Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A kereszténységnek van morális...

A kereszténységnek van morális rendszere?

Figyelt kérdés
Rengeteg embertől hallom ezt, de én csak morális kijelentéseket találok, amelyek nagy része nem pontos / hiányos vagy csak simán immorális.

2023. máj. 6. 14:49
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
43%

“ mesés könyvedben van.”

Szerintem én megadtam a kellő tiszteletet neked a hozzászólásomban, hogy ne mesekönyvezd le a Bibliát. Nem beszélve arról, hogy egyáltalán ezt előbb bizonyítani sem ártana, mert hanem csak egy inzultus ez így a levegőbe.

“A ne ölj és ne lopjot parancsba lehetett adni, de azt, hogy ne tarts rabszolgát nem?”

Ha megértetted volna, hogy az Ószövetségi időben a ZSIDÓKNÁL ez egy szociális rendszer volt, ami egy jó szolgatartóval és szolgálóval működött, sőt volt olyan is, hogy a szolga a szerződése lejárta után is maradt a gazdánál, akkor értenéd miért nem lett parancsba adva. Mára a szociális rendszerek viszont ezt a fajta dolgot fölöslegessé tették.

“ Légyszives mond el az amerikai rabszolgaság jellemzőit.”

Faj és bőrszín alapján tárgyakként, haszonállatokként voltak kezelve, és nem emberekként.

“Szóval a keresztény isten PC volt, nehogy túl sokan elpártoljanak?”

Tekintve hogy a kereszténységnek az ember átformálása a lényege, belülről, ezért Isten elrendelte az eszközeit annak, hogy hogyan álljanak a hívők a pogányokhoz.

“ Ezek az alapelvekben nincsen semmi különleges amelyek kötelezően keresztény értékek és nem lehet szekuláris úton eljutni hozzájuk.”

Érdekes mégis ezek a szociális rendszerek abból az alapfeltevésből alakultak ki, hogy az ember értékes (és tudod honnan jön ez az alap filozófia? Igen, onnan, hogy Isten a saját képmására teremtette az embert). És érdekes, hogy jelenleg mind azon országokban a legjobb élni, amely törvényeinek és gondolkodásának alapja a keresztény hit.

“ Arról ne is beszéljünk, hogy az Amerikai Egyesült Államok alkotmányból ki lett szavazva isten.

Vajon miért? :D”

Mondjuk a vallásszabadság miatt? Habár nem értem ez hogy érv? Az alapelvek nagyrészt a római jogon és a keresztény világnézeten alapszanak.

“ Igen, legalább 4 különböző módszerrel próbálsz hárítani, amire már legalább 10 éve meg vannak az ellenválaszok.”

Hihetetlenül arrogáns és lekezelő módon beszélsz, annak ellenére, hogy a te ellenvetéseidre már vagy ezer éve adtak teológusok válaszokat. De ha csak a rabszolgatartást nézzük, arról is van rengeteg válasz az utóbbi 10 évből.

“Bibliába hogyan kerülhet olyan dolog, ami nem isten akarata vagy kinyílvánulása vagy tanítása? Kedves Jézi nem ezt ígérte.”

Erre a részre nem reagálok, mert ezt nem én írtam, más álláspontját meg nem fogom én védeni.

2023. máj. 13. 22:10
 12/15 anonim ***** válasza:
48%
Amúgy milyen morális alapon állva mondod, hogy mondjuk a rabszolgaság immorális?
2023. máj. 13. 22:13
 13/15 A kérdező kommentje:

"Amúgy milyen morális alapon állva mondod, hogy mondjuk a rabszolgaság immorális?"

Onnan, hogy én a morális alapom a gondolkodó és érző lények jólétére alapozom.

Mellesleg ez nem logikus érv, ha te morálisan bankrupt vagy amit egy könyvvel akarsz alátámasztani, akkor nem a másikra mutogatsz.

"Szerintem én megadtam a kellő tiszteletet neked a hozzászólásomban"

Akkor ignoráld a kifejezést.

De még mindig egy alá nem támasztott könyv, amiben bizonyított valótlanságok vannak.

"Nem beszélve arról, hogy egyáltalán ezt előbb bizonyítani sem ártana, mert hanem csak egy inzultus ez így a levegőbe."

Ugyan, előttem már jó pár millió ember bizonyította, hogy rengeteg a Biblia által előírt sztorik nem történtek meg.

Plusz az én állásom, hogy nem hiszek.

Az hogy te igaznak tartod, neked kell bizonyítani.

"Ha megértetted volna, hogy az Ószövetségi időben a ZSIDÓKNÁL ez egy szociális rendszer volt"

Megértettem és immorális.

Előbb is és most is ezt mondom, attól hogy ez egy rendszer volt akkor még kevésbé lesz ártalmas.

"Faj és bőrszín alapján tárgyakként, haszonállatokként voltak kezelve, és nem emberekként."

Pontosan és a Bibliában előírt szabályok is ezt mondják.

Külön van szabály zsidókra és nem zsidókra és nőkre.

Exodus 21 az egyik legjobban emlegetett rész a Bibliában ezzel kapcsolatban, de még van jó pár másik hely a Bibliában, amely ezeket a parancsolatokat adja és advokál értük.

"Tekintve hogy a kereszténységnek az ember átformálása a lényege, belülről, ezért Isten elrendelte az eszközeit annak, hogy hogyan álljanak a hívők a pogányokhoz."

Szóval az jó dolog volt, hogy a zsidók és a keresztények megölhették a pogányokat és nem tekintették őket egyenlőn jogilag?

Viszont a fiatal szűz lányokat megtarthatták maguknak a mészárlás után?

Ejha.

"Mondjuk a vallásszabadság miatt? Habár nem értem ez hogy érv?"

Úgy érv, hogy a kereszténység soha sem volt több, mint emberek gondolatai és a szekuláris nézet húzta ki a kereszténységet a bronz és vaskorból.

"Az alapelvek nagyrészt a római jogon és a keresztény világnézeten alapszanak."

Oh, mi alapszik a keresztény világnézeten?

"Erre a részre nem reagálok, mert ezt nem én írtam, más álláspontját meg nem fogom én védeni."

De van kedved róla beszélni?

Meghallgatnám a véleményed róla.

2023. máj. 16. 17:39
 14/15 anonim ***** válasza:

“ Onnan, hogy én a morális alapom a gondolkodó és érző lények jólétére alapozom.”

Aha és mi alapján határozod meg hogy mi a jó?

“ te morálisan bankrupt vagy”

Ki szerint? Szerinted? Mire alapozod?

“ amiben bizonyított valótlanságok vannak.”

Mint pl?

“Ugyan, előttem már jó pár millió ember bizonyította, hogy rengeteg a Biblia által előírt sztorik nem történtek meg.”

Az hogy jó pár millió ember azt mondja, hogy szerinte nem történt meg, nem egyenlő a bizonyítással. Ez alapján én is mondhatom, hogy előttem jó pár millió vagy milliárd ember bizonyította, hogy igaz. Sőt ma is bizonyítja a millió megváltozott élet és mellette még sok más is.

“ Plusz az én állásom, hogy nem hiszek.

Az hogy te igaznak tartod, neked kell bizonyítani.”

Ohm, te mondtad, hogy mesekönyv, semmiféle alap nélkül. Ez elég pozitív állítás, ahhoz hogy elkezdd megvédeni.

“ Előbb is és most is ezt mondom, attól hogy ez egy rendszer volt akkor még kevésbé lesz ártalmas.”

Kivéve ha éhendöglik az ember az utcán.

“Exodus 21 az egyik legjobban emlegetett rész a Bibliában ezzel kapcsolatban, de még van jó pár másik hely a Bibliában, amely ezeket a parancsolatokat adja és advokál értük.”

El kell olvasnom az exodus 21-et a pontos szövegért. Ugyanakkor már előre megelőlegezem, hogy nem azt fogom találni, amit a hitetlenek szeretnének látni benne. Erre visszatérek, kicsit később.

“ Szóval az jó dolog volt, hogy a zsidók és a keresztények megölhették a pogányokat és nem tekintették őket egyenlőn jogilag?”

A keresztények biztos, hogy nem, a zsidók más történet…

“Viszont a fiatal szűz lányokat megtarthatták maguknak a mészárlás után?”

Forrás?

“ Úgy érv, hogy a kereszténység soha sem volt több, mint emberek gondolatai és a szekuláris nézet húzta ki a kereszténységet a bronz és vaskorból.”

Nem, a szekuláris nézet a kereszténységből fejlődött ki vadhajtásként.

“Oh, mi alapszik a keresztény világnézeten?”

Jordán Petersonnak van egy csomó jó anyaga erről a YouTube-on.

“ Meghallgatnám a véleményed róla.”

Erre is visszatérek holnap.

2023. máj. 17. 01:26
 15/15 anonim ***** válasza:

14es vagyok

Az exodus 21-ben a rabszolgaság tekintetében valóban különbség volt a zsidó és a nem zsidó szolgák között. Azonban még a nem zsidó szolgákkal szemben is előírta a törvény, hogy emberként kezeljék őket. Ami az akkori korban radikális volt. Hiszen az akkori korban bármelyik másik népnél a szolgák kb haszonállat szintjén álltak.

Ugyanakkor később pont a bibliai alapelvek miatt lett eltörölve a rabszolgaság: mint pl hogy az ember Isten képére teremtetett.

Az Efezus 6:9 vagy a Kolossé 4:1 is abban a korban elég új dolog volt a rabszolgatartás tekintetében. A Galata 3:28 szerint pl minden ember egyenlő értékűnek tekintendő. Ez is egy olyan dolog, ami az Újszövetség előtti időkben nem volt jellemző a korszellemre. Mint a Biblia mintájából látszik, Isten nem kényszerű változást várt el a népétől, hanem fokozatos átformálódást Isten akarata szerint.

Erre jó példa a váló levél esete: az izraeliták keményszívűsége miatt lett megengedve a válás.

“ De van kedved róla beszélni?

Meghallgatnám a véleményed róla.”

Az a véleményem róla, hogy nem értek egyet abban, amit az eredeti hozzászóló a Páli levelekről mondott, így nyilván egy olyan álláspontot amivel nem értek egyet, nem fogok védeni.

2023. máj. 17. 08:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!