Valaki el tudná magyarázni hogy hogyan működik a kálvinizmusban a predesztináció?
Itt az egyik kérdés válaszában láttam ezt a linket [link] ,és itt leírják hogy a kegyelmet Isten "csak azoknak az embereknek kínálja föl, akiket örök érvényű föltétlen határozatával az üdvösségre kiválasztott (predestinatio)."
Ezek szerint vannak emberek akik eleve kárhozata vannak ítélve? Ez valóban így van a kálvinisták szerint?
A "kettős predesztináció" Kálvin emberi tévedése,amit a mai református teológia nem fogad el.
Azt jelentené,hogy Isten egyeseket-születésük előtt-eleve elrendel kárhozatra,vagy üdvösségre.
Ez kifelejti az ember alapvető jogát a szabad akaratról.
Bár Isten nem rendeli el eleve jövendő sorsunkat,-mindentudásából fakadóan-eleve tudja szabad döntéseinket és annak következményeit.
Létezik azonban bibliai egyszerű predesztináció:
Isten,a világ megalapítása előtt elrendelte az általa előre látott bűn bekövetkezte végső és igazságos megoldását, vagyis a lénye részét képező egyszülött Fia áldozatát. Ez az Isten végtelen és kifejezhetetlen szeretetéből következik.
Kérdező 3. Hsz!
Ilyen nem létezik!
"A keresztény egyház Kálvinista/Reformista ága"
A "kálvinistának"nevezett vallásfelekezet neve:Református Egyház.
Az adventisták egy kiszakadt ága a Reformista mozgalom,aminek nincs köze a reformátusokhoz.
Van mit, de nekem ez a 3. Kommentem. Nem tudom mit haluztál hogy már 3 van.
Mellesleg nem támadás, hanem kérdést tettem fel, majd kijelentettem, hogy nincs értelme a kérdésnek. Csiga xd. A támadás az lett volna ha a (szólok Csigának xD) személyed ellen intézem a kommentem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!