Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Richard Dawkins a vallás...

Richard Dawkins a vallás témakörében mitől lenne kevésbé laikus, mint bármilyen más hétköznapi, nem vallásokkal foglalkozó emberek?

Figyelt kérdés

Egyesek úgy idézgetik, mint a hívők a prófétákat, buddhákat, Jézust stb. Én nem kérdőjelezem meg az etológiai szaktudását, sőt, én kevésbé vagyok jártas a témában, így nem szólalok fel benne. Ugyanakkor azt tudom, hogy a közéletbe a sajátos vallásellenes, antiteista, "új ateista" (jelentsen ez bármit is) nézeteinek hangoztatásával került be. Viszont nem értem, hogy ő mitől lenne szakértőbb bármilyen szempontból, mint mondjuk egy buszsofőr, egy informatikus, egy nyelvész, egy műfordító, egy építészmérnök stb. Nem vallástörténész, nem vallásfilozófus, nem egyháztörténész, nem teológus, nem filozófus, de még csak általánosságban sem foglalkozik olyan tudományterületekkel, amelyeknek lehetnek a vallási és filozófiai kérdéseket vizsgáló területei (pl.: történettudomány, kozmológia stb.). Az, hogy egyáltalán nem ez a szakterülete az állításaiból is rengetegszer bizonyosan tükröződik. Például sok esetben egy kalap alá veszi az összes hívőt a világon és olyanokra utal, mint például, hogy a hívők evolúciótagadók, mintha ez valami kötelező jellemzési szempont lenne rájuk nézve. Ha én érvelnék a vallások ellen, akkor valahogy úgy próbálnék, hogy mi alapján szelektálják a szó szerint és a metaforikusan értelmezendő szent iratokban szereplő részeket, hisz a két kategória minden világvallásban megjelenik.

Szerény véleményem szerint, ennyi erővel nyugodtan idézgethetnénk a fodrászunkat, meg a vállalatvezetőnket is.

Érdekes, hogy több Dawkins-szal hasonló nézett valló embertől hallottam azt az érvet a hívő tudósokra való hivatkozás ellen, hogy mivel nem a tudományos kutatási módszert alkalmazza a hitének indoklásakor, ezért ugyanolyan magánvélemény, mint bárki másnál. Ez így igen, ugyanakkor nekik sincs ingyen ebéd, mivel akkor a Dawkins-idézetek sem helytállóak, hisz nemhogy nem a tudományos kutatási módszertant alkalmazza például az Isteni téveszme című könyvében, még pusztán nem is ez a szakterülete.

Mégis mitől lenne ő bármivel is nagyobb szaktekintély bárki másnál? Lehet, hogy van némi (felületes) ismerete a témában, ugyanakkor ezt bárki megszerezheti könyvek olvasásával vagy ma már akár internetről is. Én tanároktól tanultam a témakörről, de még így is elmondhatatlanul messze állok attól, hogy bárminek is a szakértőjének nevezzem magam.

2023. szept. 14. 23:02
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

Személyes meggyőződés mióta írja le a valóságot?

Engem pl. a Biblia olvasása vezetett rá, hogy ateista legyek.

Ez ellenérv a kereszténység ellen?

Nyilván nem.

2023. szept. 18. 23:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!