023. nov. 1. 23:26
 12/15 anonim ***** válasza:

8

"a nem vallásosok jogainak csorbulását nehezen viselem"

milyen jogai csorbulnak az ateistáknak Magyarországon?

(valódi kérdés)

2023. nov. 2. 02:08
 13/15 anonim ***** válasza:
100%

Kedves 8-as!

Itt elsősorban arra gondoltam, hogy az állam kivételez az egyházakhoz kötődő szervezetekkel, miközben mási civil szervezetek ellehetetleníti, az egyházi iskolákat jobban támogatja, mint az államit, pedig az egyetlen érv amit az egyházi iskolák mellet fel lehet hozni,az az, hogy az állam ak nem kell rá költeni.

Az, hogy a kormány fontosabb tagjai hergelnek a nem vallásos emberek ellen, dehumanizáló kinelentéseket tesznek, a vallást és a nemzetet összemossák és bár nagyon durva jogsértést még nem látok, mi akadályozza meg, hogy az egy ilyen helyzetben megtörténjen?

2023. nov. 2. 10:33
 14/15 anonim ***** válasza:

*8-as vagyok.

Kedves 12-es!

2023. nov. 2. 10:35
 15/15 anonim ***** válasza:
100%

Az egyházak és az állam szétválasztása mindenképpen kötelező!

Amennyiben az állam (inkább a kormány)bizonyos "csókos" felekezeteket anyagilag támogat,előre és teljes bizonyossággal bele fog szólni hitelvi,szervezeti kérdésekbe.(Megismétlődik a történet ami Nagy Konstantinnal esett meg.)

2023. nov. 2. 20:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!