Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A vallásnak igaza van, hogy...

A vallásnak igaza van, hogy minden betegség pszichoszomatikus meg stb.?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Több kérdésem is van.

A hitgyülit nagyon szeretem, mint vallást, illetve a református vallást is, de a hitgyülibe megismertem egy testvért, aki meggyógyult a betegségéből és ez hitet adott nekem.

Viszont volt egy mondata, ami nagyon megütötte a fülem:

„Minden betegség pszichoszomatikus.”.

A pszichoszomatikus betegségek azok olyan betegségek, amik lelki segítség által javulnak. Például nyugtatásra, stressz oldására.

Ezek szerint a sok próféta csak azért gyógyította meg a betegeket, mert megnyugtatta őket, segített nekik a stressz kezelésben?

Ezek szerint ők nem a testüket gyógyították meg, csupán a betegeknek segített nem bebeszélni a betegséget?

Mikor olvastam, hogy meggyógyuljak a betegek Jézus, meg az apostolok által akkor azért tartottam azt akkora csodának, mert azt hittem tényleg csakis fizikális bajuk volt. Egy szorongásos beteget könnyű meggyógyítani úgy, hogy azt mondod neki, hogy „ne félj”, de ha a minden betegség pszichoszomatikus, akkor ezek is ugyanolyak, mint a szorongásos zavarok és a betegeknek elég lenne egy pszichoterápia és a próféták is csak azért gyógyították meg a betegeket, mert megnyugtatták őket és nincsenek semmilyen isteni erő birtokában. (ami szerintem butaság, de ha minden betegség pszichoszomatikus, akkor az ezt jelenti)

És ha tényleg minden betegség pszichoszomatikus, mi van a csonttöréssel?

A csontodat is lelkileg törted el?

Válaszokat előre is köszönöm.

2023. ápr. 22. 23:46
1 2 3 4 5
 21/42 anonim ***** válasza:

3.Hsz!

Én nem nevezném átoknak,inkább az isteni rendtől eltávolodó ősök genetikai örökségének.(Ebbe beletartoznak a rádioaktív sugárzással ,vegyi anyagokkal,ártalmas vírusokkal,stb.való fertőzöttség is.)

2023. ápr. 23. 02:15
 22/42 anonim ***** válasza:

6.kérdés!

A gyermekek daganatos betegsége,rendszerint az immunrendszer valami okból való zavarából következik. Ez lehet genetikai örökség,vagy közvetlen fertőzöttség,amint fentebb már írtam.

A szeretet,öröm kifejezése feléjük sok esetben csodát tesz.

2023. ápr. 23. 02:22
 23/42 anonim ***** válasza:

8.kérdés!

"csak a betegek lelkét kellett meggyógyítani."

Nos ez a "csak" olyan csoda,mintha vissza kellene bújni valakinek az anyja méhébe,és újra megszületnie.

2023. ápr. 23. 02:26
 24/42 anonim ***** válasza:

Ahogy fent, úgy lent.

Szóval nem, de azért valamennyire igen.

2023. ápr. 23. 04:52
 25/42 anonim ***** válasza:
91%

1. A kereszteny vallás nem tanítja azt, hogy minden betegség pszichoszomatikus. Ezt neked egy valaki mondta egy gyulekezetben.

2. A pszichoszomatikus tunet nem azt jelenti, hogy "nyugtatásra" múlik el, hanem hogy kulonféle mentális okok, pl. stressz váltja ki vagy stressz hatására erosodik. De a mentális okok, pl. a stressz-válasz is leirhato fiziológiailag. Pláne nem jelenti azt, hogy az illeto "bebeszéli" magának.

3. "Egy szorongásos beteget könnyű meggyógyítani úgy, hogy azt mondod neki, hogy „ne félj”, "

Egy szorongásos BETEGET egyáltalán nem azzal lehet meggyogyitani, hogy "ne félj".

4. Te is erzed, hogy nem igy van, hiszen akkor minden betegségre elég LENNE a pszichoterápia - de tudjuk, hogy nem elég.

Nagyon nem ajánlom, hogy ilyet elhiggy. Lehet egyes betegsegeknek lelki hattere IS, de ez nagyon bonyolult, es ez nem valtoztat azon, hogy amit lehet, normalisan kezelni kell.

Tudjuk, hogy az orvostudomány nem mindent tud megmagyarazni es meggyógyítani, es az emberekben nagy hajlam van a reménykedésre, hogy valami alternatívát találjanak (energiagyógyítás, ilyen-olyan etrend, gyógyító kristályok, lelki okok megkeresese es elmulasztasa), ami majd mindenre jo, de sajnos nem nagyon van ilyen.

Ami a Bibliat illeti, ott az szerepel, hogy Jézus évek ota lebenult embereket allitott talpra egyik pillanatrol a masikra es halottakat tamasztott fel. Nem hinném, hogy csak stresszkezelést végzett.

2023. ápr. 23. 05:10
 26/42 anonim ***** válasza:
82%

Nincs igaza.

Egy rakás betegség nem pszichoszomatikus: a Down kór sem az, sem a vírusfertőzések sem.

Ha pedig nem akarsz végleg elbutulni, akkor javaslom, hogy kerüld el a hitgyülit, mert ha valaki, akkor ők biztosan nem hitelesek tudományos kérdésekben.

Ezen felül szerintem valószínűleg sem Jézus, sem az apostolok nem gyógyítottak meg senkit. Az csak mítosz része volt, esetleg az evangéliumírók színesítették a történeteket ezekkel a gyógyításokkal, hogy jobban el tudják adni a vallást az embereknek.

Úgy gondolom, hogy a 2000 évvel ezelőtti hitgyógyítók is ugyanolyan hitelteltelenek voltak, mint manapság. A gyógyítás az orvostudomány terüle nem a vallásoké.

2023. ápr. 23. 07:16
 27/42 A kérdező kommentje:

Hiszem, hogy létezik Isten, hiszem, hogy Jézus meghalt értem a kereszten. Tudom, hogy Ádám és Éva bűnbe esésével kerültek elő a szülési fájdalmak, a menszesz, a betegek. Viszont abban egyáltalán nem hiszek, hogy minden betegség pszichoszomatikus. Nem értettem félre semmit, mert tényleg azt mondta az egyik hitgyülis és még az ottani pszichológus is ezt vallja.

De ha tényleg így van, akkor ez is igaz lenne :

„A placebo adása a kezelt személy elvárásainak megfelelő pszichobiológiai, pszichoszomatikus reakciókat vált ki, amely a szervezet biológiai mechanizmusait képes aktiválni.”

Tehát akkor ez azt jelentené, hogy Jézus és az apostolok nem egy szellemi erővel gyógyították meg a beteget, hanem elég volt, hogy a beteg elhitte, hogy jobb lesz = placebo és ez miatt lett jobban.

2023. ápr. 23. 12:01
 28/42 kék pancake válasza:
100%
Te is látod, hogy ez baromság. Nem minden betegség pszichoszomatikus. Sőt.
2023. ápr. 23. 16:10
 29/42 anonim ***** válasza:

"»És, hogy bízol Istenben és nem a rosszat várod, hanem bízol benne, hogy egészséges leszel. Akár imádkozhatsz is hozzá ezért.«

Úgy gondolod a rosszat várom?"

→Nem gondolom úgy, csak leírtam ezt, mint általános igazságot.

"»Az Istenbe vetett bizalom az egészségünk terén nagyon nagyon fontos.«

Ha Isten meggyógyít mindenkit miért lényeges hogy mit várok?"

→Ha nem hiszel, nem biztos, hogy meggyógyít hamarabb, mint ahogy természetesen meggyógyulnál.

Azt gyógyítja meg csodálatos módon általában, akinek van rá hite is, hogy meggyógyul, vagy aki (akár később*) ezt az Ő ajándékaként értékeli, hittel fogadja a gyógyulást és ezen gyógyulás miatt jobban szereti Istent, megtér Istenhez, stb. Legalábbis ez általában így szokott lenni.

Isten nem gyógyít meg mindenkit. Vannak akik betegségekben halnak meg.

*azt gondolnám most.

2023. ápr. 23. 16:49
 30/42 anonim ***** válasza:

#29-es válasz írója vagyok.

És a #10-es választ is én írtam.

2023. ápr. 23. 16:49
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!