Feltámadás vagy reinkarnáció?
Elfogadom, hogy a Bibliában Jézusra mint Messiásra vonatkozó előképek, próféciák vannak. Viszont nem fogadom el, hogy minden egyformán Istentől ihletett benne. Nem tudom elfogadni azt a dühöngő acsarkodó hangnemet, amikor Isten szájába adják más népekkel szembeni gyűlöletet, sem pedig azt, hogy a Mózes törvényeit Isten tollbamondta. Haragszom kicsit Jézusra, amiért nem határolódott el határozottabban az Ószövetségi istenképtől, törvénykezéstől. Ha az Ószövetség által jól ismerték volna Istent a zsidók, nem ölik meg Jézust. Simone Weil zsidó származása ellenére kemény kritikát fogalmazott meg a judaista felfogással szemben.
Én is azt vallom, hogy Isten szabadít meg és nem saját erőlködésünk. Jézus nevének jelentése: Isten a szabadító.
Amit Te acsarkodásnak érzel, az érted volt. Azok a "más népek" a Te megváltásod tervét hiúsították volna meg, ha Isten nem állítja félre őket. Amint látod, a zsidók ugyanúgy meg lettek rendszabályozva, valahonyszor veszélyeztették a megváltás tervét a bálványimádásukkal, az elpártolásukkal. Isten semmit öncélúan nem csinált. Minden érted történt, a te megmentésedért. "Mivel kedves vagy az én szemeimben, becses vagy és én szeretlek: embereket adok helyetted, és népeket a te életedért" Ézs 43,4.
Istennek semmi sem volt túl drága érted. Mindent odaadott, még saját Magát is!
Jézus pedig az Ószövetségből igazolta, hogy Ő a megígért Messiás. Ő értette mi miért történt, hiszen Ő maga az Isten. Ha kéred Őt, neked is megnyitja rá az értelmedet.
Lehet "logikátlanabbnak" tűnik, de számomra mégsem elfogadhatóak az Ószövetség leírásai Istenről, legalábbis több helyütt. Elfogadom, hogy a próféciák Jézusra vonatkoztak. De hogy minden Isten szava benne, nem. Eléggé beleástam magam a kereszténységbe. Komoly kognitív disszonanciát keltenek bennem az Ószövetség és helyenként az Újszöv. (Jelenések) leírásai Istenről, a másik pedig az örök pokol /megsemmisítés kérdése, mely szintén összeegyeztethetetlen az igazságossággal és jósággal. Inkább vagyok ezekkel a ”logikátlanságokkal” keresztény, mint elfogadjak egy helytelen istenképet.
Kisebbségi az álláspontom, hál Istennek van pár keresztény gondolkodó, aki hasonlóra jutott.
Még csatolok párat, hátha valakit érdekel.
Ny. Bergyajev idézetek (Önmegismerés c. könyvéből)
Paul Morris: A Biblia Isten igéje, vagy tartalmazza Isten igéjét?
Bulányi György: Az Ószövetség nem Isten igéje (kissé erős megfogalmazás)
Frederic Farrar 19. sz-i anglikán lelkész 3 könyve:
Eternal hope (1878)
Mercy and judgement (1881)
The Bible: Its meaning and supremacy (1897)
Fabiny Tibor: Ami változik és ami/Aki örök a Szentírásban
Még egy jó könyv:
Ursula Struppe: Bevezetés az Ószövetségbe
Jézus elfogadta az Ószövetséget Isten ihletett Igéjének. Én Jézus követője vagyok. Én is elfogadom.
Igen fura is lenne, hogy tökéletes próféciákat tartalmaz, nemcsak Jézusról, hanem a későbbi történelemről is, mégis tévedne. Nem téved. Nem a Biblia istenképe helytelen, hanem a Te értelmezésed. Ne emberek okoskodásait olvasd a Bibliáról, hanem a Bibliát.
10#
"De ne felejtsd el, hogy Jézus viszont hitt a Biblia hibátlanságában."
Azt hogy???
Már létezett akkor is?😁😁
„Ha lesz feltámadás miért van reinkarnáció?”
Azért, mert az emberek túlnyomó többségének még nagyon sokat kell fejlődni, hogy elérjék a számukra elrendelt isteni ötlet tökéletességét, egy egyetlen élet ahhoz nem elegendő.
Mind a két lehetőség létezik, azzal a különbséggel, hogy a feltámadás egy nagyon ritka jelenség, félretéve azoknak, a nagyon fejlett lelkeknek, akik egy nemes cél érdekében önként vállalják a halált. A reinkarnáció pedig azok sorsa akiknek még fejlődni kell. Végül ők is elérik a tudatnak azt a színvonalát, hogy elkerülhetik a halált. Nem válnak halhatatlanná, mert egy nemes cél érdekében ők is vállalhatják önként a halált, mint ahogy Názáreti Jézus tette, de továbbá nem kényszerülnek elszenvedni, így téve végül egy nagyszerű emberhez méltó módon megváltják saját magukat és elkerülik a halált.
Jézus aki az emberek, a népek tudatának felemelését látta feladatának, valóban megváltotta azokat akik tanítását komolyan veszik, nem az eredendő bűntől sem saját bűneiktől, vagy azok következményeitől, hanem a tudatlanság szánalmas állapotából.
# 16. Persze, hogy létezett, hogyne létezett volna. A teljes Ószövetség létezett. Jézus pedig az egészet Istentől ihletettnek fogadta el. Annál is inkább, mivelhogy róla szólt.
Az Újszövetség pedig nem más, mint az Ószövetségben megígért és megprófétált dolgok megvalósulásának leírása.
18#
Az ószövetség nem egyenlő a Bibliával! Még csak nem is volt volt egységbe foglalva! Hülyeséget beszélsz és még tetézed is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!