Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért feleződött meg a katolik...

Miért feleződött meg a katolikusok száma 20 év alatt?

Figyelt kérdés
2023. szept. 28. 12:40
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
95%

Egyrészt 20-30 év alatt meghalt több millió ember, a szocializmusban nevelkedett emberek között eleve jóval kevesebb a vallásos, az ő gyerekeik között még kevesebb, most pont ez a korosztály jár a 20-30-40-es éveikben. Jelentősen csökkent ez idő alatt az ország népessége és általánosan jellemző Magyarországon a vallásos emberek arányának csökkenése. Nagyjából hasonló arányban csökkent az evangélikusok, reformátusok száma is, csak egy alig pár százalékos felekezetnél nincsenek olyan látványos számok.

Igazából csak a különböző keresztény és távolkeleti, egzotikusabb vallások szektái tudtak stagnálni, esetleg minimálisan növekedni. Bár sok ezek közül is csökkent. Utóbbira példa a hitgyüli, ahol a korábbi 70 ezres létszám 22647-re olvadt.

2023. szept. 28. 18:40
 12/32 anonim ***** válasza:
15%

"Miért feleződött meg a katolikusok száma 20 év alatt?"

Futnak kifele Babilonból. Xd

2023. szept. 28. 19:14
 13/32 anonim ***** válasza:
0%

12.Hsz!

Érdekes magyarázat.

Mi alapján lehet "Babilonnak" nevezni bizonyos vallási irányzatokat?

2023. szept. 28. 20:35
 14/32 anonim ***** válasza:
24%
Mert az ördög egyre erősebb...
2023. szept. 28. 23:44
 15/32 anonim ***** válasza:
81%

A reformátusok és evangélikusok száma is közel felére csökkent, a hitgyülisek száma harmadára (ők 70 ezerről 22.6 ezerre csökkentek). Mind Babilon?

2023. szept. 28. 23:50
 16/32 anonim ***** válasza:
0%

Ez a múltkori hülyeség? Volt, aki azt rendesen kitőltötte??? Még így is 5 perc volt, hogy csak az első pöttyre rámentem, amit megláttam és vadul tovább tovább tovább. Ti meg elolvastatok egy szót is belőle???

Bolondok....

2023. szept. 29. 01:33
 17/32 Clyde7 ***** válasza:
36%

„Nagyjából hasonló arányban csökkent az evangélikusok, reformátusok száma is, csak egy alig pár százalékos felekezetnél nincsenek olyan látványos számok.”

Hát, azért szerintem a reformátusoknál 678.814 fő eltűnése, vagy az evangélikusoknál a 128.202 főé a mindössze kb. 300 ezernyi 2001-esből elég látványos. (Bár kétségtelen, hogy mindkettőnél kb. 58% maradt, míg a katolikusoknál a fele, de jóval nagyobb bázisból.)

De amiért írok, az az, hogy azt írtad, hogy „a csökkenésre példa a hitgyüli, ahol a korábbi 70 ezres létszám 22647-re olvadt.”, én pedig rákerestem erre, és végül más számokkal szembesültem. Vagyis: 20 év alatt „A Hit Gyülekezetéhez tartozók száma viszont hatszorosára nőtt, majdnem négyezer főről több mint huszonkétezerre.” Illetve: mindössze 3708 fő vállalta fel 2001-ben, hogy hit gyülis.

Megkérdezhetem, hogy honnan vetted azt a korábbi 70 ezres létszámot? (Bár van egy tippem a keresésem alapján.)

Források:

[link]

[link]

2023. szept. 29. 01:55
 18/32 anonim ***** válasza:
100%

A kérdésre nem tudom a választ, és szerintem egyelőre más sem, majd a szociológusok elmolyolnak vele, ha kapnak pénzt kutatásokra, de

3

1965-ben is ugyanezeket mondogatták az emberek meg a hivatalok.

"modern technológia és tudás, a mai emberek már elgondolkodnak, a modern ember életvitele és elavult erkölcsi tanitás, a nagymama kedvéért"

tök vicces, de így van

és az akkori modern fiatalok most azok a nagymamák, akiknek a kedvéért

2023. szept. 29. 03:50
 19/32 anonim ***** válasza:
100%

Rengeteg ember komolyan veszi a vallás kérdését.

Sőt, általában a hívők számában szokott lenni a "csalás".

Én pl. egyre kevésbé látom ennek az értelmét, mert aki csak úgy érzi hogy keresztény az kevés.

Ha pl. eljár valaki templomba vagy rendszeresen tanulmányozza a Bibliát, azokkal az emberekkel már lehet menni valamire.

DE akit egyszer megkereszteltek és csakis ezért vallja magát istenhívőnek (még akkor is ha nem hisz), ilyen emberből elég sok van.

2023. szept. 29. 06:21
 20/32 anonim ***** válasza:
84%

Elnézést, ez esetben a szekta vezetője hazudott a taglétszámról, mert ő már 70 ezerre taksálta az utóbbi években. De több éve az itt fórumozó tagjaik is 40-50 ezer főt állítottak. Nem gondoltam, hogy ilyen jelentős mértékben hazudnak magukról.

2023. szept. 29. 13:22
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!