Szerintem bűn nem is létezik! Szerintetek?
A kereszténység nemcsak a bűnről s bűntudatról prédikál a kereszténység, hanem a bűntől való szabadulás eszközeiről is, a bűntelenség és erkölcsi felemelkedés fölséges útjáról. Éppen ebben különbözik egyébként az újpogány képzelgésektől is. Ezek a maguk fajtáját bűn nélkül valónak szeretik feltüntetni, ugyanakkor pedig tele vannak az erkölcsi fogyatkozások kiáltó jeleivel s ellökik maguktól az egyetlen lajtorját, amelyen a bukott ember az erkölcsi alacsonyrendűségből felemelkedhetik.
Szerintem pont fordítva van: a bűntudatod létezik magától is, nem kell hozzá tanulni semmit (max az alapvető dolgokat hogy mi az a fájdalom, mi az a megaláztatás, mi az az elnyomás - ezeket 6-7 éves korodra megtanulod).
Ami tanulható, az a bűntudat elnyomása. Ezt is nagyon hamar meg lehet tanulni, és egész életed során lehet fejleszteni :)
Amit a szent könyvek csinálnak, amikor a bűn fajtáiról írnak, az csak egy emlékeztető, ezek olyan dolgok amit már eddig is tudtál/éreztél, csak megfeledkeztél róluk.
Persze elképzelhetőnek tartom hogy személyenként változó a veleszületett bűntudat. (Pontosabban, hitem szerint, ez nem is veleszületés, hanem a lelked része.)
Milyen bűntöl kéne megszabadulnom,már bocsi?!
Attól,amit valaki más követett el esetlen régen?!
mégha az bün is lenne,tehetek én róla?!Talán én tettem?
És az "Ősbűntől",majd meg kell,hogy mentsen valaki,ugye?
Mert Isten olyan vérdszomjas,hogy Jezus vérére van szüksége ehhez!Egyszerübben nem lehetet megbocsátani?
Te nem érsz annyit mint bárki más?!
Te nem érsz annyit mint Jezus,mint Isten?!
Ha nem érsz annyit akkor csak kinozni teremtett!
Amugy a gyilkosságnál elég sok a szelektálás:
önvédelmi,háborus stb gyilkosságok.Ezek mégsincsenek elitélve!Ezek helyesek,mi?!
Kérdező, szerintem Te most éppen ott jársz az életedben, hogy szeretnéd megtapasztalni a szexualitás örömeit, de a környezeted még szeretne megóvni ettől keresztény erkölcsi törvényekre hivatkozva, és ezt, hogy a házasság előtti nemi élet bűn, egy értelmetlen és kínzó parancsként éled meg, ami "visszatart minden jótól". Így viszont, hogy általánosítva tetted fel a kérdést, azt érted el, hogy a válaszolók másra asszociáltak, és így nem is tudtak az igazi problémádra reagálni, hanem csak arra, amire gondoltak, hogy gondoltál! Azzal semmi baj nincs, hogy ilyen gondolatok is eszedbe jutnak, azt viszont jó lenne észben tartanod, hogy a törvények NEM ELLENÜNK vannak, hanem ÉRTÜNK! Ne lopj, hogy téged se lopjanak meg! Ne ölj, hogy téged (vagy kedves hozzátartozóidat) se öljenek meg! Tisztelj másokat, hogy téged is tisztelhessenek stb. Tehát bűn az, amivel kárt teszel magad és/vagy mások jólétén, tisztaságán, becsületén stb., egyszóval testi-lelki-szellemi EGYségén, EGÉSZségén. Az Egyház által felállított erkölcsi törvények útmutatók az élethez, afféle "játékszabályok" ehhez a nagyszerű élet-játékhoz, amiben benne vagyunk. A társasjátékoknál is úgy jó, ha betartják a szabályokat. Meg lehet szegni őket, de az elrontja magad és a többi játszótársad örömét. Azt se felejtsd el, hogy az Egyház tanítása mögött 2000 év tapasztalata és bölcsessége áll! Az erkölcsi szabályok nem úgy születnek, hogy valakiknek kipattan a fejükből egy ostoba és értelmetlen ötlet, és elhatározzák, hogy mostantól azzal kínozzák az embereket isteni kinyilatkoztatásra hivatkozva, hanem látják sok-sok ember tapasztalata alapján, hogy összességében mi a jó és mi a rossz az embernek, és ezáltal útmutatással kívánnak szolgálni az embereknek, hogy ne kelljen nekik is elkövetni azokat a súlyos hibákat, mint vétkező elődeiknek. Tehát ezeknek a szabályoknak van egy egyfajta védő, ill. féltő-óvó szerepe is, amivel meg szeretnének kímélni a rossztól. A szexualitás a lehető legintimebb kapcsolat férfi és nő között, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy kinek adod oda a testedet ilyen célra! Az egyéjszakás kalandokkal az a baj, hogy sokszor utána rengeteg félelemmel, lelkiismeret-furdalással jár az, hogy odaadtad a testedet egy idegennek, akit nem vagy alig ismersz, s ki tudja, hogy mire fogja használni és milyen következményei lesznek. Ez akár nem kívánt terhesség is lehet, mint ahogy nem kevés esetben történik és szörnyű lelki kínokkal jár, de nem is kell ilyen végletekig elmenni, az is nyomasztó lehet, hogy mit fog szólni a barátnőd/barátod, vagy ha később komolyan szeretnél egy kapcsolatot és házasságot, akkor valószínűleg lelked mélyén meg fog jelenni az a sajnálat, hogy de kár, hogy voltam már más nővel/férfival is. És lehet, hogy egyesek azt hiszik, hogy ez pont abból következik, amit te vázoltál fel fentebb, hogy a bűn fogalmával teremtjük meg a bűntudatot, de szerintem a bűn által hagyott nyom mindenkinek a lelkében megmarad valamilyen szinten, akkor is, ha próbálják elfojtani. Ajánlom azt, hogy itt ezen a honlapon is nézd meg, hogy a szexualitás kategóriában hányan kérdezgetnek olyat nap mint nap, hogy "amit csináltunk, az szex volt-e", vagy "bűntudatom van, hogy lefeküdtem valakivel", vagy "félek ezektől és ezektől a negatív következményektől". És ezen kérdések kérdezőinek többségéről biztosan kizárható, hogy közük lenne a vallásossághoz bármilyen szinten, vagy hogy lelkileg terrorizálták volna őket bizonyos erkölcsi dogmákkal, hiszen látható, hogy ők is a mindenfelől sugallt gátaktól és korlátoktól mentes szabadelvű társadalom hullámát követik. Egyszerűen csak érzik lelkük mélyén mindenféle teológiai okoskodás nélkül, hogy valami nincs rendben azzal, amit tettek. És egyedül a tisztán megkötött házasság az, ami meg tudja óvni a feleket mindenféle ilyen lelki tehertől, mert egymásnak és csak egymásnak adják magukat, és rajtuk van Isten megszentelő kegyelme.
Remélem, hogy tudtam válaszolni valamennyire az égető problémádra! Nem muszáj elfogadni azt, amit írtam, de azért nem ártana, ha legalább elgondolkoznál egy kicsit a leírtakon :-) Minden jót!
00:58
Nem vagyok tizenéves fiatal!Már megtapasztaltam a szex örömeit!
A kérdésem nemcsak a szexuális bünre vonatkoznak!
és már keresztény se vagyok*-csak voltam!
Igazad van kedves kérdező. :)
Bűn tényleg nem létezik...vétek viszont annál inkább...s egyetlen dolog miatt...mert az ember hajlamos elkövetni e vétkeket, negatívumokat, amik azért vannak jelen, hogy értékelhessük a pozitívat(kontraszt hiányában adhatnánk a sz@rnak egy pofont. :D)...egyetlen oka van tehát a tévedésnek...hogy észre vegyük, tanuljunk belőle, és a jóval azonosuljunk. Képtelenek vagyunk a jót tenni, amíg meg nem ízleltük a rosszat. Ezeket a dolgokat egyébként egy aprócska tévedés teszi rá az emberre. Amit pedig azzal kapcsolatban mondasz, hogy azt hisszük, amit tanítanak...azért nem mindig, de az előző mondatomban leírt dolog is ezt igazolja...Viszont ha egy jó erkölcsű családba születik egy "gonosz" kisgyerkőc, annak ugyanúgy meg lesz a hajlama a rosszra vadul, de mivel a szeretet van felé sugározva, ezért sokkal könnyebben tud változni magától, sokkal könnyebben tudja belátni, hogy mi a rossz, és tanulni belőle. Amíg az emberek egymást szapulják, és egymásra fogják a "bűnöket", addig csak saját bőrön, kemény árral tanulhatjuk meg e dolgot, s van amikor még akkor sem egyből, de az idő a legjobb gyógyszer, és mindenki fejlődése előre megy. A bűntudat kérdés pedig nagyon egyszerű...az ember létezése óta sok vétket csinált már, és azoknak "isszuk" még a levét akár bűntudatban is...de a valós bűntudatot a lelkiismeret adja...ami Isten ajándéka, hogy tudjuk mindig az önzetlent cselekedni, persze ha valaki nem foglalkozik ennek a hangjával...no utána érezheti az igazi bűntudatot, s nem a mondva csináltat. A valós bűntudat halkan jelenik meg az egyénben, világos és biztos, nem szenvedtet, csak szól...ami győzköd, emészt...az nem feltétlenül az, inkább vaklárma, s tudjuk minek a műve...a "gonosz", kicsinyes énünké. :)
üdv
25/F
LastOne.Left
Kérdező: mégis ki a fene tiltja neked a szexet? Mert nagyon írod, hogy ez így bűn, úgy bűn. Ha apuci meg anyuci tiltja, talán nem vagy még elég érett hozzá.
Szerintem a bűn inkább a rablás, lopás ölés gyilkosság. Miért is? Mert ezzel másokat megkárosítasz, másoknak ártasz. Persze lehet, hogy neked nem sok ellopnod egy laptopot, de akitől elloptad, az lehet, hogy hónapokig spórolt rá. Na, éppen ezért bűn, amit csináltál. Vannak bizonyos társadalmi szabályok, amiket be kell tartani. Igazán nem nagy kérések, csak annyi, hogy tartsd tiszteletben másét.
Egyéjszakás kaland mindkét fél beleegyezésével? Okés, de mi van akkor, ha valamelyik házas? ő bele egyezik, de a felesége otthon ha ez kiderül nyomorultul és megalázva érzi magát. HÁzasság tönkremegy, gyerekek isszák meg a levét.
Vagy mi van ha nem házasok, de a lány teherbe esik? Mit mond a kicsinek, aki az apját szeretné megismerni? Bocs kisfiam, de fogalmam sincs, sötét volt és sokat ittam aznap éjjel?
A törvények az emberiség védelmében jöttek létre. Ezek nem halálos bűnük, de metafizikai következményei akkor is vannak ha "igazságosan" elkövetett bűnről van szó. Pl Önvédelemből ölni nem bűn hanem baleset, illetve választási lehetőség hiánya. De attól még egy egészséges embernek élete végéig bűntudata lesz miatta. Akkor is ha ateista és az a hivatalos álláspont hogy nem volt választása. Sok katona ugyanezzel a problémával szembesül a háború után.
A bűn tudata azért fontos mert anélkül elveszünk a jogi kiskapuk között. Meg azért, hogy megértsük, miért ilyen car a világ körülöttünk, és miért nem vagyunk mi magunk is tökéletesek.
Ádám és Éva bűnéért nem azért bűnhődsz, mert Isten igazságtalan, hanem mert annak a következményei kikerülhetetlenek: ez volt ugyanis az egó megszületésének pillanata.
Freya
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!