Egy katolikusnak nevelt 11 éves kisfiúnak ilyenkor mit lehet mondani?
Van egy ismerősöm, rokonunk, aki 11 éves kisfiú és katolikus neveltetést kap, első áldozás
hittan minden van.
Nagyon beteg lett leukémiás és csontvelő átültetés előtt áll, sok szenvedésen, vizsgálaton mennek most át jelenleg.
A kisfiút többször feltette a kérdést hogy Isten engem miért nem szeret? Miért szereti jobban a barátját, akinek semmi ilyen baja nincsen?
Szép tőled, hogy segíteni akarsz a rokon kisfiún. Szerintem ez a szülei feladata elsősorban, bár ha ebben a helyzetben a szülei is kételkednek Isten szeretetében, akkor nem nagyon tudnak segíteni. Tehát akár lehet, hogy először a szüleiknek kellene segítséget kérniük, hogy a gyereknek is tudjanak segíteni.
De nem csoda, hogy egy ekkora gyerek ilyen gondolatokkal küzd, mert egy súlyos betegség még egy felnőtt hívőt is kísértésnek tehet ki, hogy megkérdőjelezze Isten szeretetét.
A szülei megkérdezhetik a gyereket, hogy a gyerek gondolja-e, hogy ők (a szülei) szeretik őt. Valószínűleg azt fogja mondani, hogy igen. És elmondhatnák neki, hogy ha lenne (vagy van?) egy egészséges kistestvére, akkor őt, a beteget, jobban szertenék, mint az egészséges testvérét. És hogy ezzel Isten is így van. Őt, a beteg gyereket Isten jobban szereti, mint az egészséges barátját
Arra is bátorítanám a kisfiút, hogy imádkozzon Istenhez, főleg, amikor nagyon rosszul érzi magát, vagy nagyon egyedül érzi magát. De nem betanult imákat, amik a katolikus vallásban valamiért jellemzőek, hanem a saját szavaival. Ha úgy érzi, hogy Isten nem szereti őt, akkor mondja el ezt is, mondja el bánatát, örömét, a rossz dolgokat, amik történtek vele, és jókat, mintha csak az apukájának mondan el, hogy mi történt vele aznap. És mondja el azt is, hogy mit szeretne. Az imádkozás egy olyan dolog, amit már nagyon kis gyerekeknek meg lehet tanítani, mert ők még mind hisznek.
Arra nem tudunk válaszolni, és Isten sem fog válaszolni, hogy mikor fognak megszűnni a szenvedései, mert ennyire nem adja tudtul nekünk Isten, hogy miért és meddig enged meg komoly szenvedést bizonyos gyerekek életében. De abban tudunk segíteni neki, hogy gyerekként sincs egyedül ezzel a nehézséggel, és vannak olyan gyerekek is a világon, akik a súlyos szenvedéseikben szinte semmi segítséget nem kapnak. A kórházban találkozik hozzá hasonló betegek gyerekekkel, de tavaly kb. 6 millió gyerek halt meg éhezés vagy alultápláltság miatti szövődmények miatt a világon, nagyon sok gyerek sebesült meg háborúkban, maradandóan a szíriai, de akár csak az ukrajnai háborúban is. Nagyon sok gyerekkel végeztetnek már kis koruktól is megerőltető munkát (gyerekmunka). Ilyen dolgokkal itt Magyarországon nem találkozik, de a világ sok országában létezik. Én mutatnék neki képeket ilyen gyerekekről, akik még nála is súlyosabb szenvedéseken mennek keresztül, és akár történeteket is ilyen gyerekekről, vagy akár olyanokról is, akiket brutálisan vernek, szexuálisan molesztálnak, megaláznak a szüleik, hogy ne érezze magát ő a legszerencsétlenebbnek. És arra próbálnám terelni a figyelmét, ami a szenvedései között is megvan neki. Van mit ennie, innia, van hol laknia, vannak szerető szülei, az orvosok próbálnak segíteni rajta, és van reménye a teljes felépülésre. Nem minden gyereknek adatik ez meg.
Bizonyára vannak még olyan jó tanácsok, amiket pszichiáterek tudnának adni, teháét hozzájuk is lehet fodulni. Mivel én nem vagyok pszichiáter, csupán olyan dolgokat írtam, ami nekem működik, hogy a szenvedésben se kételkedjek abban, hogy Isten szeret.
Felnőttként természetesen arra gondolni a legrőteljesebb, hogy Jézus, vagyis maga Isten is sokat szenvedett életében is, majd különösen a kereszten, és ő elkerülhette volna a szenvedést, de elvállata azért, hogy velem tudjon lenni lélekben, és segíteni tudjon, megértve bármilyen nehézséget és szenvedést, amin én átmehetek. De valószínűleg egy 11 éves gyerek nem eléggé érett, hogy felfogja Jézus életét és halálát, ezért egy ekkora gyereknél nem nagyon forszíroznám a Bibliát.
üdv, a javuló Stefán
„Az én kegyelmem minden, amire szükséged van. Az én erőm a gyengeségben működik a legjobban”. Ezért most örömmel dicsekszem gyengeségeimmel, hogy Krisztus ereje munkálkodhasson rajtam keresztül. Ezért örülök gyengeségeimnek, és a sértéseknek, nehézségeknek, üldöztetéseknek és bajoknak, amelyeket Krisztusért szenvedek. Mert amikor gyenge vagyok, akkor vagyok erős" 2kor12:8-10
Mert a mi pillanatnyi könnyű szenvedésünk minden mértéket meghaladó nagy, örök dicsőséget szerez nekünk, mivel nem a láthatókra nézünk, hanem a láthatatlanokra, mert a láthatók ideig valók, a láthatatlanok pedig örökkévalók. 2Korinthus 4,17-18
A kisfiúnak jobbulást kívánok,sajnos a fenti példa is
mutatja nincs igazság a földön ,bízzanak az orvosokban
mert ők előbb segítenek mint az akiben vakon hisznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!