Szerintetek az "Úr napjában" az a lényeges, hogy szombaton vagy vasárnap van, vagy lehetne akár szerda is, ha valaki azt "szenteli meg"?
munyamunya!
Hol nevezi a Biblia az "újhold" napját szent ünnepnek?
31es,
Nem tudom, miért ez volna a kritérium az újholdak elválasztottságára nézve, de ha ezt keresed, ilyet valóban nem fogsz találni. A 4Mózes 28-ban felsorolt áldoznivalók között viszont ott van: ""hónapos egészen égőáldozat minden hónap kezdetén, az esztendőnek hónapjai szerint"". A fejezet bevezetése ez: ""Parancsold meg Izráel fiainak, és mondd meg nékik: Ügyeljetek, hogy az én áldozatomat, kenyeremet kedves illatú tűzáldozatul a maga idejében áldozzátok nékem."", a lezárása pedig így szól: ""Ezeket áldozzátok az Úrnak a ti ünnepeiteken"".
Dávid király is jövedelméből adott az ünnepek áldozataira, köztük az újholdra, illetve tudott róla, amikor közeledett a napja és ünnepi étkezés volt Saul királlyal.
Az ezékieli harmadik templom idején is gyakorolni fogja Izrael (45:17), összegyülekeznek ezeken a napokon (46:3), illetve a nemzeteknek is elő lesz írva a megtartása Ézsaiás szerint (66:23). Hóseásnál az Isten büntetésként veszi el Izraeltől "" minden örömét, ünnepét, újholdját, szombatját és minden ünnepe napját"" (2:10).
Szerintem nem lehet kétségbe vonni ennek a napnak az ünnep mivoltát. De persze ki-ki a maga értelme szerint...
Amit Isten szentnek(az Ő számára elkülönítettnek)kívánt nyilvánítani,azt kijelentette szolgáinak és megtalálhatók a Bibliában.
A Hanuka,az újhold ünnepével együtt emberek által elrendelt ünnepek.
@33!
Amit ember kezdeményez ünnepet az is lehet közel Isten szivéhez.
Hiszem, hogy Istennek kedves a keresztény karácsony is.
A Hanuka meg pláne. Hiszen olvassuk a János evangéliumban, hogy a Hanuka ünnepén Jézus felment Jeruzsálembe és a templomban a Salamon tornácában járt. Ekkor mondta azt is a zsidóknak, hogy amit ő cselekszik azt az Atya nevében cselekszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!