Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha a vallások elfogadják, sőt...

Ha a vallások elfogadják, sőt beépítik a teológiájukba az ősrobbanást, evolúciót, akkor miért nem állnak pozitívabban a szexualitáshoz?

Figyelt kérdés

Ha a főáramú vallások elfogadják, sőt beépítik a teológiájukba az ősrobbanást, az evolúciót, meg hasonlókat, akkor miért nem állnak pozitívabban a szexualitáshoz?

Ez is szükséges egy ember életébe, nem csak a házasság után. A Mashlow-piramis nem tér ki külön arra, hogy házasság előtt, vagy után. Az önmegvalósításhoz ez is kell. Ha párkapcsolatban van az illető, akkor nyilván a párjával, ha egyedülálló, akkor maszturbáció formájában.

Másrészt a testiségben elég nagy a szabadság, amivel könnyen ki lehet játszani a vallási "érveket". Például több ábrahámi vallás, illetve keleti vallás elveti a magvesztést mind óvszeres szex, mind maszti esetén. De mi van, ha valaki megtanul magömlés nélküli orgazmust átélni? Másrészt a tudomány jelenlegi állása szerint nagyon egészséges a sok magömlés, és pont az az egészséges, és a minősége is akkor nő, ha minél többet ürítik. Havi minimum 21 lenne az egészséges. Része a szexuális fejlődésnek a maszturbáció is, ahogy az első szexuális élmények, barátnőkkel, barátokkal is. A lényeg, hogy szeresse a másikat.

2023. máj. 2. 16:18
 1/9 Drakula_VAGY_Ahmed ***** válasza:
100%

Azért mert amig a teremtésről szólo részek homályosak és többféleképpen is értelmezhetőek, addig ezekre egy csomo konkrét utalás van.

Bár nálunk a Korán e téren homályos, csak hadiszokban lelhető nyilvánvalobb magyarázat a szexuálitással kapcsolatban. De azokat meg nem minden muszlim fogadja el.

2023. máj. 2. 17:46
 2/9 anonim ***** válasza:
69%

Nem beépítik, hanem például az ősrobbanás elméletét egy katolikus pap dolgozta ki, az evolúciót pedig már Szent Ágoston egyházatya írásaiban felfedezhetjük. Mennyivel is élt Darwin előtt?

[link]

Remélem, hogy működik a link.

Viszont a tudományos dolgok helyénvaló kezelése és az új ismeretek utáni vágy, sőt vágy a teremtett világ rejtelmeinek megismerésére, nem teszi elfogadottá a szexuális szabadosságot és fertőt.

2023. máj. 2. 19:01
 3/9 anonim ***** válasza:
72%
Kedves kérdező, mi akadályoz abban, hogy összeházasodj valakivel, hogy egészséges szexuális életet élhess? :)
2023. máj. 3. 05:31
 4/9 anonim ***** válasza:
0%
A homoszexuális emberek ideális célpont a gyűlölködésre, ezért nem. Az ábrahámi vallások kezdetektől fogva a gyűlöletre építettek, lásd pl. más vallásúak pogánynak tekintése, velük szemben ha nem térnek meg, az erőszak elfogadása, tanok amely szerint mindenki más aki nem velünk van, örök szenvedést érdemel, stb., stb. Ebbe a képbe bőven belefér a homofóbia.
2023. máj. 3. 07:52
 5/9 anonim ***** válasza:
12%

"Nem beépítik, hanem például az ősrobbanás elméletét egy katolikus pap dolgozta ki,"

Az eredeti, módosítatlan Einstein egyenletekből következik a táguló Univerzum modellje. Kérdés tehát, hogy az említett katolikus pap vajon ez előtt, vagy utána végezte-e el a számításait...

"az evolúciót pedig már Szent Ágoston egyházatya írásaiban felfedezhetjük. Mennyivel is élt Darwin előtt?"

Erre kíváncsi lennek, hogy hol ír Szent Ágoston az evolúcióról, és nem csak utólagos belemagyarázás-e. De még ha ír is róla, őt már biztosan megelőzték, ugyanis Anaximandrosz gondolkodott róla az i.e. 6. században:

[link]

2023. máj. 3. 11:09
 6/9 anonim ***** válasza:
54%

"ugyanis Anaximandrosz gondolkodott róla az i.e. 6. században"

Ő milyen szempontból releváns a kérdés szempontjából? Nem igazán értem az összefüggést, pedig elolvastam a kérdést és előző hozzászóló válaszát is :D

A kérdés nem arról szól, hogy ki gondolkodott először az evolúcióról, hanem arról, hogy a "főáramú vallások" mit építenek be most a teológiájukba és mit nem :D

2023. máj. 3. 11:33
 7/9 anonim ***** válasza:
11%

A válaszomban idéztem a hozzászólótól, és szerintem érhető, hogy miért írtam azt, amit. A kérdés pedig arról szól, hogy miért nem állnak a vallások pozitívabban a szexualitashoz.

De akkor már Kérdezőnek is egy válasz:

Nem minden vallás fogadja el az evolúciót, sőt, ha jól tudom az Ősrobbanást sem. A neoprotestánsok például letagadják az evolúciót, tudom, mert egy ilyen felekezet tagja voltam (most ateista vagyok). Max a fajon belüli változást ismerik el, de azt nem, hogy a fajok egymásból alakultak ki. Számukra tehát a kérdésed nem aktuális.

2023. máj. 3. 12:45
 8/9 A kérdező kommentje:

#7.

"Nem minden vallás fogadja el az evolúciót, sőt, ha jól tudom az Ősrobbanást sem."

De, szinte mind. Az ábrahámi vallások és a hinduizmus szemszögéből például egy tökéletes teremtési mozzanat.

2023. máj. 3. 19:08
 9/9 A kérdező kommentje:

#7.

Einstein relativitáselméletén alapul, de senki nem gondolkodott így előtte a világkeletkezésről. Ez a pap dolgozta mindezt ki, és hatalmas tudományos innováció volt.

Arisztotelész szerint például a világ mindig volt, van és lesz is, és ez minden.

2023. máj. 3. 19:11

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!