A bibliában azt olvassuk hogy Júdás volt aki Jézust elárulta ugye bár? Viszont mondták nekem hogy Júdás bár nem jó ember viszont ő nem akart bajt mivel nem tudta előre hogy ez a vége. Szoval lehet őt sajnálni?
#19.
"Jézus előre tudta, hogy szenvedni fog, de Júdás döntött így, az Úr tudta, hogyan fog dönteni."
Véletlenül se érzed, hogy ez így módfelett zavaros és ellentmondásos!?
(Persze: már megint az a fránya "szabad akarat"... 😛)
Én nem látok benne ellentmondást. Felettébb logikus, csak azt kéne tudatosítani, hogy Isten teremtette az időt és Ő nincs a korlátai közé szorítva; és Ő mindentudó.
"A jó és rossz közötti különbségtételre és a választásra irányuló valós szabadság."
Ezt nevezitek ti "szabad akaratnak!?"😕 Hát ez KEVÉS, mint erdőtűzben a mókuspisi! Van köztetek értelmesebb ember, aki ezt egzaktul képes megfogalmazni...?
Én nem. Nyisd ki a Katekizmust, ha pontos definíciót szeretnél. Nekem ugyanannyiba telik, mint neked.
Júdás egyedül ott hibázott, hogy végül felakasztotta magát.
A többit jól csinálta.
Lehet-e sajnálni? Ezt mindenki döntse el maga.
Én úgy látom, hogy inkább a halálba menekült, mint hogy szembenézzen tettei következményeivel.
érdemes azon elgondolkodni, mi lett volna, ha nem öli meg magát? Mit tett volna a feltámadott Jézus? Szerintem megbocsátott volna.
De az öngyilkos ezt a legutolsó leckét nem tanulhatta meg.
Vele együtt mi sem olvashattunk arról, hogy Jézus megbocsátott Júdásnak. Ezt a leckét pedig Júdás vette el tőlünk. Ez a történet azért nem lett megírva, mert kárhozat fiává vált Júdás. Így fogalmaz Jézus:
"Amíg velük voltam, megőriztem őket a nevedben, akiket nekem adtál. Megőriztem őket, senki más nem veszett el közülük, csak a kárhozat fia; így beteljesedett az Írás." (János 17:12)
De az írás így teljesedett be. Így múlhatatlanjuk, hogy a kárhozat fia az a Júdás, mert önként vetett véget az életének. Kár érte. De előre meg volt írva.
Sajnáljuk-e vagy sem?
Neve kitörölhetetlenné vált, abszolút híresség, mint Jézus. Azt mindenki tudja, hogy ki az a Júdás.
De , ha mindenki tud Júdásról, akkor az hogyan veszhetett volna el?
Biztos-e, hogy Júdás a kárhozat fia?
Szerintem, aki elveszett, azt meg sem említi a Biblia. Úgy vélem jelenleg Júdást sem kell jobban gyűlölni vagy sajnálni, mint a Biblia többi szereplőjét. Végtére is ma már egyikük sem él testben
(Kivéve Jézus, mert ő milliókban él most is).
Vagy mindet sajnáljuk vagy egyiket sem. Szerintem Júdás szerencsés volt, mert személyesen ismerhette az Urat. Nekünk nem adatott meg ez. De állítólag mi boldogok vagyunk, mert nem látunk, mégis hiszünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!