Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Eltemeti-e a katolikus pap az...

Eltemeti-e a katolikus pap az LMBTQ-hoz tartozo halottat?

Figyelt kérdés

Biszex volt (es egyeb perverziokat gyakorolt) a felesege tudta nelkul.

Halalaig nem banta meg.

A feleseg vallasos temetest szeretne, hiszen a ferje, bar istentagado volt, meg volt keresztelve es templomi eskuvojuk is volt.

2023. aug. 21. 22:09
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
27%

Nyilván a r.katolikus papnak,ha tud a halott perverziójáról,nem temetheti el,mert a szolgálatuk alapvetően törvénykező.(Bűnben élő,haló,nem részesülhet "szentségekben".Ez elvileg vonatkozik a perverz papokra is.)

Én reformátusként minden kétség nélkül eltemetném,hisz mi nem küldjük,imádkozzuk be Menyországba,vagy pokolba a megholtat.

Az ítélet Istené és a temetés az életbenmaradottaknak szól.

2023. aug. 21. 23:39
 12/30 anonim ***** válasza:
100%

Főszabály szerint minden katolikusnak joga van a katolikus szertartás szerinti temetéshez.

A kánonjog alapján három kör képez kivételt. Az egyik ami az itt felvázolt esetre vonatkozhat, az azoknak a köre akik a legsúlyosabb bűnöket nyíltan elkövették, megbánást nem tanúsítottak és a temetésük katolikus szertartás szerint megbotránkozást okozna a hívek körében. Mindhárom feltételnek teljesülnie kell. Némileg gumiszabály, esetről esetre kell mérlegelni de alapvetően ezt elég nehéz kimeríteni.

Pusztán azért mert valaki homoszexuális, vagy biszexuális még nem tagadható meg a szertartás. Önmagában azért sem ha ténylegesen homoszexuális életvitelt élt. Bár a kérdés eleve nem világos miért a biszexualitásra van kihegyezve amikor a házasságtörés már eleve a legsúlyosabb bűnök közé tartozik, az is ugyanúgy megalapozhatná ha a többi feltétel fennáll.

Az istentagadás miatt az aposztázia kivétel is fennállhat. Az aposztázia nem egyenlő azzal, hogy valaki vétkezik akár szánt szándékkal.

Egy LMBTQ szemèlyt alapvetően ugyanúgy eltemetnek szertartással.

2023. aug. 21. 23:48
 13/30 anonim ***** válasza:
100%

11

"Bűnben élő,haló,nem részesülhet "szentségekben" "

a temetés nem szentség

(keresztség, bérmálás, eucharisztia, bűnbocsánat, betegek kenete, házasság, egyházi rend)

2023. aug. 21. 23:49
 14/30 anonim ***** válasza:
100%
11: Reformátusként, ha nem vagy képben a katolikus egyház hittételeivel és szabályaival akkor lehet nem neked szól a kérdés. A temetési szertartás egyébként nem szentség.
2023. aug. 21. 23:51
 15/30 Prókátor ***** válasza:
76%

#8 nem tudom pontosan megmondani. De legalább 10 éve, vagy inkább több.

Konkrét példa: az apósom temetésére a sógornőm írt egy elég hosszú búcsúztató beszédet. Én adtam oda a papnak, de csak a szokott részét mondta el: hogy kik búcsúztak tőle, felesége, gyerekei, rokonok, kollégák, stb.

Másik példa: egy időben sekrestyés voltam, és akkoriban szerelték fel a templom harangjait új kezelő rendszerrel, aminek a része egy távirányító. Ez után a munka után mindig részt vettem a temetéseken, mert a temetőből kapcsoltam a harangokat annyi időre, amíg kellett (korábban körülbelülre volt belőve hogy mikor és meddig szóljon a harang. Vagyis csak a példa kedvéért, 20 perccel a temetés megkezdése után szólt 5 percet, mert kb akkor és annyi ideig kell szólnia). Így eléggé sok temetésen vettem részt. És ami kissé meglepett: a pap, minden temetés prédikációjában ugyan azt a szöveget mondta, csak a végén más neveket mondott el.

2023. aug. 21. 23:53
 16/30 anonim ***** válasza:
67%
én reformátusnak lettem keresztelve de nem gyakorlom az egyházat más nézetek miatt, ennek ellenére minden évben próbálnák beszedni az egyházközségi hozzájárulást egyházadóként tőlem is akár szüleimen keresztül, próbálkoznak vele kötelezőként mikor már rég önkéntes dolog. én meg nem adok egy forintot sem. állítólag nem is fognak így eltemetni míg utólag ki nem lesz fizetve :D én pedig meg fogom hagyni ha hamar megyek hogy ki ne merje bármelyik rokonom fizetni, fogadjanak fel valakit mint hallani ilyen eseteket
2023. aug. 22. 00:09
 17/30 anonim ***** válasza:
77%

15

értem. Ez érdekes. Kb. egy éve temették el egy római katolikus rokonomat (gyakorolta a vallást, tehát nem merült fel ilyesmi, hogy jár-e neki vagy ateista volna stb.). A papnak odaadtak egy viszonylag rövid szöveget az életéről, és felolvasta azt is, az egészet. Ez biztos, mivel jelen voltam. Lehet, hogy paptól is függ. Vagy az illető "státuszától", hogy képben van-e vele az egyház. A szertartási szöveg is kedves volt, és nem hiszem, hogy mindenkinek azt mondja, mert személyes dolgok voltak benne.

2023. aug. 22. 01:03
 18/30 anonim ***** válasza:
91%
Miért ne temetné el? Azt meg honnan tudod, hogy halála pillanatában nem bánta meg? Hogy lehetsz kérdező ennyire végtelenül gonosz, sátáni, ítélkező?
2023. aug. 22. 10:45
 19/30 A kérdező kommentje:
A katolikus vallás ( es a keresztenyseg egy resze egyetert) az a megbant bun amit az ember megsirat es PAPnak tett bunvallasban feloldozast nyer. Ez nem tortent meg ez esetben.
2023. aug. 22. 11:48
 20/30 anonim ***** válasza:
100%

Nem igaz, nem csak végtelenül gonosz, de hazug is vagy. Ezt azon egyszerű tény bizonyítja, hogy az öngyilkosokat is eltemetik már elég régóta normál módon. Az egyéb bűntől szenvedőket meg mindig is eltemették.

Mi értelme egy kitalált kamu kérdéssel gyűlölködni és uszítani?

2023. aug. 22. 12:09
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!