A katolikus templomokban mikor használják a szószéket?
Amikor kisgyerekként nagymamám vitt templomba, nagyobb ünnepeken még felment a pap.
Szerintem ma már nem szokás. Sok templomban nincs is szószék.
Azt a szószéket, amire gondolsz, már sose. Régen azért volt rá szükség, mert nem volt kihangosítás és mindenki hallja a papot, plusz egyfajta tekintélyt sugárzott (igen, sajnos ez utóbbi is benne van, amikor valaki fenti szószékről prédikál). Jelenleg vagy az oltártól prédikálnak vagy egy egészen a hívek közelébe állított szószékről/pulpitusról.
Ez örömteli változtatás volt, hiszen Jézus se különült el az emberektől olyan módon, mint a papok/lelkészek a fenti szószéket használva.
A mi templomunkban még használja a szószeket a papunk nagy ünnepek alkalmából.
Egy római katolikus
Nálunk nem használják.
Meg szerintem sosem láttam még onnan prédikálni papot.
Sajnos a Római Katolikus Egyház IS behódolt a neoliberális agyhalálba.
Ha ki mer menni a pap és mondani valami építőt is, az bizony a mai világban kőkemény "nácizmus".
Egy római kat.
Sajnos szinte soha. Néhány templomot ismerek, ahol nagyobb ünnepekkor felmegy az atya homíliát mondani.
Nekem semmi problémám nincs azzal, ha most is használnák. Bevallom, számomra az taszító, mikor stand-uposként a szentély előtt mászkálva prédikálnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!