Biblia szerinted Isten igéje? Isten szava?
20as
Kb 2 percembe telt utána nézni:
A szinoptikus evangéliumok forrásaként tekintett “Q” nak nevezett iratok még bőven abban a korban íródtak, amikor még élhettek Jézus életének szemtanúi.
Ez alapján nagyon is megalapozatlan a vád a Biblia keletkezésével kapcsolatban.
Vannak igen más “evangéliumok” is, de többek között János evangéliuma pont ezek visszaszorítása miatt íródott.
Én hajlandó vagyok folytatni a beszélgetést, ha van értelme, viszont parttalan vitákba nem szeretnék belekeveredni ennél jobban.
#21 szerintem ezt a választ nem nekem szántad.
Továbbra is: ha könnyű visszafejteni, melyik Biblia az eredeti isten szava, és miért nem azt használják a keresztények a sokszorosan elferdített, újragyúrt saját kiadásaik helyett.
Illetve amit idéztél cikk írja, hogy egyáltalán nincs konszenzus, sok tudós kételkedik benne hogy ez Q irat valaha is létezett.
A cikk szerint some, tehát néhány kutató kételkedik, hogy a Q iratok léteztek, ez alapján nem tudhatjuk, hogy ez hány százalék, de valószínű hogy a többség elfogadja, hogy léteztek a Q iratok.
Nem beszélve arról, hogy Pál írásai továbbra is nagyon közel álltak a valódi eseményekhez, egyik levelére utal 500 szemtanúra, akik látták a feltámadt Krisztust.
“Továbbra is: ha könnyű visszafejteni, melyik Biblia az eredeti isten szava, és miért nem azt használják a keresztények a sokszorosan elferdített, újragyúrt saját kiadásaik helyett.”
A Bibliának a fő üzenete adott és egyértelmű: az ember bűnös és szüksége van megváltóra, aki Jézus Krisztus. Ezt a legtöbb fordítás visszaadja, amelyik nem, az meg általában a saját teológia alapján kialakított fordítás (pl Őrtorony fordítás). A másodlagos üzenetekben lehet eltérés, de arra ott vannak az eredeti szövegek, amikből vissza lehet kutatni elég nagy pontossággal az eredeti jelentésre.
#23 a Tóra meg a Bhagavad gita ezen jót mosolygott.
De köszönöm az igazolást, nincs meg az eredeti.
Főleg a Tórás részt nem értem, mert az az Ószövetség elég szignifikáns része.
Ha meg arra gondolsz, hogy nincsen meg a legtöbb Újszövetségi irat eredetije, az a rész jogos, viszont semmit nem befolyásol, mert több mint 5000 másolat van róla, több nyelven másolva, ennyi másolat alapján tökéletesen rekonstruálható az eredeti szöveg.
"Biblia szerinted Isten igéje? Isten szava?"
Igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!