Katolikusok! Nálatok a nagyszombat esti vigília hány órakor kezdődik?
A nagyszombati szertartás kezdésének ideje a napnyugta. Idén, óraátálítás után kb 18:30 - 19:00 óra körül lesz.
Persze ez csak akkor, ha lehetséges. Nálunk valószínűleg este 5 körül lesz, mivel a papunk 3 templomot lát el, és nem a mi templomunk a "központja". De egyébként lehangoló, hogy még a ministránsvezető se tudja az ilyent. Már elnézést.
Kedves #1
teljes mértékben tisztában vagyok a CIC szerinti szabályozással, csupán kíváncsi voltam más plébániák szokásaira. Mindenesetre köszönöm.
Eddig mindig 18:00-kor kezdtük, mert a képviselő-testület elnöke addig járt a Plébános Atya nyakára, míg kikönyörögte a korai időpontot. Rendkívül illúzióromboló volt bevonulni a napsütésben fürdő templomba, hogy "Krisztus világossága!".
Ezért javasoltam, mivel új testületet választottunk, hogy kezdjük később. Megerősítést/ellenvéleményt vártam, hogy jó-e a 20:00 óra.
Ez esetben valóban más. Elnézést kérek.
Viszont az este 8 egy kicsit túl késői. Valóban kicsit nevetséges délután, szikrázó napsütésben énekelni, hogy "Krisztus világossága!", viszont este 8-kor meg már túl sötét lesz. Azért a templomban bent sem túl jó botorkálni.
Az egyik templomban este 6, a másik kettőben este 8-kor, de szomszéd városban este 9. Az este 6 a legnépszerűbb. 😀 Nálunk az a szokás, hogy addig böjt van, amíg haza nem jövünk a miséről és csak utána szegjük meg a sonkát. Este 8-as kezdéssel kb 11-re érnek haza (mondjuk ott az összes olvasmányt végigolvassák), annak meg semmi értelme nincs, hogy este 10-kor a sötétben körbeszaladunk a templom körül körmenet gyanánt, tanúságot tenni a feltámadasról. Kinek teszünk így tanúságot? Senkinek... (Zsinat előtt amúgy szombat délután volt a feltámadási körmenet)
Amúgy szerintem az este 7 lenne a normális, emberi kezdés. Nincs már olyan világos, de nem ér véget olyan későn sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!