A pszichopatát embernek lehet tekinteni? (hiszen nincs lelkiismerete)
Ha valaki neveltetése miatt egy "szörnyeteg" lesz akkor attól még szörnyeteg lesz, hogy ő maga nem tehet róla. Ezzel nem le szörnyetegezni akarlak pusztán arra rávilágítani, hogy attól még, hogy ilyennek születtél és nem tehetsz róla attól még a cselekedeteid határoznak meg.
Tehát ha ártasz másoknak akkor nem ment fel a helyzeted, de ha jót tesszel akkor nem lesszel rossz a helyzeted miatt.
A helyzeted nem zárja ki azt, hogy a céljaid között mások segítése szerepeljen úgy, hogy ne árts nekik.
Ha ártasz nekik akkor az nagyban vissza vetheti a céljaid elérését. Másoknak való segítség pedig rendkívül hasznos lehet számodra. Lehet, hogy nem lesz "őszinte" de másoké sem az. Mindenki csak saját maga miatt teszi amit tesz.
Abszolút nem érdekel ha ártok. Nekem ez nem plusz vagy mínusz, hanem csak egy tény. Az időjárás is csak egy üres tény, nem rendelek hozzá értelmet vagy érzelmet.
Nem tartom magam szörnyetegnek sem egyébként.
Mások segítségére sosem számíthattam egyébként, tehát az sem igaz, hogy hosszútávon megérné segíteni. Mindig magamnak kapartam ki a gesztenyét.
Amit leírtál a 31.-ben az alapján én sem mondanám, hogy szörnyeteg vagy. Az csak a magyarázat kedvéért volt.
Értem, hogy nem érdekel az, hogy ha ártasz. De a célok érdekében néha fontos lehet az, hogy ne árts.
Azon pedig nem lepődök meg, hogy másokra nem számíthattál. Ilyen hozzá állás mellett (ezt nem bántásnak vagy kritikának szánom).
A fentieket azért írtam mert úgy láttam, hogy valamelyest számít neked, hogy embernek tekintenek-e vagy sem, vagy legalábbis valahol számít, hogy ilyen szempontból hova tartozol és erre próbáltam tippeket adni, hogy milyen szemlélettel lehetne talán a célt úgy irányítani, hogy az másoknak is jó legyen és ne ártson.
Persze nem vagyok tisztábban a te érzelmi világoddal így csak a célorientáltságból indultam ki. Hogy ezek mellett pontosan miket és miket nem érzel az már más kérdés.
A célorientáltság amit leírtál azonban véleményem szerint nem nagyban tér el a szokványostól. Inkább csak a mögöttes értékek.
Még egy dolog zárásként. Lehet nem láttad hasznát eddig másoknak, de ez nem jelenti, hogy nem is fogod. Nem tudsz minden gesztenyét egyedül kikaparni.
A pszichopatáknak is van lelkiismeretük: Gonosz lelkiismeretük.
A pszichopaták,amikor másokat kínoznak, egy erotikus kielégülést éreznek a szenvedés tapasztalata révén. Elvileg,ha az áldozat kikapcsolja a félelmét és a fájdalomérzését, abbahagyják a kínzást,mivel nem érik el a vágyott eredményt.
A lelkiismeret is trenírozható!
Ha egy csecsemő sorozatosan olyan elutasításokat,bántásokat,rideg közeget tapasztal, ő maga is kiszárad. Rideggé válik.
Ez nem azt jelenti,hogy többé nem képes úgy viselkedni,mint az őt körülvevő emberek,hanem azt,hogy neki -számára elérhetetlenül- nehéz.
Amíg egy ember szíve dobog, nem száradt ki teljesen! Mindaddig van esélye újraindítani a "mélyalvásban lévő" lelkiismeretét, amíg él.
Tudom,az félelmetes kaland,hisz újraélheti a tudatlan korszakának bántalmait,fájdalmait, de igazi emberi életet,csak érzékeny,éber lelkiismerettel lehet élni!
Kedves Pintér Zoltán.
Nem:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!