December 25.-én született Jézus?
Nem, nem december 25.-én született Jézus.
Jézus születési éve megállapításának egyik módja a Dániel 9:24–27-ben feljegyzett „hetven hét” vagy „az évek hetven hete” ihletett próféciájának a megvizsgálására épül. (An American Translation; Moffatt; Revised Standard Version; Új Világ Fordítás lábjegyzete) Gábriel angyal mondta Dániel prófétának: „A Jeruzsálem helyreállítására és újjáépítésére vonatkozó szózat elhangzásától a Messiásig, a Vezérig hét hét, továbbá hatvankét hét [évhét, azaz 483 év] telik el.” — Dán 9:25; 4Móz 14:34; Ez 4:6.
Mikor kezdődött ez a 483 év? I. e. 455 őszén, Artaxerxes király uralkodásának 20-ik évében, amikoris az a perzsa uralkodó elrendelte, hogy Jeruzsálemet és falait építsék újjá. (Neh 2:1–8) Ennek megfelelően ez a 69 ,heti’ időszak (483 év) i. sz. őszén ért véget. A Messiás akkor jelent meg a színen, ugyanis Jézus abban az évben merítkezett alá Alámerítő Jánosnál és lett a Felkent vagy a Krisztus, akit Isten szent szelleme kent fel. (Máté 3:13–17) Történetesen a Lukács 3:1–3 kimutatja, hogy János „Tibériusz császár uralkodásának tizenötödik évében” kezdte meg alámerítő tevékenységét, amely év i. sz. 28. augusztus 17-től i. sz. 29. augusztus 16-ig tartott.
Mennyi idős volt Jézus az alámerítkezésekor? Az Írások így válaszolnak: „Maga Jézus amikor megkezdte munkáját [nyomban alámerítkezése után] mintegy harminc éves volt.” (Luk 3:21–23) Ha visszaszámlálunk harminc évet Jézus alámerítkezésétől, amely i. sz. 29-ben történt (és nem felejtjük el, hogy nulla év nincs az i. e. és i. sz. között), úgy találjuk, hogy ő i. e. 2-ben született.
Ezt a dátumot támogatja a „hetven évhét” próféciája. Az jelzi, hogy a Messiásnak meg kell öletnie, így a 70-ik „hét” közepén, megszünteti a véres áldozatot és ételáldozatot’, mint amely többé nem kötelező. (Dán 9:27; Róma 6:14; Zsid 7:26–28) Ez azt jelenti, hogy Krisztus szolgálata három és fél évig tartott. Alámerítkezésével kezdődött el i. sz. 29-ben és i. sz. 33 Pászka idején bekövetkezett halálakor fejeződött be. Visszaszámlálva tehát 33 1/2 évet (Jézus földi életének idejét) szintén ki tudjuk számítani születésének az évét, amely így i. e. 2.
Mint az imént megjegyeztük, Jézus a Pászka idején halt meg, ami i. sz. 33. április 1-e körül volt. (Máté 26:17–30) Mivel Jézus 30 éves körüli volt, amikor tevékenységét elkezdte, szolgálata pedig három és fél évig tartott, 33 1/2 éves volt a Pászka ünnep idején, azaz i. sz. 33. április 1-e körül. Krisztus 34 éves lett volna hat hónappal később, azaz október 1-e körül. Újból visszaszámlálva ahhoz az eredményhez jutunk, hogy Jézus nem december 25-én, hanem október 1-e körül született, i. e. 2-ben.
Jézus születése pontosan megállapított dátumának a hiánya azonban nem zavar bennünket. Elvégre a Bibliában csak világi uralkodók születési ünnepeiről van feljegyzés. — 1Móz 40:20; Máté 14:6; Márk 6:21–28; Ján 18:36.
Jézusról megemlékezni, de akkor hogyan?
Mindamellett Jézusról meg kell emlékezni. Evégett alapította Ő a halálának emlékünnepét, amit gyakran az Úr vacsorájának neveznek. Ezt Jézus a földi életének utolsó estéjén vezette be, röviddel azelőtt, hogy odaadta „lelkét váltságul cserébe sokakért”. (Máté 20:28) Kovásztalan kenyeret és bort használva testének és vérének a jelképéül — melyeket feláldozni készült — adott belőlük a tanítványainak és meghagyta nekik: „Ezt cselekedjétek mindig az én emlékezetemre.” (Luk 22:19, 20; 1Kor 11:23–26) Ezért, noha az igazi keresztényeket érdekli, hogy megtudják, mikor született Jézus; a halála, nem pedig születése az, amelyről megemlékeznek.
A Biblia megjegyzi: „Jobb a jó név, mint a jó olaj, és a halál napja, mint a születés napja” (Prédikátor 7:1, Katolikus fordítás)
Miért lenne jobb a halálunk napja, mint a születésünké? Azért, mert az embernek a születésekor még semmiféle hírneve nincsen. Teljesen tiszta lappal indul. Azáltal fog jó vagy rossz hírnevet szerezni, ahogyan az életét éli. Ebből a szempontból azoknak, akik az évek során jó hírnevet szereznek maguknak, a halál napja valóban jobb, mint a születésé.
Így volt ez Jézus esetében is.
Jézus i.e. 7. augusztus 21-én született.
Az " Urantia Könyv "-ben olvastam, az interneten.
Basa Roland
Jézus születésével kapcsolatban van egy nagyon szép gyerekkönyv: Kedvenc karácsonyi könyvem - Mesék és énekek
Ez a gazdagon illusztrált karácsonyi mesekönyv a különböző történetek mellett karácsonyi énekeket is tartalmaz Mezey Katalin és Oláh János fordításában és válogatásában.
Én a legtöbb helyről márciust hallok.
December 25 azért lett, hogy az új hívők számára könnyebb legyen az áttérés. Rengeteg más pogány istenségnek is ekkora van a kultuszünnepe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!