Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi történik azoknak az emberek...

Mi történik azoknak az embereknek a lelkével, akik valamilyen okból kifolyólag, önhibályukon kívül nem tudnak, vagy nem akarnak hinni Istenben, a túlvilágban és evilági tetteink, hitetlenségünk túlvilági következményeiben?

Figyelt kérdés
Például olyan helyen éltek, vagy élnek, ahol helytelen, káros tanítások dominálnak, vagy olyan diktatúrában éltek, élnek, ahol be volt, be van tiltva a vallás, így ateista, materialista nevelésben részesül az egyén. Persze a lelkiismeret sugall egy helyes, erkölcsös irányt, de esetleg rosszra neveli őket a környezetük, rossz minta szerint nevelkednek, emiatt nem tudnak megtérni, nem hisznek Istenben, nem hisznek az evilági tettek túlvilági következményeiben.

2023. jún. 28. 22:52
1 2 3
 11/26 szp72 ***** válasza:
100%

Természetesen Isten mindenkit igazságosan ítél meg, aki önhibáján kívül nem ismerte az igazságot vagy nem fogadta el, azt beszámítják. A bűneiért persze mindenkinek felelnie kell, de csak a felelőségével arányosan.

"Az a szolga, aki ismerte ura akaratát, és nem teljesítette azt, vagy nem cselekedett akarata szerint, sok verést kap; aki viszont nem ismerte ura akaratát, és úgy cselekedett verést érdemlő dolgokat, az kevés verést kap. Akinek sokat adtak, attól sokat kívánnak, és akire sokat bíztak, attól többet kérnek számon." (Lk 12,47-48)

"Ha nem jöttem és nem tanítottam volna őket, nem volna bűnük. De így nincs mentségük bűneikre. Aki engem gyűlöl, Atyámat is gyűlöli. Ha nem vittem volna végbe olyan tetteket közöttük, amilyeneket senki más nem vitt végbe, nem volna bűnük. De látták ezeket, mégis gyűlölnek engem is, Atyámat is." (Jn 15,22-24)

2023. jún. 29. 11:31
 12/26 anonim ***** válasza:
44%

Krisztus magvető példázata a kérdésed lényege. Nem mindegy hova hullik a mag.

Szerintem ha a kérdésed az amit értek rajta egy köztes térben fognak bolyongani távol Istentől és ha nem volt bűnük akkor a pokoltól is távol.

2023. jún. 29. 16:54
 13/26 -remete- ***** válasza:
15%
Jatszottál valaha online játékkal ahol a karaktered te magad fejleszted? Na pont ilyen a lélek. A fizikai világ csak egy "játék" neki. A lélek a cselekedeit megelveéli meg apoklot vagy a menyországot. Szerintem. Minden más csak egy útmutatas arra, hogy hogy tudj szeretni elfogadni segítnei a rászorulón, hogy ne ragadj le az önzőség az egocentrikusság szintjén. Minden vallás azon dolgozik, hogy híveket toborozzon minnél nagyobb befolyást tudjon gyakorolni. Jezus Buddha volt talán az egyettlen aki nem azt mondta, hogy ha nem követtek akkor halálnak halálával fogrok pusztulni. Hanem mindegyik arra ösztökelte az embereket hogy önszantukból jarják az utat amit ők is jarnak. Példát mutattak. Nem akartak vagyon hírnevet. Az emberi gyarlóság pásztor igény tette őket vezetővé és uralkodó istenné.
2023. jún. 29. 17:39
 14/26 anonim ***** válasza:
60%
Én úgy hiszem, hogy a lélek maga az ember. Amikor Isten megteremtette az első embert, Ádámot, „az ember élő lélekké” lett (1Mózes 2:7) „A mely lélek vétkezik, annak kell meghalni” írja az Ezékiel 18:4,20. Az ember pedig amely napon meghal, megszűnnek gondolatai, mert semmi cselekedet, okoskodás, tudomány és bölcseség nincs a Seolban, a hová menendő (Prédikátor 9:10). Ez alapján a lelked te vagy magad. A többit a 11-es válaszadó leírta.
2023. jún. 30. 17:23
 15/26 anonim ***** válasza:
0%
Azok elnyerik az örök boldogságot és békét, míg a vallásosok a pokol vagy Menny szabadakarat nélküli rabszolgaságaba kerül örökre!
2023. júl. 1. 21:27
 16/26 anonim ***** válasza:
22%

Semmi a világon. A hívők szerint istennek indifferens, hogy valaki hisz-e benne, vagy sem. A tettei alapjá lesz elszámoltatva. Ráadásul bár a keresztény egyház a világ legnagyobb szektája, kb 2 milliárd embert számlál, rajta kívül van még 8 milliárd, aki nem keresztény, hanem egyéb vallású, vagy vallástalan, ateista. Az a 8 milliárd, aki nem keresztény, meg van győződve róla, hogy az ő istene az igazi, és abban kell hinni.

Szóval ne erőlködj, a világ nagy részén kisebbségben vagy a hiteddel.

2023. júl. 1. 23:07
 17/26 anonim ***** válasza:
23%

A probléma több ponton is támadható.

1. A keresztény tanítások szerint isten kifürkészhetetlen. Mai nyelven azt jelenti, hogy nem vizsgálható.

2. Mindazonáltal fel vagyunk szólítva, hogy higgyünk benne, akkor is, ha arra semmilyen jel nem mutat.

3. A létezéséről meggyőződni csak úgy lehet, ha ő maga fedi fel magát előttem. Jelet csak ő mutathatna. Amúgy nem.

4. Felfedhetné magát előttem, hogy meggyőzzön, csak ekkor már nem kellene hinnem benne, hiszen a létezése tény lenne, nem pedig hit kérdése. Ekkor pedig összedőlne a tákolmány, miszerint isten kifürkészhetetlen. Ezért a legjobban teszi, ha soha nem fedi fel magát.

5. Ennek folyománya, hogy ha valaki semmilyen igazolást nem szolgáltat magáról, az nem várhatja el joggal, hogy higgyenek benne. Mivel isten bölcs is, ezt belátja, tehát nem bánik hátrányosan azokkal, akik nem hisznek benne az ő hibájából.

6. Ebből következően egyformán bírál el hívőt és ateistát (amennyiben tényleg van túlvilág).

7. Aki istennek tetsző életet él, és lemond az evilági jó dolgokról, nem kap külön páholyt a Mennyország színházában; semmivel nem jár neki több, mint egy nem hívőnek.

8. Aki nem hisz istenben, de amúgy erkölcsös, jó, tartalmas életet él, nem indul hendikeppel a legjobb helyért folyó harcban a Mennyországban, hiszen ott mindenkinek egyformán jó.

Ezért hát felmerül a kérdés:

Mi a francnak kellene egyáltalán hinnünk istenben? Semmi előnyünk nem származik belőle, hátrányunk viszont az e világi életben annál több.

2023. júl. 1. 23:18
 18/26 anonim ***** válasza:
54%

#8: >>Mindenkinek a szívében egyaránt ott van a lelkiismeret. Ez egy olyan iránytű, ami azt mondja, hogy ne tedd másnak azt, amit magadnak sem szeretnél, ha valaki tenne. És azt is mondja, hogy minden embert vegyél emberszámba. Egyik ember sem tárgy, nem próbababa.<<

Márpedig ismerünk olyan embereket, akikben semmiféle lelkiismeret nincs, a szaknyelv ezeket hívja pszichopatáknak. Tessék! Máris egy ellenpélda, hogy a lelkiismeret nem egy valamiféle veleszületett rendkívüli metafizikai izé, hanem az agy egyik funkciója, ami néhány esetben kórosan hiányozhat, sőt, az ilyen állapotot valamiféle trauma is előidézhet. Tehát ép elméjű ember is válhat pszichopatává, egy sokk vagy más trauma következtében.

2023. júl. 1. 23:23
 19/26 anonim ***** válasza:
58%

#9: >>Igy aztán ha a test meghal az energia tovább él és vándorol . Ez egy tudatos energia. Van az 5 elem : föld , levegő,tűz,viz és az 5. elem az energia vagy az áram vagy a villám. Mind mind energia és minden energiából áll. Az egyetlen és legfontosabb a világon az energia minden más nem számit.<<

Szerintem ismételd át az 7. osztályos általános iskolai fizika tananyagot! Hasznodra fog válni, ígérem.

2023. júl. 1. 23:25
 20/26 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat!
2023. júl. 6. 22:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!