Amikor Krisztus a mennyei Atyánkkal beszélt, akkor magával beszélt vagy az Atyával?
Komolyan kérdezem.
Azért, mert ha Ő és az Atya egy, akkor miért imádkozott Hozzá? A keresztre feszítése előtt 3x is imádkozott az Atyához, ha jól emlékszem.
Akkor hogy van ez?
És hiszem, hogy Ők egy, de azt nem értem, hogy akkor miért imádkozott az Atyához?
Magyarázzátok el legyetek szívesek.
“ Az iszlám pedig nem bünteti ezen a világon a hit elhagyását.”
Attól függ melyik iszlám iskola. Tudom, hogy vannak iszlám iskolák amik elfogadják, vannak akik elutasítják a halálbüntetést. Azt is tudom, hogy egyik iszlám iskola szerint általában az ellenkező elveket valló másik iszlám iskola nem is tartozik az iszlámhoz. Ez a kérdés annyira engem nem érdekel.
Kérdés inkább mennyire fogadod el a Sahih Bukhar hadiszt, ami egyértelműen előírja a halálbüntetést a hitehagyóknak.
Amúgy egy jó vita a Szentháromság témájában:
“ Mózes 5. könyve, a törvény summája 13:6 - 9 Ha testvéred, anyádnak a fia, vagy a saját fiad, leányod, kedvelt feleséged vagy testi-lelki jó barátod titokban így csábítgat: Menjünk és tiszteljünk más isteneket, akiket nem ismertél te sem, atyáid sem, azoknak a népeknek az istenei közül, akik körülötted vannak, akár közel, akár távol, a föld egyik végétől a föld másik végéig, ne engedj neki, és ne hallgass rá, ne szánd meg, ne kíméld és ne mentegesd azt, hanem öld meg irgalom nélkül! Te emelj rá először kezet, amikor kivégzik, és csak azután az egész nép!”
Ezzel egy baj van csak: kiragadtad a kontextusból. Mit ír a 11. versben? „Kövezd halálra, mert arra törekedett, hogy eltántorítson az Úrtól, a te Istenedtől, aki kihozott téged Egyiptom földjéről, a szolgaság házából.”
5Mózes 13:11
Kiknek mondja Mózes ezt? Azoknak a zsidóknak, akiket Isten kihozott Egyiptomból. Ergo azon zsidóknak, akik látták Isten csodáit, és szabadítását. Így ha valaki elhagyja ezután az egy igaz Istent, miután ezeket megtapasztalta, az nem hitehagyóvá, hanem egyenesen árulóvá válik.
A mai keresztényekre nem vonatkozik, mert az ehhez hasonló törvények, azt a célt szolgálták, hogy megőrizzék Izrael egységét Jézus eljöveteléig, mivel ez már bekövetkezett, Jézus és az Újszövetség tanításai+ a morális törvény vonatkozik a keresztényekre.
"Attól függ melyik iszlám iskola. Tudom, hogy vannak iszlám iskolák amik elfogadják, vannak akik elutasítják a halálbüntetést."
Én arról beszélek mit ír a Korán. Ezt látom nem sikerült felfogni.
"Azt is tudom, hogy egyik iszlám iskola szerint általában az ellenkező elveket valló másik iszlám iskola nem is tartozik az iszlámhoz. Ez a kérdés annyira engem nem érdekel."
Én pedig azt tudom hogy aki megtagadja a Koránban leirtakat nem tekinthető muszlimnak. Márpedig a Korán azt írja, aki elhagyja a hitet, az az ő dolga. Nincs evilági büntetés.
"Kérdés inkább mennyire fogadod el a Sahih Bukhar hadiszt, ami egyértelműen előírja a halálbüntetést a hitehagyóknak."
Mivel ez a hadisz ellentétes a Koránnal, egyáltalán nem fogadom el.
"Kiknek mondja Mózes ezt? Azoknak a zsidóknak, akiket Isten kihozott Egyiptomból. Ergo azon zsidóknak, akik látták Isten csodáit, és szabadítását. Így ha valaki elhagyja ezután az egy igaz Istent, miután ezeket megtapasztalta, az nem hitehagyóvá, hanem egyenesen árulóvá válik."
És akkor mi van? Ettől miért lesz áruló? Kijöttek a zsidók az egyiptomi fogságból de ettől még dönthetett úgy egy zsidó hogy ő más vallás akar követni. Szerinted ezért jogos hogy egyszerűen kivégzik? Nem tudom érzed -e hogy ez nagy távol van a szeretettől és a többi keresztény mesétől.
"A mai keresztényekre nem vonatkozik, mert az ehhez hasonló törvények, azt a célt szolgálták, hogy megőrizzék Izrael egységét Jézus eljöveteléig, mivel ez már bekövetkezett, Jézus és az Újszövetség tanításai+ a morális törvény vonatkozik a keresztényekre."
Idéznéd hol mondja Jézus hogy az Ószövetségi törvények el lettek törölve?
“ Én arról beszélek mit ír a Korán. Ezt látom nem sikerült felfogni”
Értettem. Csak akkor azt nem értem, hogyha a Közel-Keletre nézek, akkor miért nem ezt látom? Pedig elvileg nekik is a Korán az alap.
“Én pedig azt tudom hogy aki megtagadja a Koránban leirtakat nem tekinthető muszlimnak. Márpedig a Korán azt írja, aki elhagyja a hitet, az az ő dolga. Nincs evilági büntetés.”
Ez korrekt, bár minden magát muszlimnak nevező ember ezt vallaná.
“ És akkor mi van? Ettől miért lesz áruló? Kijöttek a zsidók az egyiptomi fogságból de ettől még dönthetett úgy egy zsidó hogy ő más vallás akar követni. Szerinted ezért jogos hogy egyszerűen kivégzik? Nem tudom érzed -e hogy ez nagy távol van a szeretettől és a többi keresztény mesétől.”
Konkrétan megdönthetetlen bizonyítékot kaptak a zsidók arra, hogy egy Isten van. Csodák által, meg a szabadítások által. És aki ezeket tapasztalata és mégis megtagadja az egy igaz Istent, az onnan nem hitetlenség, hanem árulás, maga Isten ellen.
“ Idéznéd hol mondja Jézus hogy az Ószövetségi törvények el lettek törölve?”
Jézus ilyent nem mond. Azt mondja, hogy Ő a törvényt betölteni jött. És mivel Ő betöltötte, ezért már nem a törvény alatt vagyunk, hanem a kegyelem alatt, ezért nem érvényesek mára már az Ószövetség halálos büntetésről szóló részei.
"Értettem. Csak akkor azt nem értem, hogyha a Közel-Keletre nézek, akkor miért nem ezt látom? Pedig elvileg nekik is a Korán az alap."
Azért mert ők nem a Korán szerint járnak el. Többségében wahabiták ami egy szekta és belekeverték a saját primitív szokásaikat az iszlámba.
"Konkrétan megdönthetetlen bizonyítékot kaptak a zsidók arra, hogy egy Isten van. Csodák által, meg a szabadítások által. És aki ezeket tapasztalata és mégis megtagadja az egy igaz Istent, az onnan nem hitetlenség, hanem árulás, maga Isten ellen."
Minden ember saját döntése hogy mit tekint megdönthetetlen bizonyítéknak. Ha valakinek nem meggyőző az amit látott ő dolga. Ez nem árulás hanem úgy nevezik hogy vallásszabadság. Ezt a Bibliai verset nem is tekintem hitelesnek. Ez a zsidók hamisítása hogy legalizálják saját primitív elképzelésüket.
"Jézus ilyent nem mond. Azt mondja, hogy Ő a törvényt betölteni jött. És mivel Ő betöltötte, ezért már nem a törvény alatt vagyunk, hanem a kegyelem alatt, ezért nem érvényesek mára már az Ószövetség halálos büntetésről szóló részei."
Nem. Jézus azt mondta nem eltörölni jött a törvényt hanem betölteni. Szóval még mondja is hogy nem törölte el. A betöltés pedig alkalmazást jelent. Azért jött hogy ismertesse és bemutassa a gyakorlatban Isten törvényeit és helyreállítsa a hamisításokat.
“ Minden ember saját döntése hogy mit tekint megdönthetetlen bizonyítéknak. Ha valakinek nem meggyőző az amit látott ő dolga. Ez nem árulás hanem úgy nevezik hogy vallásszabadság. ”
Értem, szóval vallásszabadság nevében nézzük el 911-et is? Mert ők a Korán alapján más következetésre jutottak? Mi van akkor, ha a te bizonyítékfelfogásod téves? Vagy mondjuk a Bibliai alapból kiindulva: láttad a tíz csapást, a tűz oszlopot, a tenger kettéválását, meg egyéb csodákat. Több helyen is meg van erősítve, hogy ez az egy igaz Isten műve. Erre azt mondod kövessünk más isteneket? Szerinted épeszű ember erre a konlúzióra jutott volna?
“Ezt a Bibliai verset nem is tekintem hitelesnek. Ez a zsidók hamisítása hogy legalizálják saját primitív elképzelésüket.”
Ahogy mondtad te is, azt fogadsz el, amit csak akarsz.
“ Nem. Jézus azt mondta nem eltörölni jött a törvényt hanem betölteni. Szóval még mondja is hogy nem törölte el. A betöltés pedig alkalmazást jelent.”
Ezt mondtam én is, csak mivel szerintem Jézus Isten Fia, aki meghalt a kereszten, ezért amit te állítasz, nem cáfolja az én állításom.
“ Azért jött hogy ismertesse és bemutassa a gyakorlatban Isten törvényeit és helyreállítsa a hamisításokat.”
Ez csak részigazság, azért is jött hogy meghaljon az Övéiért.
"Értem, szóval vallásszabadság nevében nézzük el 911-et is? Mert ők a Korán alapján más következetésre jutottak? Mi van akkor, ha a te bizonyítékfelfogásod téves? Vagy mondjuk a Bibliai alapból kiindulva: láttad a tíz csapást, a tűz oszlopot, a tenger kettéválását, meg egyéb csodákat."
911-nek mi köze ehhez? Én arról beszélek hogy egyes zsidók más vallást akartak követni. Egyébként pedig a 911-ről már az USA lakossága sem hiszi el a hivatalos verziót.
"Több helyen is meg van erősítve, hogy ez az egy igaz Isten műve. Erre azt mondod kövessünk más isteneket? Szerinted épeszű ember erre a konlúzióra jutott volna?"
Ez az egyén saját döntése. Erőszakkal nem kényszerítheted arra hogy a te vallásodat kövesse és nem végezheted ki azért mert másképp látja. Isten előtt kell majd felelniük. Ilyen alapon akkor most is nekiállhatnál kivégezni mindenkit aki nem keresztény.
"Ahogy mondtad te is, azt fogadsz el, amit csak akarsz."
A kérdés csak az, te hogy gondolhatod hogy egy ilyen primitív kegyetlen parancs Istentől származik? Te komolyan azt képzeled Isten megparancsolná hogy öld meg a saját gyermeked csak mert másban akar hinni? Akinek a szívében egy csepp szeretet is van, nem hihet ilyesmibe. Simán lehet például hogy az illető kis idő múlva rájön hogy tévedett és visszatér de ha kivégzed esélye sem lesz rá.
"Ezt mondtam én is, csak mivel szerintem Jézus Isten Fia, aki meghalt a kereszten, ezért amit te állítasz, nem cáfolja az én állításom."
Hogyne cáfolná. Jézus maga mondja hogy nem eltörölni jött a törvényt, te pedig azt állítod eltörölte szinte az összes Ószövetségi törvényt.
"Ez csak részigazság, azért is jött hogy meghaljon az Övéiért."
Istennek nincs szüksége arra hogy megszülessen emberként majd megölesse magát csak hogy meg tudjon bocsátani. Az iszlám szerint Isten megbocsátó. Ha megbánod amit tettél, Isten bocsánatát kéred, illetve embertársad bocsánatát ha olyan bűnről van szó, akkor Isten megbocsáthatja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!