Az Énekek éneke 5. fejezet 2. versétől a lány/nő maszturbál is az ágyon, és ezért a szöveg nem ítéli el? Akkor mégsem lenne bűn?
Mindenesetre eléggé érdekes helyzet... Levetkőzött, az ágyban volt, arról ábrándozott hogy a szeretője van az ajtóban és csöpögött az ujjairól a mirha (ami ugye egy nagyon finom olaj, amit bár használtak füstölőnek is, főként illatszer volt). Olvastam több helyen, hogy valójában finoman írja le a szöveg, hogy erotikus álma volt és maszturbált.
Stb.
Tényleg valójában nem lenne bűn, és a szöveg is erről írna, mint az erotika/romantika egyik normális aspektusáról?
#1.
Többek között a mellékelt linkeken. De a szöveg is eléggé úgy tűnik...
Kedvesem benyújtotta kezét a nyíláson, erre megremegett a bensőm. Fölkeltem, hogy (ajtót) nyissak kedvesemnek. Kezemről, ujjamról mirha csepegett, rá a zárnak reteszére.
Hát... ez eléggé annak tűnik.
Elolvastam, de én nem láttam bele, hogy maszturbált volna.
"Levetkőzött, az ágyban volt, arról ábrándozott hogy a szeretője van az ajtóban és csöpögött az ujjairól a mirha"
Én az alábbi rész alapján úgy értelmezem, hogy aludt és felébredt erre:
"Aludtam, de szívem ébren volt.
Hallga! A kedvesem zörget!"
Ha tovább olvasunk, pedig még inkább megbizonyosodhatunk erről:
"Ott találtak engem a várost járó őrök;
ütöttek, sebesre vertek,
elvették tőlem leplemet a falak őrei."
Utcalánynak nézték és jól meg is verték.
A mirha luxuscikk volt, gyógyászati hatása miatt is alkalmazták.
Ha az általad belelátott verzió lenne igaz (én kétlem), akkor se lehetne ezt a következtetést levonni:
"Tényleg valójában nem lenne bűn, és a szöveg is erről írna, mint az erotika/romantika egyik normális aspektusáról?"
Volt olyan bibliai király, akinek rengeteg ágyasa volt, akkor az se lenne bűn? Nyilván az.
5-ös:
Azt írod: "Volt olyan bibliai király, akinek rengeteg ágyasa volt, akkor az se lenne bűn? Nyilván az."
Nyilván nem az. Az ószövetségi időkben a többnejűség megengedett volt.
Mint írtam, ágyasa volt sok, nem (csak) felesége. A többnejűség valamilyen szinten megengedett volt, ágyasokat tartani viszont nem. De Krisztus a poligámia fertőjét is helyre tette és megerősítette a teremtésbeli rendet, miszerint Isten a házasságon egy férfi és egy nő kapcsolataként tartja helyesnek, melyben a két test (nem három, nem négy vagy több) eggyé lesz.
De hasonló volt a válással is, amit Isten egy ideig eltűrt a zsidók nyakassága miatt, viszont Jézus helyreállította az eredendően jó állapotot és megtiltotta. Bár ebben sincs újdonság, az Ószövetségben is olvashatjuk, hogy a válás utálatos dolog Isten szemében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!