Szeretnèm kislànyomat megkeresztelni.Èn is párom is katolikusok vagyunk de nem bérmálkoztunk se elsö áldoztunk. Lehetnek a kereszt szülök reformátusok ? Hogy megy ez ?
Na kezdődik a hülyeség (a kérdezőre értem, megint egy futóbolond...)
De természetesen nem lehet egy katolikus keresztelés esetén a keresztszülő református, ahogy egy református keresztelés esetén se lehet katolikus. Szerintem elég logikus.
Nálatok pedig végkép felesleges a keresztelés olyan szempontból, hogy nem vagytok hívő katolikusok, csak valami saját magatok által kitalált dolgokban hisztek. Képtelenek vagytok úgy nevelni a gyermeket, ahogy azt Isten elvárja a Szentírás alapján.
Katolikus Egyházban a keresztség mindig hit alapján történik. Felnőtt esetében nyilván a keresztelendő hite alapján, gyermek esetében a szülők, és keresztszülők hitére alapozva. Keresztségkor ígéretet tesznek a szülők, és a keresztszülők, hogy a Katolikus Egyház hite szerint nevelik a gyermeket. Nyílván aki nem Katolikus, ezt nem tudja megígérni, vagy nem túl hihető az ígérete, így nem Katolikus nem lehet keresztszülő. Ez több annál, hogy "bemegyünk a templomba, 10 perces szertartás, aztán lehet enni-inni"
"az hogy megkeresztelem a gyermekem az nem vallásfüggő.." ez nem teljesen igaz. Történelmi keresztény egyházaknál nagyjából mindegy, de muzulmánok, zsidók nem keresztelnek, pláne nem Jézus kérése szerint "Menjetek tehát, tegyétek tanítványommá mind a népeket! Kereszteljétek meg őket az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevére" Mt 28,19.
Az a vallás (akár keresztény is), aki nem a Szentháromságos Isten nevére keresztel, annak a keresztsége nem érvényes.
Szia!
Most ahogy így elolvastam néhány választ, eléggé meglepődtem.
Én is katolikus lány vagyok, meg is vagyok keresztelve, a szüleim se bérmálkoztak meg első áldoztak. Úgy tudom, hogy a keresztszüleim reformátusok, vagyis a keresztanyám biztosan az volt, a keresztapám nem tudom. Lehet majd utána nézek...
De annyi biztos hogy a szüleim nem bérmálkoztak meg első áldoztak.
Dicsertessék!
Többféle megközelítés van.
1. Van az ember saját, szubjektív véleménye a kérdésben lévő állításokról, feltevésekről - a legtöbben itt ezt fejtették ki, pedig a kérdés nem araa irányult.
2. Aztán van az egyház hivatalos álláspontja.
3. Van a gyakorlati tapasztalat.
4. Az adott pap esetén lévő lehetőségek.
4. Ez utóbbi a legfontosabb, meg kellene konkrétan kérdezni az illető papot, papokat.
2. Az egyház hivatalos álláspontját rájkeresve, simán egy link alapján lehetne megismerni, igazolni. A kérdező helyett nem fogom megtenni.
3. Az én tapasztalatom ezzel kapcsolatban Angliában történt, katolikus papnál, ahol a szülők (össze sem házasodtak) egyik fele bérmálkozott, a másik nem. A keresztszülők mindketten bérmálkoztak, de nem gyakorolták a vallást. Nagyjából hitetlenek voltak.
A pap néhány kérdés után örömmel beleegyezett a keresztelésbe és szorgalmazta a résztvevőknek a misérejárást stb. Tehát örült, hogy bár pogányok, így közelebb kerülhetnek Istenhez. nem érdekelte, hogy ki fizet egyházadót és ki nem, hiszen a gyerekről volt szó.
1. A véleményem, ha érdekel valakit, bármely gyermek megkeresztelése pozitív cselekedet, hiszen ezzel esélyt adunk neki az Üdvösséghez. Hogy a szülei milyen életet éltek, ebből a szempontból mellékes. Persze jobb, ha mindenki vallásos a gyermek környezetében, de ez ma már nincs így sajnos.
Korrekt, mindennek megfelelő keresztszülőt is egyre nehezebb találni, ezért kell(ene) engedni a feltételekből az Egyháznak.
Ha én bűnös életet élek, de a gyerekemnek meg akarok adni minden lehetőséget a jóra, miért ne kereszteltethetném meg? A keresztség szentsége összetett dolog. Egyrészt eltörli az eredendő bűnt és az addig elkövetett bűnöket; része egy ördögűzés is. Vagyis a szellemi megtisztulás alapja, a Krisztushoz vezető út első lépése: beavatás.
Nos, (nagyon hamar) találtam egy linket a hivatalos álláspontról:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!