A budhizmus egy ateista vallás?
#9.
Óóó, de szeretem, amikor a jehovaista kb. tudományos forrásként tünteti fel a saját oldalukat. Komolyan azt képzelik egyesek, hogy egy vitában mérvadó forrásnak számít...
A buddhizmus nem tanít istentagadásra, csak azt mondja, hogy az embernek nem kell rá(juk) támaszkodnia a megvilágosodás eléréséhez.
A buddhizmus egy alulról építkező vallás, nem pedig felülről (pl.: hinduizmus, zsidó vallás), vagy két irányból (pl.: manicheizmus, vagy bahá'í hit). Az említett mongolok például azt mondják, hogy a Buddha azért nem beszélt Istenről, mert Istenben semmi tökéletlen nincs, míg a Buddha a tökéletlenség kijavítására, a tökéleteshez való visszatérésre tanított. Ezt még egyszer Cser Zoltán buddhista tanítótól hallottam. Egyébként maga, a Buddha hindu vallású volt, ahogy amúgy Jézus is zsidó, csak később nevezték és különítették el a tanaikat. A Buddha is tisztelte Isvarát, a hinduizmus legfelsőbbét.
Sehol NEM mutatnak be áldozatot a buddhisták. Ezért nem szeretem a Jehova Tanúi retorikáját. Nagyjából jót mondanak, de azért mégsem teljesen... Pont, mint a Sátán. A buddhista templom nem az áldozatbemutatás helye, mint az ábrahámi vallásokban, vagy a hinduizmusban. A buddhista temploma gyakorlás, a meditáció és az ima helye. Tiszteletüket mutatják, de nem imádják őket, ahogy a történelmi egyházak sem imádják a templomaik díszeit. A sztúpa ereklyetartó. Hasonló a kereszténységben is van.
A buddhisták is hisznek istenekben, tehát nem ateisták.
Ezen kívül hisznek a sorsban is, viszont ennek értelmesnek kell lennie, különben nem tudna dönteni, tehát ez megint csak istenhit.
A buddhisták többsége nem hisz istenekben, szerintem a hindukkal kevered, ők tényleg hisznek.
De, hisznek.
Ne keverd össze azzal, hogy nem imádják őket.
Szerintük az istenek ugyanolyan tényezők az életben, mint ők, ugyanúgy feladatuk van, csak nagyobb a hatalmuk.
Tehát hisznek valamikben, amiket nem neveznek isteneknek, nem tulajdonítanak nekik olyan szerepet, mint a keresztények Istennek, vagy más vallások saját isteneiknek, nem imádják őket, nem mutatnak be nekik áldozatokat, nem tartják őket teremtőnek, nem halhatatlanok, tehát semmilyen lényeges attribútumukban nem felelnek meg isteneknek, de ennek ellenére, azok, értem. Csak azért, hogy ne lehessen ateistáknak nevezni egy vallás tagjait :D
Nekem is nagyobb a hatalmam, mint egy macskának, akkor biztos én is valami istenség vagyok igaz? Csak a macska biztos nem tudja, mert ennek ellenére néha megkarmol.
Tudod, 8000 vallás van.
Ezekben sok 100000 isten.
Az istenek nagyon-nagyon nagy része NEM végtelen, NEM teremtő, stb.
Attól még istenek.
Például mind halhatatlan, és nagyon nagy tudású, szellemi lény.
EZEKBEN nem hisznek az ateisták.
A vallás viszont így működik.
"Például mind halhatatlan, és nagyon nagy tudású, szellemi lény."
Ez konkrétan nem igaz, lásd görög istenek.
Ettől függetlenül, a buddhizmus egy ateista vallás, ami elutasítja istenek létezését, vagy egyes ágai nem foglalkoznak vele. Ha tetszik neked, ha nem tetszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!