Az anglikán egyháznak mi értelme van a jelenkorban?
A katolikusoknál sose lesznek női papok, nem dogma, hanem sokkal inkább a Biblia tiltja.
Ami elképzelhető, hogy majd évtizedek múlva eltörlik a kötelező papi cölibátust. Ez gyakorlatban azt jelenti majd, hogy nős papokat is felszentelhetnek. De pl felszentelt pap továbbra se nősülhet meg (ez is ellene van Isten szavának).
6
De miért pont ehhez a dologhoz kell annyira ragaszkodni? Mert ugyebár a zsidóknak pl. tilos disznóhúst enniük, és én nem tudok olyan mondatról a Bibliából, hogy márpedig ezentúl szabad...
A judaizmus meg a kereszténység két külön vallás, ráadásul a vallások hajlíthatóak, pl. cölibátus sem volt mindig.
#8 A kereszténység a judaizmusból alakult ki. Az első keresztények még lényegében Jézust követő zsidók voltak.
Az Újszövetségben benne van, hogy miért nem kell a keresztényeknek kóserül étkezniük: Pál apostol pont azon morfondírozott, hogy vajon a keresztényeknek is tartaniuk kell-e az összes zsidó törvényt. Erre víziója lett, amiben állatok felvonulását látta. Először jöttek a kóser állatok, kecske, birka stb. aztán hirtelen ott trappolt közöttük a disznó is. Ebből tudta, hogy nem, a keresztényeknek nem kell kóserül étkezniük.
A cölibátust az 1300-as években vezette be a római katolikus egyház azért, hogy a papok elhivatottabbak legyenek. A görög katolikusoknál, akik elismerik a pápát, de ortodox hagyományokat követnek pl. nincs cölibátus.
Egy pap egyszer úgy magyarázta el a cölibátus értelmét, hogy a templom lényegében a Mennyország nagykövetsége, és ott a pap a nagykövet. A Mennyországban nem lesz már szex, tehát a pap is szex nélkül él, hogy jobban közvetítse a mennybéli értékeket itt a Földön.
"De szerintem ezt a katolikusoknál is meglépik idővel."
Azért én erre nem vennék mérget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!