Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » December 25.-én született Jézus?

December 25.-én született Jézus?

Figyelt kérdés
2008. dec. 28. 20:15
 1/9 anonim ***** válasza:
66%
December 24-én volt a pogány germán népeknél a téli napforduló ünnepe, és a katolikus egyház az emberek térítésének megkönnyítésére erre a napra tette Jézus születésnapjának megünneplését, a karácsonyt. Hogy valójában mikor született Jézus, azt örök homály fedi azóta is.
2008. dec. 28. 21:20
 2/9 anonim ***** válasza:
76%

Nem, nem december 25.-én született Jézus.

Jézus születési éve megállapításának egyik módja a Dániel 9:24–27-ben feljegyzett „hetven hét” vagy „az évek hetven hete” ihletett próféciájának a megvizsgálására épül. (An American Translation; Moffatt; Revised Standard Version; Új Világ Fordítás lábjegyzete) Gábriel angyal mondta Dániel prófétának: „A Jeruzsálem helyreállítására és újjáépítésére vonatkozó szózat elhangzásától a Messiásig, a Vezérig hét hét, továbbá hatvankét hét [évhét, azaz 483 év] telik el.” — Dán 9:25; 4Móz 14:34; Ez 4:6.

Mikor kezdődött ez a 483 év? I. e. 455 őszén, Artaxerxes király uralkodásának 20-ik évében, amikoris az a perzsa uralkodó elrendelte, hogy Jeruzsálemet és falait építsék újjá. (Neh 2:1–8) Ennek megfelelően ez a 69 ,heti’ időszak (483 év) i. sz. őszén ért véget. A Messiás akkor jelent meg a színen, ugyanis Jézus abban az évben merítkezett alá Alámerítő Jánosnál és lett a Felkent vagy a Krisztus, akit Isten szent szelleme kent fel. (Máté 3:13–17) Történetesen a Lukács 3:1–3 kimutatja, hogy János „Tibériusz császár uralkodásának tizenötödik évében” kezdte meg alámerítő tevékenységét, amely év i. sz. 28. augusztus 17-től i. sz. 29. augusztus 16-ig tartott.

Mennyi idős volt Jézus az alámerítkezésekor? Az Írások így válaszolnak: „Maga Jézus amikor megkezdte munkáját [nyomban alámerítkezése után] mintegy harminc éves volt.” (Luk 3:21–23) Ha visszaszámlálunk harminc évet Jézus alámerítkezésétől, amely i. sz. 29-ben történt (és nem felejtjük el, hogy nulla év nincs az i. e. és i. sz. között), úgy találjuk, hogy ő i. e. 2-ben született.

Ezt a dátumot támogatja a „hetven évhét” próféciája. Az jelzi, hogy a Messiásnak meg kell öletnie, így a 70-ik „hét” közepén, megszünteti a véres áldozatot és ételáldozatot’, mint amely többé nem kötelező. (Dán 9:27; Róma 6:14; Zsid 7:26–28) Ez azt jelenti, hogy Krisztus szolgálata három és fél évig tartott. Alámerítkezésével kezdődött el i. sz. 29-ben és i. sz. 33 Pászka idején bekövetkezett halálakor fejeződött be. Visszaszámlálva tehát 33 1/2 évet (Jézus földi életének idejét) szintén ki tudjuk számítani születésének az évét, amely így i. e. 2.

Mint az imént megjegyeztük, Jézus a Pászka idején halt meg, ami i. sz. 33. április 1-e körül volt. (Máté 26:17–30) Mivel Jézus 30 éves körüli volt, amikor tevékenységét elkezdte, szolgálata pedig három és fél évig tartott, 33 1/2 éves volt a Pászka ünnep idején, azaz i. sz. 33. április 1-e körül. Krisztus 34 éves lett volna hat hónappal később, azaz október 1-e körül. Újból visszaszámlálva ahhoz az eredményhez jutunk, hogy Jézus nem december 25-én, hanem október 1-e körül született, i. e. 2-ben.

Jézus születése pontosan megállapított dátumának a hiánya azonban nem zavar bennünket. Elvégre a Bibliában csak világi uralkodók születési ünnepeiről van feljegyzés. — 1Móz 40:20; Máté 14:6; Márk 6:21–28; Ján 18:36.

Jézusról megemlékezni, de akkor hogyan?

Mindamellett Jézusról meg kell emlékezni. Evégett alapította Ő a halálának emlékünnepét, amit gyakran az Úr vacsorájának neveznek. Ezt Jézus a földi életének utolsó estéjén vezette be, röviddel azelőtt, hogy odaadta „lelkét váltságul cserébe sokakért”. (Máté 20:28) Kovásztalan kenyeret és bort használva testének és vérének a jelképéül — melyeket feláldozni készült — adott belőlük a tanítványainak és meghagyta nekik: „Ezt cselekedjétek mindig az én emlékezetemre.” (Luk 22:19, 20; 1Kor 11:23–26) Ezért, noha az igazi keresztényeket érdekli, hogy megtudják, mikor született Jézus; a halála, nem pedig születése az, amelyről megemlékeznek.

A Biblia megjegyzi: „Jobb a jó név, mint a jó olaj, és a halál napja, mint a születés napja” (Prédikátor 7:1, Katolikus fordítás)

Miért lenne jobb a halálunk napja, mint a születésünké? Azért, mert az embernek a születésekor még semmiféle hírneve nincsen. Teljesen tiszta lappal indul. Azáltal fog jó vagy rossz hírnevet szerezni, ahogyan az életét éli. Ebből a szempontból azoknak, akik az évek során jó hírnevet szereznek maguknak, a halál napja valóban jobb, mint a születésé.

Így volt ez Jézus esetében is.

2008. dec. 31. 23:23
 3/9 anonim ***** válasza:
74%
Nem.Nem születhetett Decemberben.Több ok miatt is,de csak 1et emlitenék meg.A Bibliából megtudjuk azt,hogy mikor halt meg Jézus.Niszán(abib) hónap 14én,amikor 33 és fél éves volt.A mi naptárunkban ez Március vége és Április elejére esik.Figyelembe véve ezt Jézus csakis Tisri honapban születhetett ami nálunk Szeptember vége Oktober eleje.
2009. jan. 1. 21:14
 4/9 anonim ***** válasza:
70%
Az első válasz a jó. Nem tudjuk, melyik napon született Jézus, mert senki nem írta le - ezért a december 25-e sem zárható ki olyan egyértelműen mint az előttem szólók, akik közül az első nem is adott indoklást az egyértelmű nem-ére, a másik pedig egy olyan adatot dob be (33 és fél év), amit nem tudom, honnan vett. Azt szoktam mondani, hogy a december 25-nek egy a 365-höz esélye van, leszámítva mondjuk Niszan 14-et és környékét, mert azt csak megírták volna, ha Jézus a halála vagy a feltámadása napján születik.
2009. márc. 11. 00:46
 5/9 anonim válasza:

Jézus i.e. 7. augusztus 21-én született.

Az " Urantia Könyv "-ben olvastam, az interneten.

Basa Roland

2009. júl. 12. 23:52
 6/9 anonim ***** válasza:
51%
A Biblia szerint Jézus születése szeptember vége,október elejére tehető.Amit most ünnepelnek a születésnapjaként az csak pogány hagyomány volt régen.
2009. szept. 15. 11:35
 7/9 anonim ***** válasza:

Olvassátok el:

[link]

[link]

2010. márc. 12. 10:00
 8/9 anonim válasza:

Jézus születésével kapcsolatban van egy nagyon szép gyerekkönyv: Kedvenc karácsonyi könyvem - Mesék és énekek

Ez a gazdagon illusztrált karácsonyi mesekönyv a különböző történetek mellett karácsonyi énekeket is tartalmaz Mezey Katalin és Oláh János fordításában és válogatásában.

[link]

2010. dec. 3. 15:01
 9/9 anonim válasza:
63%

Én a legtöbb helyről márciust hallok.

December 25 azért lett, hogy az új hívők számára könnyebb legyen az áttérés. Rengeteg más pogány istenségnek is ekkora van a kultuszünnepe.

2012. szept. 12. 09:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!