Az ortodoxia alakult ki a gorog katolikus vallasbol vagy forditva (bovebben lent)?
Figyelt kérdés
Mert a romai katolikus es magukat ortodoxnak nevezo keleti egyhaz kb egyidoben letezett ha jol tudom.Az ortodox nezet szerint 325-ben alakultak ki ami nevetseges hisz a keresztenyseg mar az elso szazadban letezett pelda ra Peter apostol Romai puspoksege.Az igaz hogy Konstantin tette hivatalos valasa de meg akkor egyetertettek a Papa vezeto szerepeben hisz kulon statusza volt Romanak es...Jeruzsalemnek azaz Konstantinapolynak meg nem volt vezeto szerepe.A 800-as evekben mikor is elkezdodott a keleti szakadas akkor gondoltak ugy a keletiek hogy megtagadjak a papa elojogat mivel Roma elveszitette nagyhatalmi statuszat.De hat akkor hiaba modjak hogy ortodox volt elejetol fogva a vallas mert az igaz hogy azoknak neveztek magukat de az akkori magatartasuk a papahoz egyenlo a mostani gorog katolikusokeval.Azaz gorog katolikus es ortodox kozott csak az a kulombseg hogy elobbi elfogadja a papat mig az utobbi nem.A gondolatmenetem szerint tehat lenyegeben a gorog katolikusbol alakult ki az ortodox azaz a mostani ortodox magatartasmod mert a regebi az egyelo volt a gorog katolikusokeval annak ellenere hogy ortotoxnak neveztek.Termeszetesen velemenyeket varok lehet en latom roszul a dolgokat.2010. okt. 5. 10:47
1/3 anonim válasza:
értem, érdekes gondolatmenet
azért az 1-4. században korántsem volt olyan egyértelműen elfogadott Róma fősége az egész egyház felett, mint ahogy azt utólag láttatják
2/3 hollófernyiges válasza:
Fordítva volt, a görög katolikusok azok az ortodoxok akik elfogadták a pápát az egyház fejének, de megtartották a régi bizánci rítust. Az első nagy hullám a breszti unióval jött amikor az akkori lengyel területen elő ortodoxok nem akarták elfogadni hogy a konstaninápolyi pátriárka helyett a moszkvai alá kerüljenek, de később több kisebb átállás történt, pld nálunk az ungvári unió 1646-ban.
3/3 A kérdező kommentje:
Koszi a valaszokat.Tovabbi bizonyitekokat is szeretnek azaz peldaul egy link es melle magyarazatkent mit akar az a linmk mondani.En azert gondolom igy mert Jezus kijelentette Szent Peternek hogy o a szikla es ra fogja helyezni az egyhazat mely ellen a pokol eroi sem tudnak erot venni.Roma katolikus maradt dacara a Hun illetve nemet tamadasnak.A nemetek ha jol tudom meg is szaltak Romat.Megis a nemetek keresztenye valtak mig Konstantinapoly ma Istanbul neven ismert es Torokorszagban van akik koztudomasuna nem keresztenyek.De van mas is: A niceai zsinaton allitolag elhangzott az ortotodox reszerol hogy "Leo beloled Szent Peter beszelt".Nem idezet nagyabol ez hangzott el.Viszont ha fejet hajtanak Szent Peter elott akkor a Papa elot is kellene mert Szent Peter utodjanak vannak tartva (eltekintve hogy valasztaas utjan jelolik ki a papat).Valamint az egyezsegeknel mindig a papai kuldottek irtak ala elsonek az okmanyt.Azaz elsok voltak az elsok kozott.Ebbol azt kovetkeztettem ki hogy igenis jobuk lenne a keresztenyseg fejenek lenni.Es ha az akkori ortodoxok ezt tettek es igy viszonyultak akkor lenyegeben ok gorog katolikusok voltak dacara az ortodox megnevezesnek.Szoval bizonyitekok valoban ez tortent linkeket varok valamit tenyeket.Ugy hallotam hogy Moszkva puspoke egyszer azt mondta hogy reg nem volna semmi baj ha a tortenelmet objektiven szemlelnek csak ez nekik nehez a meltosaguk miatt, es ezt az ortodoxokra ertette,Tehat mindha Romanak adott volna igazat?
2010. okt. 5. 12:08
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!