Jehova Tanúinál miért kell annyi mindennek megfelelni?
10. Az egyetlen törvény, amiben igazatok lehet, és előre is viheti az embereket az az, hogy nem vállalhattok katonai szolgálatot. Ez egy jó pont.
A többi viszont kifordított hülyeség/kísérlet arra, hogy elszakítsatok embereket a másképpen gondolkozó emberektől/akadályozza az életet.
Kedves 11
Abban igazad van, amit 1. mondtál, sokan el is ismerik, hogy ez valóban egy szeretetteljes dolog, hogy nem fogunk fegyvert, és harcolunk
Nyilván való, hogy nem mindneki fogadja el a nézetünket, de nem is erőltetjük rá másokra.
Házról házra is azért megyünk, hogy ha találunk valakit, aki szeretne beszélgetni, akkor szívesen megosztjuk vele azt a jó hírt, amit a biblia ír.
Természetesen mindenkinek szabad akarata van, és joga hogy eldönthesse hogy mit szeretne.
Ha valaki ezzel nem ért egyet tiszteletben tartjuk. Mint ahogy az emberek is tiszteletben tartják hogy mi ebben hiszünk
Legyen szép napod!
12. Nem az a probléma, hogy másképp gondolkodtok, mert lehet, hogy nektek lesz igazatok, ezt egyik vallás sem tudhatja 100%-ra.
a törvényeitek a saját dolgaitok, nekem nincs beleszólásom valóban, tiszteletben tudom tartani a nagy részét, kettőt viszont egészen biztosan nem:
Az, hogy nem tarthattok kapcsolatot világi emberekkel, és ezt olyan szigorúan veszitek, hogy egy Jehova tanúi szellemében nevelt gyerek nem bandázhat a barátaival, sőt, nem is lehetnek ateista/ más vallású barátai csak azért, mert ők nem hozzátok tartoznak, ez teljesen elfogadhatatlan. Mindenkinek szabadsága kellene, hogy legyen emberekkel ismerkedni, és ezt nem tartom jónak, hogy ennyire befolyásoljátok. De mondok mást, ha valaki úgy döntene, hogy nem akar Jehova tanúja lenni, azt erőszakosan (nem testileg értem) kiközösítitek, és elszakítjátok minden kapcsolatától. Tipikus kommunista időkre emlékeztet, aki nincs velünk az ellenünk. Isten biztos, hogy nem tanított ilyet!
A másik pedig, hogy a polgári ünnepeket nem ünnepelhetitek meg. Nem azt mondom, hogy az év legfontosabb napja március 15, vagy Október 26, esetleg június 4, de az, hogy a gyerek a saját születésnapját sem ünnepelheti meg, az káros, főleg úgy, hogy el van szakítva a barátaitól kisgyerek kora óta, és még saját magát sem ünnepelheti meg.
Legyen neked is szép napod!:)
Köszönöm a válaszod!
Az 1. tapasztalatodra szeretnék válaszolni.
Ez valóban így van.
Én kapcsolatot tartok a régi osztálytársaimmal, munkatársaimmal, barátokkal, akik nem Jehova tanúi. Nem ezzel van a baj.
A biblia azt írja hogy rossz társaság megrontja a jó szokásokat.
Például vannak olyan személyek akik dohányoznak, sok alkoholt isznak és sajnos ez rossz hatással lehet ránk.
Viszont vannak olyan személyek, akik nem tanúk, de mégis példásan élnek. Viszont ezeknél a személyeknél is, ha nagyon szoros kapcsolatot ápolunk, akkor észrevehető az hogy nem biztos hogy támogatni fog abban, hogy igenis úgy éljünk ahogyan a biblia törvényei vannak.
Például a házasság előtti szex. A biblia tiltja hogy paráználkodjunk. Ez nagyon nehéz be tartani, viszont a javunkat szolgálja, de nem biztos hogy egy nem tanú személy ezt támogatná. Ez csak egy példa, persze vannak kivételek.
De röviden az a válasz, hogy nehogy a botlásunkat okozza.
Attól független nincs megtiltva hogy ne foglalkozzunk nem tanú emberrel, ne tartsunk kapcsolatot, és ez lehetetlen is.
A 2-ra a válaszom, hogy valóban igazad van, abban hogy Isten nem tanított ilyet.
Például az anyukám az öcsémmel együtt tanított minket a bibliáról.
De az öcsém mind a mai napig nem akar Jehova tanúja lenni. Nem is jár az összejövetelre. Nagyon sajnáljuk, de nem erőltetjük rá. Azt mondta hogy tudja hogy igaz amiben hiszünk, de ő nem tudja ezt megállni hogy ne úgy éljen ahogyan a világ. És ezt tiszteletben tartjuk.
A kiközösítés az teljesen más helyzet.
Az inkább egy szeretetteljes elrendezés. Az akkor van, ha valaki kijelenti hogy nem akar Jehova tanúja lenni többet.
A döntésével kimutatta hogy többet nem hisz abban, amit a biblia ír, ezért rossz hatással lehet a tanúkra, hiszen arra befolyásolhatná hogy ő is hagyom fel ezzel. Viszont a nem tanúkkal ellentétben, a kiközösítettek egyáltalán nem ápolunk kapcsolatot.
De ez evidens, hiszen ő döntött így.
Ha viszont megbánja a bűnét akkor vissza fogadjuk.
És a 3.
Én úgy nőttem fel, hogy egyetlen egy születésnapi ünnepen nem volt.
Nem mondom azt hogy nem sajnáltam kisgyermekként, de miután megértettem a miértét, akkor örültem neki hogy én is ki tarthatók ez mellett. De semmiben sem nélkülöztem hiányt.
Sokszor kaptam ajándékokat, meglepetést, tortát. Tehát maga az élmény megvolt, csak más formában.
Ez mellett nem minden ünnepet tagadunk meg. Például ballagás, házassági évforduló, stb.
Az ünnepekkel az eredetének van baj.
Szeretném kifejezni a legőszintébb köszönetemet, hogy ilyen őszinte választ írtál nekem. Nagyon értékelem az őszinteségedet és a nyíltságot, amellyel megosztottad velem a gondolataidat.
Például vannak olyan személyek akik dohányoznak, sok alkoholt isznak és sajnos ez rossz hatással lehet ránk.
Ez így igaz, valóban vannak ilyen emberek, viszont Isten szeretete pontosan ebben nyilvánulna meg, hogy ugyanúgy szeretjük, és segítjük őket is, mint a hívő, példás életű embert. Rengeteg ember nem tehet arról, hogy sokat iszik, a családi háttér, vagy valami trauma miatt. Nem szerencsés dolog elszakítani a segítséget attól, aki a leginkább megérdemelné.
A döntésével kimutatta hogy többet nem hisz abban, amit a biblia ír, ezért rossz hatással lehet a tanúkra, hiszen arra befolyásolhatná hogy ő is hagyom fel ezzel.
Ha ez így is lenne, és befolyásolná a tanúkat, miért baj az, ha ők is felhagynának? Ha nem elég erős az Istenben való hite, akkor ki fog lépni így is, úgy is. Ha viszont elég erős, úgy is bent fog maradni a gyülekezetetekben. A kiközösítéssel viszont családok mehetnek tönkre, barátok szakadhatnak el egymástól, és ez nagyon káros.
Nem tagadom, hogy tanítotok dolgokat, amik alapvetően jók, de nem tanítotok olyan alapvető dolgokat, amitől az egyén fejlődni tudna, és jobb emberré válhatna.
13/15
"De mondok mást, ha valaki úgy döntene, hogy nem akar Jehova tanúja lenni, azt erőszakosan (nem testileg értem) kiközösítitek, és elszakítjátok minden kapcsolatától. " Nem vagyok tanu, de egy idoben latogattam a gyulekezetet. Inkabb csak kivancsisagbol, meg szinte a kiralysagterem mellett laktunk. Nagyon jo baratsag alakult ki a tanukkal. Tudtak, hogy csak erdeklodo vagyok es soha nem akartak ram eroltetni semmit. Szuleim halala utan toluk kaptam a legtobb segitseget. (hazeladas, pakolas, takaritas stb...) Kulfoldon elek, de amikor hazalatogatok es osszefutunk az utcan teljesen hetkoznapi temakrol beszelgetunk, nem akarnak " beszervezni". Ok sokkal jobban megmaradtak barataimnak, mint a gyerekkori ismeroseim. Nehannyal meg a mai napig is tarjuk a kapcsolatot viberen, whatsapp-on keresztul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!