Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A lelkészek hogyan találják...

A lelkészek hogyan találják ki , hogy igehirdetésnél mit mondanak?

Figyelt kérdés

Előre meg van adva, ha igen akkor egy szakaszról ugyanazt mondják?

Esetleg előtte egy kicsivel találják ki vagy csak úgy jön nekik mondani való?

2023. febr. 21. 19:32
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Sztem felekezettől függ, de több helyen, úgy tudom, előre megvan minden vasárnapra, hogy melyik igéről kell beszélni. De hogy mit mond róla, sztem az rajta múlik. Az, hogy előre "vázlatolja" magának, hogy miről akar beszélni, vagy "rögtönzi" (a Lélekre hagyatkozva), az sztem megint csak változó.
2023. febr. 21. 20:12
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
A katolikusoknál van igeliturgikus útmutató. A, B, C év szerint mennek. Holnap hamvazószerda van A év, nagyböjti időszak.
2023. febr. 21. 20:17
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Hogy melyik igereszrol, azt kerdezed? Azt az egyhazak altalaban kozpontilag kijelolik. Abban nagyobb szabadsaga van, hogy mit mond.

Hogy hogyan keszulnek fel, az egyenileg valtozik.

Van olyan, aki rogtonoz (csak 1-2 gondolatot gondol vegig elotte). Altalaban akiknek nagyobb tapasztalatuk van, pl. idosebbek, azok csinaljak ezt. Van, aki elfelejti bevinni a szoveget (!), neki is muszaj valamit kitalalni. Van, aki minden szot leir, begyakorolja, van, aki vazlatot ir, van, aki szabadon beszel, ha kozben eszebejut valami, belefuzi. Szerintem elozo nap keszulnek fel.

Azokban az egyhazakban, ahol mindig egy evangeliumi reszrol kell predikalni, eleg unalmas lehet egy ido utan, vagyis nem jut mar eszukbe semmi uj. Manapsag a neten, ha utananez, talalhat ujat. De van olyan modszer is, hogy meditalva, imadkozva olvassa, es ha valami mondat "eleugrik", akkor arra fokuszalva beszel, de nem tudom, ez pontosan hogy megy.

Es attol is fugg, kinek mondja: o ismeri oket, hogy fiatalok inkabb, vagy idosebbek, muveltebbek vagy egyszerubb hatteruek, mennyien vannak friss vagy felnott megterok. Latja a szemukbol hogy figyelnek-e, erdekli oket, vagy a tobbseg 25 eve ott ulnek minden vasarnap, es nekik minden jo.

Van, aki kliseket mond, kegyes szavakat hasznalva, van, aki inkabb magyarazza, mint egy tanar, van aki erdekes sztorikat mesel magarol.

A katolikusoknal szerintem olyan 10 percnel nem hosszabb, reformatusok, evangelikusok 20-25 percig is tudnak beszelni.

2023. febr. 21. 23:01
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat!
2023. febr. 22. 06:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!