Mi a különbség és hasonlóság a görög katolikus és az ortodox templomok között?
Nincs különbség. Már ha hagyományos g. kat. templom.
Esetleg lehet benne az ortodoxok által nem kanonizált szent ikonja, katolikus ünnep ikonja.
Mivel én görögkatolikus vagyok és valamennyire már láttam ortodox templomot képeken hasonlóságok: papi öltözet ez a püspökök öltözetére is jellemző, ikonosztáz vagy ikonosztázion ugye a képfal ami a szentélyt és a főhajót elkülöníti egymással, tömjénezés (ez mondjuk a római katolikusoknál is van de ők azt hiszem ritkábban tömjéneznek mint pl. egy ortodox vagy görögkatolikus szent liturgián, maga a szertartások menete, szentképek is (mondjuk ebbe a görögkatolikusok valamikor tesznek nyugati katolikus elemeket is amiket az ortodoxok is tesznek de nem használják pl. szószék), maga a templom felépítése,
különbségek: a nyelv mivel magyar vagyok görögkatolikus ugye a nevéből adódóan sok ember hiszi hogy ezeken a szertartásokon görögül énekelünk vagy görögül beszél a pap is ez ugye nem igaz magyarul megy minden része a szertartásnak de mondjuk húsvétkor szoktak azért énekelni görögül pl. Christos Anesti (Krisztus feltámadt), az ortodoxoknál országtól függ milyen nyelven folyik a szertartás pl. orosz,ukrán,belarusz,szerb,bolgár,észak-macedón egyházaknál azt hiszem van valami egyházi szláv nyelv, román egyháznál románul, görög egyháznál görögül, kopt egyházaknál általában arámi vagy arab. Pápa: a görögkatolikus egyház elismeri a pápát fő egyházi vezetőnek (Ferenc Pápa), az ortodoxok nem, náluk a legnagyobb szerepet a konstantinápolyi ökumenikus pátriárka tölt be (I.Bartolomeiosz)
nagyjából ennyi ha tudtok még hasonlóságot vagy különbséget írjatok :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!