A katolikus egyházban, templomokban jelen van a Szent Szellem?
Nem, a katolikusoknál a Szentlélek van jelen. Sőt külön ünnepe is van pünkösdkor. De például átváltoztatáskor is a pap minden egyes alkalommal Szentlelket hívja a kenyérre és borra:
"Valóban szent vagy, Istenünk,
minden szentség forrása.
Kérünk, szenteld meg ezt az adományt,
áraszd le rá Szentlelkedet,
hogy számunkra
a mi Urunk, Jézus Krisztus teste és vére legyen."
A karizmatikus egyházak betöltik azt a szerepet, hogy fiatalok jól érezzék magukat.
Én katolikus vagyok. Ha templomból kijövet azon kapom magam hogy nem figyeltem, akkor is nagy lelkierővel és vidámsággal állok neki a vasárnap fennmaradó részének, emeli lelkemet, erősebb a lelkem mintha nem járnék.
Ezért úgy gondolom hogy a katolikus egyházban is ott van a szentlélek, csak nem egy látványos örömünnep keretében.
Én nem tudom mi az a szellem, a Szentlélek a harmadik isteni személy, akinek jövetelét Jézus megígérte, Szentlélek áradt ki különleges módon az apostolokra és Máriára első pünkösdkor, azóta is jelen van az Egyházban.
A Szentlélek elsősorban az ember szellemére hat, nem pedig az érzékeire. Nyilván az érzékek
működése látványosabb, de végső soron egy idő után béníthatja az imaéletet.
Kérdező,
A Szent Szellem és a Szentlélek ugyanazt a személyt jelenti. Igen, Isten Szelleme ki tud áradni, jelen tud lenni, erőteljesen érezhető a jelenléte. Vannak, akik forróságot éreznek, mások bizsergést, vagy annyira elönti őket a Szentlélek ereje, hogy földre esnek, sírnak, nevetnek, ugrálnak. Tudni kell, hogy a Szent Szellem ereje a gonosz szellemek is kiűzi, amikor pedig gonosz szellemek mennek ki az emberekből, olyankor előfordul, hogy vergődnek, rázkódnak, ordítanak, öklendeznek, de láttam már olyat is, aki hányt. Szóval nagyon izgalmas a Szent Szellem személye, és remélem, hogy egyre több embert fog érdekelni.
"Vannak, akik forróságot éreznek, mások bizsergést, vagy annyira elönti őket a Szentlélek ereje, hogy földre esnek, sírnak, nevetnek, ugrálnak."
Kár, hogy erre nem találunk bibliai példákat.
Találunk rá példát. A Bibliában rengetegszer látjuk, hogy Isten jelenlétének van fizikális megnyilvánulása is. A földre esés pl. ott van Templom felszentelésénél, amikor betöltötte Isten dicsősége a Templomot, és azt olvassuk, hogy a papok nem tudtak talpon maradni. Vagy a Gecsemáné-kertben is földre estek a katonák, amikor odamentek Jézushoz. De említhetném akár Jánost is, aki azt írja a Jelenésekben, hogy amikor megállt a megdicsőült Jézus előtt, földre esett.
Földre estek, vagy a földön fetrengtek különböző érzelmi kitörések mellett? Nem ugyanaz a kettő, a földre esés bibliai értelemben lényegében a térdre esés, illetve leborulás.
"Vagy a Gecsemáné-kertben is földre estek a katonák, amikor odamentek Jézushoz."
Gondolod, hogy őket is eltöltötte a Szentlélek?
Egyébként ezt az eseményt a Szentírásban úgy olvashatjuk, hogy meghátráltak és földre este, más fordításban földre rogytak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!