Gyónásnál mit kellene mondanom?
Gyóntam már, de nagyon régen, és most szeretnék megint. A szöveget meg tudom tanulni, nem azzal van a gond.
Az lenne a kérdés, hogy a bűnök felsorolásánál mit kellene mondanom?
Elég annyi, hogy "Hazudtam, loptam"...?
Ami kevésbé egyértelmű:
- "Atyámat és Anyámat nem tiszteltem." Ez olyan furán hangzik. Kellene konkrétumokat is említenem, mint például "Nem segítem a szüleimet", "Rosszakat gondolok róluk" stb.?
- "Paráználkodtam." Itt meg minden van, most kezdjem el mondani a papnak, hogy hol járt a szemem/kezem/egyéb alkatrészeim? Vagy le lehet tudni a dolgot annyival, hogy "Parázna dolgokat néztem, tettem"?
- A mulasztás is bűn? Ezt is elmondhatom?
Tudom, hogy túlgondolom, de az okom megvan rá.
"Elég annyi, hogy "Hazudtam, loptam"...?"
Igen Viktor!
Ha gyorsan túl akarsz lenni rajta, akkor elég csak annyi, hogy "loptam", "parázna dolgokat tettem", stb. És ha kell, a pap esetleg közbekérdez.
Ha szánsz rá némi időt (ami nem árt, de ésszel, talán más is szeretne gyónni), akkor kicsit részletesebben megéri gyónni. Vagyis: "loptam, ettől és ettől, ennyit és ennyit, és jóvá is tettem/ és nem is adtam vissza", "anyámmal veszekedtem és ...nek neveztem", stb.
Magadban mindenképpen részletesen gondold végig, hogy mit tettél! De elmondani hasonló részletességgel csak úgy van értelme, ha előre lebeszélsz a pappal 1 órányi időt csak erre.
Igen, a mulasztás is bűn, és nem csak elmondhatod, hanem jobb ha el is mondod!
Egyébként ha a gyónási szövegeket kikeresed egy imakönyvben, általában ott van hosszabb-rövidebb lelki tükör is. Valamint az interneten is találsz különböző részletességgű lelki tükröt. Megéri használni! Ahogy a legtöbb könyvben szereplő, felkészülést segítő, Szentlelket segítségül hívó imát is.
Üsd fel az imakönyved Szent vagy Uram című 38. oldal és pont ebben segít. Ha nincs ilyened, lehet a Hozsannában is van hasonló. Ha egyáltalán nincs imakönyved, jó lenne venni egyet, de neten rákeresel a lelkitükör szóra és sok segítséget találsz. Például rögtön első találat:
A Szent vagy Uram, vagy a Hozsanna lelki tükre egész jó ötlet.
Ha nincs (???), akkor felmondod magadban a Tízparancsolatot, és azon végig mész gyónás alatt.
Ennek a gyónásnak úgyis az lesz a súlypontja, amikor elkezded: "utoljára gyóntam ..."
Kétfajta gyóntató létezik:
- aki "kilóra gyóntat", és nem sokat törődik vele mit mondasz, majd gépiesen "feloldoz",
- és aki komolyan gondolja a "lelki gondozást".
Te döntöd el, melyiket választod, de előtte érdeklődj másoktól, ki, hogy gyóntat.
Ellenőrző kérdésem: Ugye te KATOLIKUS vagy...? :-)
#5 A gyónáson már túlvagyok, utólag is köszönöm mindenkinek a válaszokat!
Sajnos ilyen imakönyvem nincsen, így a #4 válaszoló által küldött link alapján írtam tele fél oldalt (hogy el ne felejtsem).
Az atya a kettő között állt valahol, néhol belekérdezett, de nem vitte túlzásba.
És igen, katolikus vagyok. Miért számít ez?
#6.
Tényleg nem tudod?
Protestánsoknál nincs gyónás!
#7 Tényleg nem tudom, de ha az lennék, nyilván tudnám, szóval nem akarnék gyónni.
Bocsánat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!